Ziare.com

Moscova a inceput ofensiva conflictelor inghetate. Pentru Romania, ar putea insemna invecinarea cu Rusia Interviu

de Camelia Badea
Duminica, 21 Ianuarie 2018, ora 20:50

   

Moscova a inceput ofensiva conflictelor inghetate. Pentru Romania, ar putea insemna invecinarea cu Rusia Interviu
Rusia a inceput o ofensiva diplomatica in ceea ce priveste conflictele inghetate, iar Transnistria este "testul rusesc al binomului Plahotniuc-Dodon", spune Dan Dungaciu, subliniind totodata ca "pentru Romania, transnistrizarea R.Moldova ar insemna, pe termen mediu si lung, invecinarea cu Rusia".

La Paris a avut loc zilele trecute o masa rotunda pe tema negocierilor privind solutionarea conflictului transnistrean, la care Tiraspolul ar fi cerut din nou sa se discute despre independenta regiunii, iar in structurile europene ar fi aparut "o viziune care nu este deloc favorabila Chisinaului", semnaleaza Europa Libera.

Intr-un interviu acordat pentru Ziare.com, Dan Dungaciu, directorul Institutului de Stiinte Politice si Relatii Internationale "Ion I.C. Bratianu" al Academiei Romane (ISPRI), prezinta ultimele evolutii legate de acest subiect, afirmand ca desi se discuta despre independenta Transnistriei, nu trebuie sa ne ducem dupa "fenta" pentru ca Rusia vrea, de fapt, un statut special pentru regiunea transnistreana in interiorul R. Moldova, prin care "Tiraspolul sa controleze republica".

"Este celebra poveste a cozii care da din caine. Adica a partii care controleaza intregul", mai spune analistul de politica externa, atragand atentia, printre altele, si asupra numirii in functia de reprezentat OSCE pentru reglementarea transnistreana a lui Franco Frattini, numire care "ar trebui sa ne ingrijoreze".

Ce se mai intampla nou pe "frontul" din Transnistria, in legatura cu care sunt transmise diverse semnale importante in ultima vreme?

Exista pentru 2018 o asezare foarte interesanta a astrelor in legatura cu acest subiect. In opinia mea, Rusia a inceput o ofensiva diplomatica in ceea ce priveste conflictele inghetate, pe fondul unor disponibilitati tacite ale Occidentului in aceasta chestiune.

Primul semnal diplomatic semnificativ este faptul ca Secretarul General al ONU, Antonio Guterres, a indicat la inceputul anului printre cele 12 linii de activitate principale ale ONU in 2018 si problema conflictelor inghetate, incluzand si conflictul transnistrean (revitalizarea formatului 5+2). E interesant tonul si formularea, mai ales cand a spus ca trebuie sa ne "confruntam cu puseurile periculoase de nationalism". E foarte ruseasca in stil, mai ales tinand seama de context. Cine sunt "nationalistii", deci "baietii rai" in acest caz? Separatistii sau statele de la care s-au separat? Sugestia pare evidenta: ultimii!

Cel putin acesta este interpretarea liderilor separatisti de la Tiraspol si a expertilor de acolo si din Rusia. Evident ca acestia au salutat deja decizia si au lansat si o alta tema, cu mai multa forta, respectiv chestiunea independentei. Din aceasta perspectiva, voci de la Tiraspol saluta interesul ONU mai ales in perspectiva "recunoasterii internationale" a republicii separatiste. Mai mult, se vorbeste acum despre o initiativa a RMN (Republica Moldoveneasca Nistreana, n.red.) de a primi statut de observator la ONU!

Al doilea semnal, iarasi semnificativ, este organizarea, la 16 ianuarie 2018, la Paris, la Adunarea Parlamentara a Consiliului Europei (Subcomitetului pentru conflicte inghetate), a unei dezbateri dedicate chestiunii transnistrene. Este o ridicare evidenta a nivelului si a tribunei, mai ales ca au participat, pe langa cei de la Chisinau, si doi "oficiali" de la Tiraspol, Vitaly Ignatiev, "ministru de Externe" si Alexander Shcherba, "presedintele 'Parlamentului'". Din partea Chisinaului s-a renuntat in ultima clipa la participarea noului vicepremier pentru reintegrare, Cristina Lesnic, dar au participat Gheorghe Balan, adjunct al ministrului pentru Reintegrare si negociator principal, Marian Lupu, presedintele delegatiei RM la Adunarea Parlamentara, Inna Supac, liderul Partidului Comunistilor din Parlamentul RM.

