O absolventa de top l-a refuzat pe Igor Dodon: Iti da o diploma, dar iti ia identitatea. E impotriva istoriei, a ce e romanesc

Miercuri, 19 Iulie 2017, ora 12:43
9789 citiri
O absolventa de top l-a refuzat pe Igor Dodon: Iti da o diploma, dar iti ia identitatea. E impotriva istoriei, a ce e romanesc
Foto: Facebook / Mihaela Ungureanu

Presedintele Republicii Moldova, Igor Dodon, a oferit "diplome de onoare" celor mai buni 100 de absolventi de liceu ai promotiei 2017 si cei mai multi au acceptat si s-au fotografiat cu el. Au fost insa si cativa tineri care au refuzat sa stea alaturi de presedintele cunoscut ca fiind antiroman si rusofil.

Unul dintre acestia din urma este Mihaela Ungureanu (foto), din Chiscareni. Tanara spune ca isi doreste alt viitor pentru tara ei, pe care o iubeste nespus, iar asemenea festivitati nu o onoreaza.

"O asa zisa apreciere a presedintelui, cel care e impotriva istoriei, limbii romane si a tot ce este romanesc si in general a identitatii mele, nu ma face sa ma simt speciala in nici un fel. Diploma sa de onoare nu adauga nimic in CV-ul meu. Pentru mine, a fi om demn si vertical inseamna mai mult decat toate diplomele din lume.

Imi iubesc foarte mult tara si mereu mi-am dorit ca ea sa aiba viitor, dar directia in care se indreapta lucrurile sub egida actualului sef de stat nu e ceea ce mi-am dorit si am sperat ca se va intampla", a declarat Mihaela pentru Agora.md.

Ea a subliniat ca asemenea festivitati nu o onoreaza.

"Ironic este ca presedintele premiaza elevii care inclusiv au promovat examenul la istoria romanilor cu 10", a mai sustinut ea.

Mihaela a postat un comentariu dur si pe retelele de socializare.

"Un om care iti da o diploma, dar iti ia identitatea. Pacat. Atata tara cat demnitate. Am fost invitata, dar am refuzat. Recunosc multe fete de aici. Daca in CV unui tanar activ se simte lipsa unei DIPLOME semnate de Dodon, imi pare rau de 'experientele voastre'. Sa fi fost organizat de Ministerul Educatiei era altceva", a scris tanara pe Facebook, citata de Agora.

Premiile au fost oferite in baza unei analize facute de Presedintia R.Moldova cu privire la performantele inregistrate de absolventi atat la examenul de bacanalureat, cat si in activitatea extrascolara, inclusiv la concursurile nationale si internationale.

Mihaela a primit multumiri si cuvinte de lauda pentru atitudinea ei. "Tot respectul pentru un om cu demnitate", "Respect foarte mare pentru decizia ta si curajul de care ai dat dovada", "De astfel de tineri are nevoie tara noastra", sunt doar cateva dintre comentariile postate pe contul ei de Facebook.

Mai mult, Vlad Biletchi, presedintele organizatiei UNIREA - ODIP a anuntat ca le ofera Mihaelei Ungureanu si altor doua absolvente "o vacanta GRATUITA in Romania, si multe premii de valoare! Inclusiv Diploma de onoare patriotica!".

"Nu vreau sa fiu parte din acest joc manipulator"

Dupa dezvaluirea Mihaelei, in presa de dincolo de Prut au aparut si alte cazuri similare.

Si Sorina Solonaru, care a absolvit recent liceul "Gheorghe Asachi" din Capitala si a avut 10 pe linie la Bacalaureat, a decis sa refuze diploma lui Dodon.

"Am refuzat diploma de onoare a presedintelui pentru ca el nu este presedintele meu. Plus la asta, eu nu cred ca mai am nevoie de inca o diploma pentru ca sa ma conving ca merit notele pe care le am. Cum pot sa accept o diploma a unui presedinte care sustine ca vorbeste limba moldoveneasca? Stiu ca acest premiu nu ar trebui sa aiba o conotatie politica, dar nu ma pot afilia unui eveniment in cadrul caruia nu ma regasesc", a declarat Sorina pentru diez.md.

Ea isi va continua studiile la studiile la Stockholm School of Economics in Riga.

Nici Valeria Bratu, din Slobozia Mare, Cahul, nu a vrut sa primeasca diploma, scrie diez.md.

"Am refuzat aceasta diploma deoarece vine din partea unui presedinte care nu ma reprezinta si care duce o politica josnica si discriminatorie impotriva popriului popor. Imi pare rau ca aceasta initiativa nu vine din partea Ministerului Educatiei, ci din partea unui presedinte, care insista asupra anularii examenului de bacalaureat. Nu vreau sa fiu parte din acest joc manipulator, prin care Dodon incearca sa-si asume meritele absolventilor.

Aceasta diploma, pentru mine nu are nici o valoare. Imi doresc foarte mult ca in tara mea sa fie apreciate la justa valoare adevarul si valorile autentice, iar asemenea oameni sa nu mai poata sa-si bata joc de istoria noastra", a declarat Valeria pentru sursa citata.

La randul sau, Marina Josanu din Glodeni a refuzat diploma oferita de presedintele Dodon. "Sunt acum in Romania si incerc sa-mi rezolv viitorul in Vest. Cred in Dumnezeu si in dreptate, nu stiu cine si cum e, dar la mine e bine si tot pentru tara mea plec, ca sa o ajut" a declarat ea pentru diez.md.

Ultimul mesaj al lui Piedone despre posibila retragere din cursa pentru Capitală: ”Îi las pe contracandidaţi să facă campanie când cerurile sunt deschise”
Ultimul mesaj al lui Piedone despre posibila retragere din cursa pentru Capitală: ”Îi las pe contracandidaţi să facă campanie când cerurile sunt deschise”
Cristian Popescu Piedone a anunțat joi, 25 aprilie, că rămâne în cursa pentru Primăria Bucureștiului, în ciuda tuturor zvonurilor. "Haideţi să închidem odată... Retragere, mesaje,...
Orban acuză Biroul Electoral Central că favorizează alianța PSD-PNL: ”Le-a dat voie să desfacă alianţa împotriva firii”
Orban acuză Biroul Electoral Central că favorizează alianța PSD-PNL: ”Le-a dat voie să desfacă alianţa împotriva firii”
Liderul Forţa Dreptei, Ludovic Orban, a acuzat joi, 25 aprilie, Biroul Electoral Central că ar fi modificat „în mod ilegal” o hotărâre de guvern şi că instituţia ar fi...
#absolventi Moldova refuzat diplome Dodon , #Moldova