Moldovenii risca sa piarda toate facilitatile oferite de UE din cauza guvernarii cleptocrate controlate de Plahotniuc

Miercuri, 14 Noiembrie 2018, ora 21:45
3547 citiri
Moldovenii risca sa piarda toate facilitatile oferite de UE din cauza guvernarii cleptocrate controlate de Plahotniuc
Foto: Arhiva Ziare.com

Guvernarea de la Chisinau a fost criticata dur, marti seara, in Parlamentul European, iar miercuri a fost votat raportul care evalueaza punerea in aplicare de catre Chisinau a Acordului de Asociere cu UE.

Rezolutia Parlamentului European vizand implementarea Acordului de Asociere UE - Republica Moldova a fost votata de eurodeputati. Potrivit documentului, acordarea asistentei macrofinanciare Republicii Moldova poate fi decisa numai dupa alegerile parlamentare planificate pentru februarie 2019, cu conditia ca scrutinul sa respecte standardele internationale consacrate.

Totodata, euparlamentarii cer din nou autoritatilor de la Chisinau sa ia in calcul toate ingrijorarile exprimate de UE in legatura cu derapajele de la Chisinau si ca faca mai mult pentru combaterea coruptiei si spalarii banilor.

"Moldova este prima tara careia i s-au impus, din partea Uniunii Europene, conditionalitati atat de importante, cum ar fi suspendarea fondurilor de asistenta", a declarat raportorul pentru Moldova, Petras Austrevicius.

Marti seara, eurodeputatii au denuntat capturarea statului de "interese oligarhice", suprimarea justitiei, sfidarea angajamentelor asumate, invalidarea alegerilor in Chisinau (castigate de liderul opozitiei), neglijarea recomandarilor Comisiei de la Venetia in cazul schimbarii sistemului electoral, lipsa de progres in investigarea furtului miliardului de dolari din sistemul bancar si rapirea (acesta este cuvantul care a rasunat in Parlamentul European) de catre serviciile secrete moldovenesti si trimiterea in temnitele turcesti a sapte profesori turci de la liceul "Orizont".

Unii deputati romani din Parlamentul European l-au acuzat pe oligarhul Vlad Plahotniuc (lider PD) ca a distrus statul de drept, in timp ce altii au invocat din nou pericolul rusesc, incercand sa convinga eurodeputatii de necesitatea reluarii finantarii Moldovei de catre UE.

Insistand pe aceasta sperietoare, europarlamentarul roman, Maria Gabriela Zoana, a declarat ca "Moldova este granita cu Rusia".

Johannes Hahn: "Vom sustine cetatenii simpli, presa si societatea civila, nu guvernarea"

Comisarul european pentru politica de extindere si vecinatate, Johannes Hahn, a vorbit despre o recalibrare a relatiei UE cu Moldova prin reducerea sustinerii financiare si redirectionarea suportului financiar de la autoritati catre oamenii simpli, catre societatea civila si mass media libera.

Potrivit eurodeputatilor, Guvernul de la Chisinau nu va mai primi niciun ban de la UE, cel putin pana la alegerile parlamentare din februarie 2019, deoarece actuala guvernare se opune valorilor fundamentale ale democratiei.

Comisarul Hahn a mentionat ca la toate intalnirile de lucru cu oficialii moldoveni i-a atentionat asupra necesitatii continuarii reformelor, recuperarii banilor furati de la cetateni, asupra necesitatii urgente de a combate coruptia si asupra respectarii votului cetatenilor.

"Din pacate, nu am vazut progrese din partea Republicii Moldova care sa raspunda ingrijorarilor noastre. In Moldova s-a produs o deteriorare a statului de drept. (...) UE va oferi in continuare asistenta cetatenilor moldoveni. Repet, cetatenilor moldoveni, nu autoritatilor. (...) Vom recalibra relatia cu Moldova si ne vom concentra pe dezvoltarea societatii civile si mass media. (...)

Uneori am impresia ca oamenii pretind ca sunt pro-europeni, pro-Occident, dar cand vine vorba de fapte - nu vad cum aplica valorile europene. Deci trebuie sa luam anumite decizii atunci cand toate, aproape toate recomandarile noastre - si nu doar sfaturile UE, ale Comisiei Europene si ale Parlamentului European, ci si ale Comisiei de la Venetia - sunt ignorate.

Dimpotriva, autoritatile moldovene au facut exact opusul. Si trebuie sa luam masuri. (...) Dorim sa continuam sa oferim asistenta substantiala pentru a imbunatati viata cetatenilor moldoveni si suntem gata sa ne implicam inclusiv cu mijloace financiare daca situatia se va schimba.

Vom acorda atentie mai ales cetatenilor de rand. Cetatenii nu trebuie sa sufere din cauza acestor evolutii politice. Deci fiti siguri ca vom face tot ce ne va sta in putere pentru a servi interesele cetatenilor moldoveni", a mentionat Hahn.

Petras Austrevicius: "Guvernarea a impus o amnistie fiscala lipsita de logica si de transparenta"

La randul sau, raportorul pentru Moldova, Petras Austrevicius, a vorbit in termeni duri despre rezistenta la reforme a autoritatilor de la Chisinau si despre incercarea guvernantilor moldoveni de a impune "o amnistie fiscala lipsita de logica si de transparenta", urmare a unui furt urias din sistemul bancar, care nu a fost elucidat - banii nu au fost recuperati, iar hotii sunt in libertate.