La reuniunea respectiva, Vitaly Ignatiev a spus explicit ca revenirea la "Republica Sovietica Socialista Moldoveneasca" de pe vremea URSS e depasita si singura solutie este o despartire de catifea pe modelul Ceho-slovac din 1993. Mesajele sunt coordonate. Iarasi independenta este ridicata la nivel de agenda de negociere...

Al treilea semnal diplomatic semnificativ este numirea fostului ministrului italian de Externe, Franco Frattini, ca reprezentat OSCE pentru reglementarea transnistreana.

Sa ne oprim putin. E ceva nou in aceasta solicitare de independenta, termen pe care l-ati subliniat de mai multe ori?

E o idee veche, dar se modifica contextul, peisajul. ONU e altceva, la fel si Consiliul Europei... Expertii rusi vorbesc deja ca ONU, conform propriei Carte, sustine "dreptul la autodeterminare al popoarelor", cu aluzia la "poporul transnistrean" care ar trebui sa beneficieze si el de acest drept.

Intre noi fie vorba, aici e vorba despre o greseala strategica a Chisinaului pe care Tiraspolul joaca si joaca consecvent. Chisinaul a acreditat ideea ca a existat si exista un "popor moldovenesc", diferit de cel roman, inclusiv ca urmare a unor experiente istorice diferite. Transnistrenii, utilizand acelasi argument identitar, raspund cu... poporul transnistrean.

Toate argumentele pe care moldovenistii le servesc romanilor, le explodeaza acestora in fata cand le sunt servite de transnistreni! Tiraspolul joaca, cum s-ar spune, pe greseala adversarului. Daca exista "popor moldovenesc", de ce nu ar exista si "popor transnistrean"? In realitate, "moldovenismul" este cel mai bun fundament filosofic si politic al... separatismului transnistrean.

Exista posibilitatea unei recunoasteri a Transnistriei?

Nu. Cel putin nu acum. Si nu exista pentru ca singurul actor care face cartile in Transnistria, adica Moscova, nu vrea asta. Nu-i serveste deocamdata la nimic. E o fenta. Iar ce vrea Moscova este sa mergem dupa fenta asta, chiar daca, la Tiraspol, exista multa lume care, sincer, ar vrea recunoasterea. Chestiunea cu recunoasterea Transnistriei ascunde de fapt trei chestiuni esentiale daca vrem sa intelegem ce se petrece acolo.

In primul rand, este vorba de o tehnica diplomatica a Rusiei care consta in a nu ramane in nicio ipostaza pe pozitii de defensiva sau de inferioritate fata de adversar. De fiecare data replica cu aceeasi intensitate. La recunoasterea independentei Kosovo de catre Occident, Rusia a replicat cu recunoasterea Abhaziei si a Osetiei de Sud. Pe cazul RM avem Referendumul din Transnistria din 2006, in care 90% vor independenta si alipire la Rusia, replica la legea votata unanim in Parlamentul RM in 2005 privind reglementarea conflictului transnistrean, care vorbeste explicit despre retragerea trupelor ruse. Acum in 2018 au venit la ONU cu asa zisa solicitare pentru statut de observator pentru RMN, replica la solicitarea Chisinaului din septembrie 2017 la ONU pentru retragerea trupelor ruse. Avem de-a face deci cu o tehnica diplomatica a Rusiei de care trebuie sa fim constienti.

In al doilea rand, este si o ridicare a mizelor de negociere. Moscova face asta, dar vrea de fapt ceva mai accesibil, adica un "statut special" pentru regiunea transnistreana in interiorul RM, prin care Tiraspolul sa controleze republica. Este celebra poveste a cozii care da din caine. Adica a partii care controleaza intregul. De asta spun ca nu trebui sa mergem dupa fenta, caci nu despre independenta e vorba, ci despre alipirea regiunii separatiste la RM in asa fel incat Moscova sa controleze prin Tiraspol politica externa si de securitate a RM. Pe de alta parte, exemplul de "reglementare" din RM i-ar servi perfect Rusiei pentru a translata "solutia" si pentru Ucraina.

In al treilea rand, agitarea chestiunii independentei capata azi si va capata in 2018 si alte sensuri. Este o strategie moldoveneasca de justificare a cedarilor. E o strategie, cam de ultima ora, a unei parti a elitei politice de la Chisinau care exagereaza enorm pericolul independentei Transnistriei tocmai ca, in spatele lui, sa faca concesii Tiraspolului pentru reintegrare. Adica pentru "statut special" pentru Transnistria, noul concept al Federatiei Ruse care il inlocuieste pe cel de federalizare.

La Chisinau, deliberat, unii ridica stacheta, pentru ca reintegrarea sa devina o victorie a diplomatiei RM care ar fi evitat prin asta independenta regiunii! De fapt, va fi o victorie a Rusiei.

