Natalia Gherman: Gazoductul Iasi-Ungheni este o "declaratie de independenta energetica"

Autor: Ana Ilie
Miercuri, 28 August 2013, ora 11:43
1891 citiri
Natalia Gherman: Gazoductul Iasi-Ungheni este o "declaratie de independenta energetica"
Foto: Vocea Basarabiei

Vicepresedintele moldovean, ministru de Externe al R. Moldova, Natalia Gherman, a declarat, miercuri, la Bucuresti, ca proiectul gazoductului Iasi-Ungheni este o "declaratie de independenta energetica" a tarii sale.

Vorbind la Reuniunea Diplomatiei romane, Gherman a aratat ca participarea sa la acest eveniment "e o marturie concludenta a importantei deosebite acordate la Chisinau relatiei cu Romania. Este al treila an la rand cand reprezentanti ai R. Moldova participa la Reuniunea Diplomatiei romane".

In plus, participarea de anul acesta are si o "semnificatie festiva", venind la o zi dupa sarbatorirea a 22 de ani de la proclamarea independentei Moldovei, ocazie cu care premierul roman, Victor Ponta, si moldovean, Iurie Leanca, au lansat proiectul gazoductului Iasi-Ungheni. A fost o "lansare a unui proiect de importanta majora pentru tara mea, gazoductul Iasi- Ungheni este o declaratie de independenta energetica a R. Moldova".

In acest context, "conexiunile noi sunt de o importanta vitala pentru Moldova pentru diversificarea surselor energetice si toate aceste proiecte nu conteaza nu numai din punct de vedere a infrastructurii ci si politic si geopolitic de UE; rolul Romaniei in acest proces este determinant".

"Aceasta aniversare remarcabila a 22 de ani si de la stabilirea relatiilor diplomatice intre Moldova si Romania coincide cu o perioada favorabila in evolutia externa a tarii noastre. Datoram foarte multa gratitudine Romaniei, corpului diplomatic roman, care au jucat un rol important" in parcursul european al Moldovei, care va intra ireversibil pe o directie europeana in noiembrie, la summitul de la Vilnius.

In opinia sefului diplomatiei moldovene, "relatiile bilaterale au cunoscut o dezvoltare deosebita in ultimii 4 ani. Numai in ultimul an si jumatate au fost realizate peste 60 de vizite bilaterale la toate nivelele".

In continuare, Chisinaul are nevoie de ajutor Bucurestiului: "Avem nevoie in continuare de mesaje si actiuni din partea Bucurestiului, mesaje care consolideaza societatea moldoveneasca in jurul acestui proiect european". Pentru Moldova, a incheiat Gherman, "importanta e ireversibilitatea parcursului european", si "de mai mare importanta pentru noi este perioada post-Vilnius", dupa semnarea acordului de asociere cu UE.

Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Guvernul se reuneşte joi, la Timişoara, într-o şedinţă specială, în cadrul căreia urmează să fie aprobate o serie de proiecte de infrastructură cu impact regional, precum şi plata în...
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
#Moldova gazoduct Iasi Ungheni, #Moldova Vilnius summit , #Moldova