Nicolae Dabija: Unirea o vom face doar noi, romanii. E lectia generatiei de la 1859 - Interviu

Vineri, 24 Ianuarie 2014, ora 14:47
5618 citiri
Nicolae Dabija: Unirea o vom face doar noi, romanii. E lectia generatiei de la 1859 - Interviu
Foto: consiliul-unirii.ro

24 ianuarie este ziua in care romanii sarbatoresc Unirea de la 1859, dar si un bun prilej de a vorbi, inca o data, despre proiectul unirii Romaniei cu Republica Moldova. "Sa scoatem sarma ghimpata de pe Prut, dar si din mintea concetateanului nostru", spune academicianul Nicolae Dabija.

Scriitor, istoric literar, om politic, membru de onoare al Academiei Romane, membru-corespondent al Academiei de Stiinte a Republicii Moldova, Nicolae Dabija crede cu tarie ca "unirea noastra nu mai poate fi amanata" si le transmite, intr-un interviu acordat Ziare.com, celor care considera ca acum nu este un moment favorabil acestui proiect urmatorul mesaj: "Conjuncturile le fac popoarele care vor sa-si schimbe destinele, si nu cele care doresc sa perpetueze o nedreptate".

Este sau nu 24 ianuarie o zi de sarbatoare pentru toti romanii de pe ambele maluri ale Prutului?

24 ianuarie este o sarbatoare nationala a tuturor romanilor, inclusiv a celor din Basarabia, care, prin deputatii lor de la Cahul (oras de la sudul Basarabiei, care l-a avut intr-o perioada judecator pe Al. I. Cuza), Ismail si Bolgrad, au participat la constituirea statului modern roman din 1859.

Aceasta sansa a alimentat speranta si pentru ceilalti romani.

De pe atunci, probabil, basarabenii si transnistrenii au capatat un obicei care-i deosebeste de ceilalti ortodocsi: se stie ca toti crestinii ortodocsi tin icoanele cu fata orientata spre Rasarit, pe cand noi, cum afirmase transnistreanul Nichita Smochina, le tinem cu fata intoarsa catre Apus, pentru ca acolo se afla Romania.

Credeti ca a fost mai simplu de facut unirea atunci decat ar putea fi acum?

La 1859 poporul roman avea cam aceiasi prieteni ca si in 2014: Marea Neagra, Carpatii si Dunarea. Unirea nu ne vor face-o altii (UE, NATO, SUA, Federatia Rusa), ci doar noi. E lectia generatiei de la 1859.

A fost greu? A fost usor? A fost simplu? A fost complicat? Daca deschidem manualele de istorie, vedem ca cei care au realizat Unirea de la 24 ianuarie 1859 nu si-au pus aceste intrebari. Ei au facut Unirea. Intrebarile au venit mult mai apoi, si doar ca sa completeze niste raspunsuri.

Ce fel de Moldova e fara Putna? -Interviu cu Mircea Druc

Care sunt principalele diferente intre momentul de atunci si cel de astazi? Dar asemanari?

S-a spus atunci, in 1859, ca momentul unirii inca nu s-a copt. Ca nici conjunctura nu e favorabila. Ca nu sunt nici oamenii care s-o faca. De un sfert de secol, de la 1989 incoace, se afirma aceleasi lucruri.

Dar care state, atunci cand s-au unificat, au avut conjuncturi favorabile? Conjuncturile le fac popoarele care vor sa-si schimbe destinele, si nu cele care doresc sa perpetueze o nedreptate.

Totul depinde de vointa politica a celor din scaunele puterii de la Bucuresti si Chisinau. Dar si de vrerea romanilor de pe cele doua maluri de Prut.

In opinia dvs. mai este posibila unirea? Daca da, cum, cand si de cine ar putea fi facuta?

Momentul reunirii noastre a sosit. Si el nu mai poate fi amanat. Conform unor sondaje, 70% dintre basarabeni isi doresc cetatenia Romaniei. Romania a devenit atractiva, ea este pentru basarabeni ceea ce a fost UE pentru romani inainte de ianuarie 2007.

La ora actuala problema Basarabiei nu mai este una de litigiu dintre Romania si Rusia Tarista sau dintre Romania si URSS. Ea a devenit o problema interna a poporului roman, una dintre noi, cei de o parte a Prutului, si noi, cei de cealalta parte a Prutului.

Nu e vorba de unirea a doua state diferite, ca Cehia si Slovacia sau Irak si Kuweit, e vorba de revenirea unui teritoriu instrainat din trupul propriei tari la locul de unde a fost rupt.

Daca poporul basarabean va spune 'Vrem sa revenim de unde am fost smulsi fara voia noastra' si Romania va fi de acord, Uniunea Europeana va fi pusa in fata unui fapt implinit, pe care nu va avea decat sa-l accepte.

D. Dungaciu: "Chestiunea Basarabiei" se va redeschide cand SUA vor intoarce ochii spre Rusia - Interviu

Unirea noastra, ca sa se intample cat mai curand, trebuie sa intruneasca doua conditii: asumarea nationalitatii romane de catre toti basarabenii si acordarea cetateniei romane tuturor basarabenilor.

Si atunci va putea fi aplicat si in cazul nostru scenariul Unirii celor doua Germanii. Iar noi, basarabenii, numai unindu-ne cu Tara, adica cu o partea a Uniunii Europene, vom putea ajunge in Europa mai aproape decat peste 15-20 de ani.

Mitropolitul Nestor Vornicescu spunea acum un deceniu: "Nu ne merge bine in Tara, pentru ca n-am realizat Unirea!". Cat vor sta hasurate pe hartile lumii in culori diferite, nu-i va merge bine nici uneia dintre tarile noastre.

Sa scoatem sarma ghimpata de pe Prut, dar si din mintea concetateanului nostru, sa mutam capitala Republicii Moldova la Bucuresti si pe cea a Romaniei la Chisinau si atunci natiunea romana, sunt sigur de asta, va fi una dintre cele mai prospere din lume.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#Nicolae Dabija Unire Moldova, #Nicolae Dabija 24 ianuarie, #unire Romania Moldova , #Moldova