Ati mentionat anterior numirea lui Franco Frattini. De ce spuneti ca este un "semnal diplomatic semnificativ"?

Interesanta miscare! Numirea lui Franco Frattini pe postul de reprezentant special al OSCE pentru reglementarea transnistreana inseamna ca Frattini va participa ca reprezentant al OSCE la viitoarelor reuniuni 5 + 2 din 2018. Frattini e poate cel mai greu nume care a ocupat pozitia asta. A fost ministru de Externe al Italiei in perioada 2002-2004 si 2008-2011, vicepresedinte al Comisiei Europene si Comisar European pentru Justitie, libertate si securitate. Conduce Institutul de Studii Eurasiatice, este considerat un promotor al dialogului cu Rusia, Lavrov l-a numit "prietenul sau", are legaturi diplomatice solide cu Moscova. In 2012 a primit din partea lui Putin "Ordinul Prieteniei" pentru contributia sa la dezvoltarea relatiilor ruso-italiene...

Poate fi numit "omul Moscovei"?

Daca e, este exact cat este si Rex Tillerson, secretarul de stat american, care in 2012 a primit acelasi premiu de la Vladimir Putin. Dar astazi nu exista vreun semn ca SUA ar face cedari in favoarea Rusiei, numita acum "putere revizionista". Exista sanctiuni, NATO functioneaza, iar unii vorbesc despre "razboi rece".

Alta e problema. Un om de calibrul lui nu se duce acolo sa spuna, la final, ca nu a obtinut nimic... Ar fi prea mare umilinta. Cred ca daca a fost numit si a acceptat aceasta pozitie este ca doreste realizari, adica "succese". Asta trebuie sa ne ingrijoreze.

La ce sa ne asteptam in 2018?

In ultimul interviu acordat de fostul vicepremier pe probleme de reintegrare Gheorghe Balan, in 26 decembrie 2017, acesta spunea ca in 2018 Chisinaul va trece "pe subiecte de statut, discutarea subiectelor politice". O declaratie fara precedent! Cum adica "subiecte de statut"? Adica in 2018 se va trece la discutarea statutul Transnistriei in viitorul stat reintegrat RM?... Daca e asa, atunci trebuie sa ne asteptam la cedari si mai mari din partea Chisinaului in 2018 decat in 2017.

Anul 2017 a fost anul in care au inceput marile cedari. Ce era inacceptabil in 2016, adica asa numitele solutii de tip "pasi mici", s-a acceptat in 2017 (implementarea "Protocolului de la Berlin"). Adica placutele speciale pentru automobilele din stanga Nistrului, deschiderea podului Gura Bacului-Bicioc, circulatia trenurilor prin statia Slobodca, apostilarea diplomelor din Tiraspol, prefixele la telefoane etc.

Cedarea fara precedent a Chisinaului s-a petrecut insa pe 22 septembrie, cand premierul RM tine un discurs la ONU unde cere ca subiectul legat de prezenta militara rusa in R. Moldova sa fie discutat in cadrului celei de-a 72-a sesiuni a Adunarii Generale a ONU. La 20 octombrie, autoritatile moldovenesti au cerut, prin reprezentantul permanent al R. Moldova la ONU, ca subiectul privind retragerea trupelor rusesti din regiunea transnistreana sa nu fie inclus pe agenda sedintei ONU din 23.10.2017 si au cerut ca aceasta solicitare sa fie adusa la cunostinta membrilor Comitetului General al ONU. O amanare fara data care, in conditiile in care functioneaza ONU, inseamna undeva la calendele grecesti.

Acest episod nu a fost niciodata, repet, niciodata, clarificat de autoritatile de la Chisinau. Cine a intervenit, cum si de ce intre 22 septembrie si 20 octombrie ramane un mister. Oricum, semnalul a fost clar ca autoritatile au alunecat pe panta unor compromisuri cel putin periculoase. Sigur, totul invaluit intr-o retorica suveranista si europenista fara precedent. Dar e doar retorica.

In aceste conditii, ce ar trebui sa faca Romania?

Sa se uite la fapte, nu la declaratii. Sa urmareasca evenimentele din RM cu constiinta acuta a faptului ca Transnistria este testul rusesc al binomului Plahotniuc-Dodon. Reintegrarea regiunii, inclusiv cu trupe rusesti pe teritoriul ei (adica solutionarea politica inainte de solutionarea militara), poate fi liantul principal dintre cei doi.

Ce inseamna asta? Ca dupa alegerile parlamentare din 2018, nu inainte, este posibil ca, in numele indemnului patriotic (moldovenesc) de reintegrare a republicii, sa se creeze o majoritate care sa aiba explicit acest obiectiv. Sub invelisul protector al uni compromis ruso-occidental, se poate vota tot ce e de votat si sa se accepte "statut special", adica federalizarea. Coalitia aceasta ar putea fi o combinatie hibrida de socialisti (Dodon), democrati (Plahotniuc) si independenti. Toti, evident, "patrioti moldoveni". Cine se poate opune unui demers patriotic?

