Moscova nu-l mai vrea pe Smirnov la carma Transnistriei - presa rusa

Sambata, 23 Aprilie 2011, ora 22:44
3347 citiri
Moscova nu-l mai vrea pe Smirnov la carma Transnistriei - presa rusa
Foto: Arhiva

Moscova este impotriva realegerii lui Igor Smirnov la conducerea Transnistriei.

Liderul separatist, Igor Smirnov, a fost la Moscova, unde a discutat cu seful administratiei prezidentiale, Serghei Naraskin. Kremlinul nici macar nu a incercat sa ascunda caracterul neplacut al negocierilor cu Smirnov, argumentand ca acesta din urma a fost invitat "pentru discutii", noteaza Unimedia, care citeaza ziarul rus Kommersant.

Potrivit publicatiei ruse, Moscova i-a sugerat lui Smirnov, care a vrut a cincea oara sa candideze pentru postul de presedinte al RMN, sa faca o "rotatie a cadrelor".

La o conferinta de presa in Moscova, Igor Smirnov, nu era atat de increzator cu privire la planurile sale de a fi reales. Intrebat daca va candida pentru un al cincilea mandat, el a raspuns "ca inca nu a decis", adaugand ca "in RMN are loc o reforma a constitutiei si legislatiei electorale".

Reforma mentionata consta, in primul rand, in introducerea functiei de premier si limitarea duratei alegerii presedintelui la doua mandate. Acesti pasi sunt importanti, in conditiile in care Kremlinul doreste solutionarea politica a problemei transnistrene si unirea celor doua maluri ale Nistrului, oferind Transnistriei un statut special in cadrul unui stat unificat Moldova.

O sursa din interiorul MAE al Federatiei Ruse a recunoscut ca Igor Smirnov "impiedica serios solutionarea problemei transnistrene". Iata de ce, "aceasta problema ar fi fost mai usor rezolvata fara Smirnov", mai scrie publicatia rusa Kommersant.

"Nu se stie daca Smirnov va tine cont de recomandarile Kremlinului. In orice caz Moscova stabileste contacte cu politicieni alternativi, mai tineri decat actualul presedinte al RMN", potrivit Kommersant.

Ministrii de Externe ai Moldovei si Federatiei Ruse au avut recent o intrevedere, care se pare ca a adus evolutie in solutionarea conflictului transnistrean. In urma acesteia, Lavrov a declarat ca Moscova pledeaza pentru un statut special al regiunii in cadrul Republicii Moldova, pentru reformatarea misiunii de mentinere a pacii din zona de securitate si pentru evacuarea munitiilor de razboi din regiune.

La randul sau, liderul separatist Igor Smirnov a declarat ca va pleda in continuare pentru independenta Transnistriei.

Traian Băsescu, ironii despre liderii PSD și PNL după retragerea finului său, Cătălin Cîrstoiu: ”Sunt și slabi de minte, nu numai slabi politicieni”
Traian Băsescu, ironii despre liderii PSD și PNL după retragerea finului său, Cătălin Cîrstoiu: ”Sunt și slabi de minte, nu numai slabi politicieni”
Fostul preşedinte Traian Băsescu, naşul medicului Cătălin Cîrstoiu, este de părere că alegerea acestuia pentru a candida la Primăria generală a Capitalei cu susţinerea PSD şi PNL...
Firea îl trimite pe Piedone înapoi la sectorul 5: "Nu vreau să îl jignesc"
Firea îl trimite pe Piedone înapoi la sectorul 5: "Nu vreau să îl jignesc"
Cursa pentru fotoliul de primar al Capitalei se încinge. Gabriela Firea îl trimite pe Cristian Popescu Piedone înapoi la sectorul 5. Ea a a declarat vineri, 26 aprilie, că "ar fi o normalitate"...
#Igor Smirnov Transinistria, #Moscova presa rusa , #Moldova
Comentarii