"Vrem sa oferim sansa ireversibilitatii transformarilor democratice in Moldova. Ne dorim sa vedem un sector judiciar independent, alegeri libere si o mass media libera care sa functioneze.

Inca exista un deficit mare de viziune europeana in Moldova, iar alegerile parlamentare care se apropie sunt de o importanta capitala pentru viitorul acestei tari si pentru relatiile ei cu UE.

Sper ca autoritatile din Moldova vor actiona in conformitate cu principiile europene. Intr-o democratie nu conteaza cine castiga, ci cum castiga. Si sper ca aceste principii vor fi respectate si ca alegerile vor fi libere si corecte", a spus Austrevicius.

Pe de alta parte, unii eurodeputati romani PSD au insistat ca UE sa finanteze in continuare Moldova pentru a nu o scapa in bratele Rusiei. Mai mult, unii vad chiar imbunatatiri in Moldova.

"Dupa multi ani de instabilitate, de crize politice, de schimbari ale guvernelor si problemele cu frauda bancara, lucrurile incep sa se imbunatateasca in Moldova", a spus eurodeputatul Victor Bostinaru.

Eurodeputatul Siegfried Muresan din Grupul Partidului Popular European a spus ca, "in pofida dorintei UE de a ajuta Moldova, in momentul de fata, Guvernul, autoritatile de la Chisinau sunt un obstacol in fata UE de a ajuta cetatenii.

Daca autoritatile de la Chisinau nu recunosc alegeri libere si democratice pentru Primaria Municipiului Chisinau, inseamna ca actioneaza impotriva oamenilor. Daca nu asigura functionarea unei justitii independente, inseamna ca actioneaza impotriva oamenilor. Daca nu permit cetatenilor din diaspora sa voteze liber, inseamna ca actioneaza impotriva oamenilor. Noi vom fi in continuare cu beneficii concrete alaturi de cetatenii Republicii Moldova", a spus Muresan.

Sperietoarea cu "tancurile rusesti" versus "Plahotniuc distruge statul de drept"

Eurodeputatul Doru-Claudian Frunzulica din Grupul Aliantei Progresiste a Socialistilor si Democratilor considera suspendarea finantarii Moldovei "o grava eroare".

"Deja aceasta situatie este folosita de partidele pro-ruse si anti-europene din Republica Moldova. Este important sa sustinem partidele pro-europene din Republica Moldova, acum, inainte de alegeri si nu dupa, asa cum prevede si raportul, si politica Comisiei Europene.

Va fi prea tarziu, pentru ca, daca Partidul Socialistilor castiga, impreuna cu domnul Dodon, vor duce Republica Moldova in Uniunea Eurasiatica", a spus Frunzulica.

Pe de alta parte, europarlamentarUL Monica Macovei l-a acuzat pe liderul Partidului Democrat din Moldova, Vlad Plahotniuc, ca distruge statul de drept: "In ultimii doi ani, Uniunea Europeana a devenit cel mai important partener comercial al Republicii Moldova.

In acelasi timp, Plahotniuc si oligarhii aserviti Moscovei distrug statul de drept si justitia independenta. Moldova este cea mai saraca tara din Europa, dar Plahotniuc si acolitii sai traiesc in lux.

Invalidarea alegerii lui Andrei Nastase in functia de primar al Chisinaului, presiunile asupra magistratilor, incalcarea drepturilor omului sunt motive pentru care finantarea europeana data Guvernului trebuie sa inceteze. Banii trebuie sa ajunga la oameni, iar atunci cand ies in strada sa-si ceara drepturile, trebuie sa stie ca suntem alaturi de ei", a mentionat Macovei.

Pe langa semnale, avertizari si atentionari, proiectul de raport al Parlamentului European vizand Moldova contine, in context negativ, inclusiv nume ale politicienilor moldoveni cum ar fi cel al liderului PD, Vlad Plahotniuc, iar punctul 2 din document se refera la suspendarea Acordului de Asociere.

O alta atentionare se refera la regimul liberalizat de vize obtinut de Moldova in 2014 - facilitate pusa sub semnul intrebarii din cauza derapajelor antidemocratice la care s-au dedat autoritatile de la Chisinau.

Din 2014 pana in prezent, peste 1,5 milioane de cetateni moldoveni au putut calatori in spatiul Schengen doar cu pasaportul biometric moldovenesc.

Vitalie Calugareanu

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cătălin Cîrstoiu: „Expunerea asta mi-a făcut foarte mult rău. Nu mi se pare normal ca la grădiniţă copilul să fie fotografiat. M-am considerat hărţuit” VIDEO
Cătălin Cîrstoiu: „Expunerea asta mi-a făcut foarte mult rău. Nu mi se pare normal ca la grădiniţă copilul să fie fotografiat. M-am considerat hărţuit” VIDEO
Cătălin Cîrstoiu, candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei a afirmat că expunerea din ultima perioadă i-a făcut foarte mult rău în viaţa personală, subliniind că nu i se pare normal ca...
”Nu am ce să-mi reproșez. Mandatul rămâne pe masa coaliției”. Cîrstoiu a făcut declarații în faţa Spitalului Universitar. Explicaţii privind acuzaţiile de incompatibilitate
”Nu am ce să-mi reproșez. Mandatul rămâne pe masa coaliției”. Cîrstoiu a făcut declarații în faţa Spitalului Universitar. Explicaţii privind acuzaţiile de incompatibilitate
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
#Moldova rezolutie bani Parlamentul European , #Moldova