Pentru Romania, transnistrizarea RM ar insemna, pe termen mediu si lung, invecinarea cu Rusia.


Urmareste Ziare.com si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 26962 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
39 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

@cantalup 16.33

- cine melescanu' care se zice ca impreuna cu felix varanu' l'ar fi spanzurat pe marin ceausescu in subsolu' reprezentantei comerciale a romanei de la viena , dupa ce au aflat contu' unde ceasca avea depusi banii !?

"Moscova a inceput ofensiva conflictelor inghetate. Pentru Romania, ar putea insemna invecinarea cu Rusia Interviu"

 

Romania, ar putea insemna invecinarea cu Rusia

Zdragne Porkarul cu gasca Manelista PSD-ista Comunista are motivul sa se bucure!
la fel si Plebea de pe zaire.com ce sustine acesta grupare mafiota ....va stiti care sunteti ???
Mie Lehamite mare sa mai vorbesc de Cetateni si Pilule Pensulate Bengos! de aceia nu zic nici un nume!

 

dar

diplomația noastră ce face? intreb doar:

 

Declaratii: "vrem relansarea bunelor relatii cu Rusia"

ALDE mai mult decat PSD. Pentru ei, pentru tradatorii de tara, bunele relatii cu un stat invadator, agresiv si revansard - care cauta deschis, declarat refacerea sferei de influenta a URSS sub noua formula statala - nu este decat o forma de promovare a intereselor personale. Intr-un stat roman puternic, incoruptibil, pro-occidental si fara abateri de la doctrina NATO, Dragnea, Tariceanu, serbanicolae-anus, Nicolicea, Dorneanu s.a. nu-si au locul.

il au translator pe Iliescu !

presedintele de onoare , tovarasul Iliescu are relatii speciale la Moscova !

Vin rușii!

Cum, nu ne mai unim cu URSS nici in anul de grație 2018? Pe bune? Chiar așa spun astrele? Oricum, trăiască frăția de arme romano-sovietică!😊😊😊
P.D. Rușii dacă au Crimeea, ii doare la bască de Transnistria! Dar și pe noi ne doare la bască, avem Patrioatele, sunt in drum pe mare acum, se asamblează ca televizoarele pe vapor!😊😊😊

Putin

Putin cate putin, Putin este actionarul principal de la Tel Drum Nistrean

melescanu este o paiata

toata atentia este indreptata spre Pupaza din Videle iar diplomatia romaneasca este praf.

Care ,,diplomatia' noastra? Melescanu?? Pai este din 1966

In URSS Melescanu si sotia(decedata)Fosta crainica la tv comunist, au fost in ,,excursii" de zeci de ori......crezi ca degeaba e pus acum la externe?? Aurescu care e un foarte bun politician este tinut langa presedinte la Cotroceni ...Aurescu este antisovietic iar Mele este ,,prieten cu rasaritul"...nu mai avem diplomati de cariera ...vezi ce ambasadori avem peste tot...e unu care doarme pe el, mare diplomat antiroman in Regatul Unit...

Melescanu , Pop , Vanghelie si Cernea sunt baza

"diplomatiei" psd-iste cu pretentii foarte mari !

...

Și dacă Putin spune către ONU, UE, NATO etc.: "Romania să ia Basarabia, inclusiv Transnistria, pe noi nu ne mai interesează acel spațiu", oare ce vom face?!? 😊😊😊

Cine este Bogdan Aurescu, cel cu marea victorie de la Curtea Internationala de Justitie de la Haga in procesul cu Ucraina privind delimitarea Platoului Continental al Marii Negre, nu? Teoretic așa este, dar cum se face că imediat după pronunțarea sentinței, acele zăcăminte au ajuns unde "trebuie"? Totul a fost o făcătură, noi nu am caștigat nimic, nici măcar respect!

Cand ti se urca la cap puterea ....

Putin risca un nou razboi.
Pentru ca se plictiseste.

ce este de facut

Romania sa acorde cetatenia si la rusi, gagauzi si alti rusofoni sa slabim puterea pro rusilor si sa ramana moldoveni majoritari. Romania sa ajute la punerea frontierei pe Nistru si fara federatie. Sa ajutam Ucraina in lupta cu Rusia, sa fie si biserica ortodoxa ucrainiana independenta fata de Rusia.

Pai, rusii din Basarabia au cetatenia romana

Cum crezi ca se plimba prin toata Lumea? Sunt cetateni moldo-romani care habar nu au de limba romana. Mari posesori de proprietati imobiliare in Chelsea. Rusii vechi traiau in Tottenham. Rusii noi - kaghebisti si imbogatiti putinisti - cumpara in Chelsea si pe Coasta de Azur. Si au pasaport romanesc.

Infratit fi-va vesnic al nostru popor.

Infratit fi-va vesnic al nostru popor
Cu poporul sovietic cotropitor.
Leninismul ni-e far si tarie si-avint.

Sa citez un celebru internaut :

Dodon si poporul rus
Mafiotii ne-a adus.

cu sau fara Ucraina intre, Rusia se afla-n granita

Romaniei. Poate ca ar fi cazul sa se profite de situatie... cu iscusinta diplomatica s-ar putea reface Romania asa cum au lasat-o inaintasii dupa Marea Unire... acuma e Romania Ciunga... daca o tineti intr-un NU continuu si va proptiti pe toate cele 4 picioare, pana la urma o sa-l primiti pe al 5-lea... stiti voi unde...

bengosul , hamurapi , borgia si clica sunt pregatiti pt receptie !

------------------------------

 

Ce ati patit

ati racit la mitingeala de va luati de oamnei pe aici.Daca nu va convine de ce nu scrieti doamnei colonel sa nu mai publice asemenea interviuri inepte.

pai astia de la Moscova nu prea sunt "de aici"

astia de la Moscova sunt din alta parte si sunt "pe-aici"la furat si la devalizat !

Ha ha ha! Operatiunea CIA 'Rusia' a ajuns globala

iar Romania este cap de pod al pr0pagandei NATO anti-Rusia. Nato a omorat milioane, distrus 7 tari in ultimii 16 ani, facut 60 de milioane de refugiati in UE insa toate astea sunt vezi D-ne vina Rusiei.

Dupa furtul alegerilor de catre Hitlery/DNC de la candidatul poporului Bernie Sanders in SUA - CIA/media au declansat o operatiune globala de inabusirii libertatii de expresie peste tot in lume dand vina pe Rusia.

Recent the intercept scria cum ca FB si twitter au inceput o campanie masiva de inchidere de aconturi care deranjeaza stabilimentul corupt al miliardarilor/corporatiilor si politicienilor din buzunarele lor.

Ha ha! Invazie de troli CIA - intre timp Romania

din pacate a cazut de pr0st in razboaiele proxy ale CIA in loc sa negocieze o teava de gaze direct din Rusia sa dea poporului caldura ieftina.

Propaganda NATO curge ca apa in Romania care este acum detinuta de mafia FMI si de mafia locala creata de cei mituiti de FMI sa insclaveasca generatii de Romani pe care Ceausescu i-a eliberat din datoria externa in 89.

E vremea venitului UNIVERSAL garantat si a energiei gratuite solare pt tot omul sa fie eliberat din sclavia pt supravietuire.

Pt Bengosus...Draga, sa ne cunoastem limitele...Hamurabi, ok

Am spus-o public, o sa caut pe net , ca ,,nimeni" nu da nimic degeaba,,,cand te casatoresti, tu , ipotetic, ca barbat, oferi protectie , hrana, adapost sotiei dar in schimb primesti intretinerea personala de toate genurile, e un ,,schimb" , daca intelegi, apoi copii ,,faci" si cresti gandind ca la batranete te vor ajuta si tot asa, un popor , o tara mica, mai putin dezvoltata(nu discutam de conjunturi), primeste ceva la schimb...sa nu crezi ca intrarea in UE si NATO a fost un cadou sau pomana, nu, uita-te la toate statele asa zis puternice si vezi de ce au admis asta...Pai petrolul cu ce sa il mai extragi cand toata industria petro-chimica s-a dezintegrat ,,intamplator", vezi cine ne-a varat pe gat niste barcute numite fregate , la ce pret si cat ne costa retehnologizarea lor , cine ti-a impus sistemul de supraveghere la granita si la ce pret, cine rade padurile cand la ei nu se taie o creanga, cine iti ia tot profitul de la Mioveni , la Craiova , cate santiere mai sunt ale romanilor, combinate etc ...ce produce ,,statul" prin cetatenii sai, cine construieste si unde se duc profiturile si agricultura , absolut tot...zice Fifor ca da de lucru la romani cu blindatele(aiurea, am fost in ,,pirania " lor, niste scovergi, vezi cati militari au fost terminati la o explozie cu pocnitori,) si nu in final, pe banii nostri, ca asa e intre aliati, trimitem tineri militari in zone de mare risc...NIMIC nu mai este al nostru...de ce? pt ca am ales raul cel mai mic ...rusii dintotdeauna au vrut sa ne faca regiune tarista (au ocupat teritorii romanesti inca din 1796 , in 1877 au ramas , asa , din dragoste, inca 2 ani pe pamantul nostru dupa razboiul cu turcii din Bulgaria si au mai cerut ceva pamant langa delta ...asa ca nu putem face nimic raul pornind din interiorul tarii ca doar din disperare a fost adus un venetic, un neroman in fruntea tarii...pt cei ce nu stiu am avut 3 razboaie cu bulgarii pt ca revendicau Dobrogea pana in delta, in 1916 am fost invadati din sud de Germania, Bulgaria, Turcia, odata cu patrunderea Austriei si Ungariei din vest si nord peste bucatica de Romanie existenta atunci..Turcii erau in 1918 la 1 decembrie in Tulcea omorand patriotii romani ca si bulgarii aflati atunci la Galati iar Germania s-a dovedit de o rapacitate salbatica devalizand tot in sud, furand pana si invelisul bisericilor care era din arama (cupru) , in vreme ce rusii, declarati atunci aliati s-au retras pt revolutia lor furand tot ce puteau caci nu avea cine sa apere norodul...Apoi a urmat al doilea razboi in care aceiasi ,,prieteni" nemti ne-au vandut sovieticilor si ungurilor rupand din nou tara ...dupa ei au venit hoardele bolsevice care timp de 10 ani au supt tot, aur, uraniu, produse de tot felul si suferinta a tinut, zicem noi, pana in 1989 dar de fapt s-a transferat la noii stapani care au terminat definitiv statul roman altfel nu ar fugi din tara de disperare milioane de romani..Noi suntem principalii vinovati pt ca ne turnam, tradam, vindem intre noi ...

...

Total de acord, intamplător știu și eu despre Pirania, au fost duse in "teatru" iar militarii noștri au refuzat să se urce in ele pentru patrulare! Să vb și de F-16 și cum au fost aruncate la gunoi Mig-29 nou-nouțe? Nu are rost! Dar dai prea multă importantă rușilor, noi chiar nu am fost niciodată rusofili! Il vezi pe Tăriceanu făcand comerț cu Lada?!? Păi ce relații am mai avut noi cu ei după 1965, că am importat magnetofoane, ceva rachete și Mig-uri? Da, dar in același timp zburam in lume cu Boeing de ultimă generație, nu cu Tupolev, ca toate țările din Bloc! Ce s-a intamplat in perioada 81-90 tot din cauza rușilor sau a FMI și incăpățanării lui Ceașcă? Sunt multe de spus, total de acord cu exemplele pe care le-ai dat! Eu sunt mai patriot, asta este, ..., dar părerea mea rămane că pe ruși chiar nu-i interesăm de nicio culoare!
P.S. Mănancă niște virlși, două perechi, dacă tot ești in zonă ...

nea isaila, aaa madam carmencita

tot coldea.com
cam slab subiectul
mai bine ati scrie cum 100 de rusoaice pe an nasc in hotelul lui Trump
https://www.youtube.com/watch?v=8AhWre8e3ro

 

Nu este nici o problema reala.

Chestia cu "popoarele" este o pista falsa, indiferent cine o lanseaza...Aici discutam despre teritoriu. Daca acel teritoriu poate fi revendicat istoric, etnografic, confesional, folosindu-ne de informatii din memoria unui popor, vestigii, inscrisuri de pe orice material, daca le putem aseza sub o forma univoca, ei bine acestea sunt adevaratele elemente ce definesc o Tara. Cand ne referim la Moldova de peste Prut, ne referim inconstient la apartenenta acestui spatiu la intreaga arie de formare a Tarii intregi, indiferent daca ea se numeste astazi Romania, de bine de rau un intreg al unor alte entitati de odinioara:Tarile Romane, Dacia, Pelasgia(Getia/Dacia) samd.
Cine nu-si cunoaste istoria poate fi manipulat si indrumat gresit. Si uite cum am revenit din nou la cultura, ca fiind cea mai mare eroare din politica noastra ca popor!

 

Aveti dreptate dar este necesar sa indepartam Rusia...

Real acel pamant nu a fost niciodata romanesc dar Stalin ca sa domine popoarele sovietice si sa le taie din ,,patriotism" , a transferat populatii si teritorii de la o republica la alta...Iata ca Ucraina are teritorii ,,moldovenesti", vezi Bucovina de nord, Herta, Hotinul, in sud Taraclia cu judetele Cetatea Alba si Ismail, apoi Ucrainei i s-a dat si Crimeea care era ruso-tatareasca de veacuri si tot asa cu Georgia(Gruzia), Armenia etc ..

"in sud Taraclia cu judetele Cetatea Alba si

Ismail"- ai vrut să spui "in sud Bugeacul, cu judetele Cetatea Albă si Ismail". Taraclia e oras si raion in republica Moldova ............... ..... ....... https://ro.wikipedia.org/wiki/Raionul_Taraclia

Intr-adevar, chestia cu "popoarele" este o minciuna ridicula,.

...dar ofensiva!
Startul a fost dat cu "crearea" "poporului palestinian", dupa care rusii au inventat tot ce le-a trecut prin minte: poporul osetin, abhaz, transnistrean! cel putin asta "transnistrean" e o capodopera de "narod": toate scursurile URSS, plus ramasite moldovenesti super-corcite, fara alta identitate nationala decat "ex-urss", au un fel de "stat" care supravietuieste din ajutoare rusesti si afaceri la limita legalitatii.

Greu de inteles de ce ar fi "inacceptabilă" acordarea unui statut

special pentru Transnistria. Găgăuzia il are deja. Sigur, trebuie atentie la termenii statutului, să nu cumva să primească Transnistria drept de veto privind politica Moldovei. Dar in sine ideea unui statut special e rezonabilă. La fel si negocierile in această directie.

 

@profesoru 17.42

- pai tu ce sa zici prafiesor sluga prea plecata si troll de frunte !?

"Moscova a inceput ofensiva conflictelor inghetate. Pentru Romania, ar putea insemna invecinarea cu Rusia Interviu"

Pentru profesoru...ok...ok..

Sa o dau la ,,vrajeala" , am tastat gresit , in loc de ,,in sud de Taraclia" , puteam scrie in Buceagul istoric cu judetele ....e bine ca cineva sta cu ochiul si timpanul pe noi dar este corect si in sud de Taraclia si in Buceag...
iata tara la apogeul ei ...https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Greater_Romania_ES.svg....si cum ar trebui sa fie de drept tara cu toti romanii in interiorul granitelor ...https://marinbodrug.wordpress.com/2015/01/05/romania-mare-harta-regiunilor-istorice-romanesti/

@Pacifistul: Bugeac, nu

"Buceag". O fi de la tastatură...

Iezagkt ce zice si Moscova: statut special

Cu armata rusa permanentizata acolo. Cati rusi sunt in Moldova dintre Prut si Nistru? Nu rusofoni, ci rusi. Cati? Doar armata a 14-a. Restul sunt alogeni rusificati. Marturiile lor, cartile lor de memorii demonstreaza asta. Exista o literatura memorialistica a evreilor, armenilor, germanilor, polonezilor si ... gotilor asezati prin gubernia Moldovei, care spun clar de unde, de ce si cand au venit acolo. Ei prezinta cati romanofoni, cati tatari si turci erau in fiecare zona. Rusii nu veneau pentru ca nu aveau voie sa paraseasca pamanturile stapanilor. Asa s-au marit orasele guberniei.

- In secolul al XI-lea, valahii se luptau cu varegii care incercau sa stabileasca contoare comerciale pe Nipru. Nu Nistru: Nipru! Rusii nici nu existau la vremea aia. Au fost inventati un secol mai tarziu. Crestinarea varegilor duce la stabilirea de misiuni ortodoxe, manastiri si scaune episcopale de la Marea Neagra la Baltica. Slavii rasariteni sunt crestinati treptat si abia sub Vladislav patrund in ierarhia politico-militara a cnezatelor rusesti.

- Daca zici ca esti profesor de istorie, ar trebui sa stii cam de cand dateaza vestigiile arheologice ale romanitatii orientale la est de Nistru. Daca nu stii, inseamna ca nu esti decat un simplu propagandist. Pardon, chiar mai putin decat un propagandist!

Secolul XI? N-ai ambitie dacă nu ne spui si cum

stăteau lucrurile pe acolo in Jurasic.

Tragicom, cand ti-am citit comentariul,...

...aveai 25 de "1"! Un comentariu interesant, si cu atat mai interesant pentru cine nu prea are habar de evolutiilor de acum 1000 si ceva de ani, ca postakovii de pe forum!
Si exact ignorantii astia te-au depunctat cu manie proletara!
Ce mai, am dori sa avem de-aface cu niste "adversari ideologici" mai de calitate, care sa fie o reala provocare pentru noi, nu jagardele de categoria asta!

Ehehe...dom profesor, scade si matale anul

Independentei din veacul ala si intelegi...asa este dar litera ,,g" este in dreapta literei ,,c" in pozitie oblica si de la ,,a" mi-a fugit destu al mic la,, g" in loc de ,,c" insa ai dreptate , daca voiam sa nu gresesc ma ajutam de internet ...nu sunt conflictuala si nici rebela si intotdeauna cand gresesc recunosc si imi cer scuze ...batranete haine grele sau pt alde matale, batranete ...oua crete ...te tuc ...am zapada pana deasupra rotulei cazuta(nu rotula) azi, sa nu zic ,,ghenunchi" ca amaratul savant de la invatamant , un ,,limbric" socialist...dar vezi matale nenea profu, cat de blestemati sa fie romanii ca sa aiba in frunte de sute de ani numai ,,moluste", lifte ...lasam trecutul cu , vorba unuia, fanarioti, persoane neromane ce cumparau domnia peste romani si se intelege cum conduceau si cand a aparut Brancoveanu care incepuse emanciparea , l-au mazilit insa dupa 1990 cand ar fi trebuit sa fie un nou inceput, noi am fost categorisiti numai cu inculti, parveniti, hoti...asta e blestem...

Tara Romaneasca a avut fanariotii

care au condus tara impovarind-o in biruri si indobitocire supusi Portii otomane...aceasta inapoiere inca se vede preponderent in anumite zone din sud...apoi comunistii scoliti la Moscova, tov ilici iliescu, walter roman..unchiul lu dragnea etc au pus umarul la comunizarea Romaniei si sovietizarea unei tari care n-a votat cu comunistii, nici 5%.Alegeri furate, tara frudata, monarhie abolita, rege alungat, comunistii au pus mina pe tara si au eradicat orice element care gindea altfel decit dogma lor indobitocita. Cum a fost posibil ca-n 50 de ani oamenii sa fie spalati la nivelul asta pe creier cind bunicii si strabunicii lor n-ar fi votat cu dragnea et psd??? Grindeanu cu bunic anti comunist declarat care la- crescut, tudor gheorghe(scuze pt litere mici..dar imi e sila..)caruia ii admiram vocea..o sluga a sistemului cu tata arestat de comunisti..ce MANDRIE au aceste elemente ..ca sa dau numai citeva...mai bine mort decit comunist...dar ei ca multi altii nu au coloana vertebrala....si de fapt asta cred ca s-a intimplat..a disparut MANDRIA acestui popor...prea usor ne-am lasat dominati de cei care au distrus tara si viata noastra, comunistii si doctrina lor reactivata prin psd-alde,care imi trezesc o sila si-o durere ca acasa nu poate fi mai bine cum vedem zilnic toti cei care am plecat...

 

"si-o durere ca acasa nu poate fi mai bine cum vedem zilnic...

...toti cei care am plecat"!
Bine spus, si de-asta mai petrecem timp pe acest forum, noi cei care am plecat dupa ce deja ne mancase tineretea comunismul!
Si mai trist este ca fiii mei, care abia stiu ce-i Romania, nici macar pe un forum ca asta nu vor intra, iar daca acum mai vorbesc romaneste, dupa ce ne ducem noi parintii nici limba n-o vor mai vorbi!
Da'poate pentru ei va fi mai bine...

Stan, eu am crescut cu o ,,vorba" stramoseasca dar

De la nastere tot auzeam ,,decat sa mananc paine cu unt si sa ma uit in pamant....mai bine paine cu sare si ma uit la soare"...si eu am toti copiii plecati definitiv din vatra si daca la inceput am cautat sa-i conving ca ,,,fie paine cat de rea , tot mai bine-n tara ta'", dupa ce am intrat in politica si am vazut ce se intampla fiind nevoita sa renunt , am multumit Domnului ca copiii mei nu m-au ascultat si, da , nepotii mei vorbesc prost romana ca si imigrantii sau ungurii ce au ales sa se izoleze insa realizarile lor, pozitia sociala, aprecierea lor de catre statele unde sunt, de catre cei de acolo, imi usureaza oftatul zilnic si ma tin in viata ..insa orice realitate are ca o moneda , doua fete ...ai nostri pleaca dar vin altii din alte neamuri tot dintr-o disperare a lor ...si uite asa a aparut globalizarea, multiculturalismul....uitandu-ma in trecut, in istorie, gasesc ca periodic apare o conflagratie mondiala care reaseaza natiunile si politicile insa arsenalul este altul decat sageti, tunuri, puscoace si primii pedepsiti sunt ,,strainii", vezi razboaiele cu victimele lor ...doua natiuni au distrus sute de alte natiuni si au exterminat sute de milioane de oameni , Germania (natiune razboinica si asasina ) si Rusia (natiune ce a terminat 78 de alte natiuni, unele disperand definitiv...Ne guduram si noi pe langa americani care la randul lor se folosesc de noi pt dominatie, incoltire, amenintare a colosolui de la rasarit ...cat va tine, D-zeu stie ...

 

 


Vezi comentarii inadecvate
Platforma pentru solutionarea online a litigiilor