Parlamentul din Republica Moldova nu condamna nazismul fara comunism

Joi, 21 Iunie 2012, ora 16:35
1468 citiri
Parlamentul din Republica Moldova nu condamna nazismul fara comunism
Foto: Arhiva

Parlamentarii comunisti vor incriminarea nazismului, in timp ce liberalii si liberal-democratii din Parlamentul de la Chisinau spun ca nu se poate condamna nazismul fara comunism.

Fractiunea Partidului Comunistilor a propus ca proiectulul numarul 2.638 cu privire la inadmisibilitatea actiunilor de reabilitare a nazismului, eroizarea criminalilor nazisti si a complicilor lor, sa fie inclus pe ordinea de zi a sedintei de joi a Parlamentului, potrivit Unimdedia.md.

Din cauza ca propunerea PL si PLDM nu a fost acceptata de comunisti, nici initiativa celor din urma nu a trecut.

Deputata PCRM, Inna Supac, a propus ca proiectul privind condamnarea nazismului sa fie inclus pe ordinea de zi a Parlamentului, iar votul deputatilor sa fie nominal pentru a vedea cine se impotriveste unei asemenea decizii.

Liberalul Gheorghe Brega a venit cu propunerea ca in proiect sa fie inclusa si condamnarea comunismului, stalinismului si leninismului. "Fractiunea PL insista ca acest proiect sa includa si condamnarea comunismului. Noi punem semn de egalitate intre nazism si comunism. Nazismul a facut orori pe timp de razboi, iar comunismul a facut crime si pe timp de pace. Nu numai prin Stalin, ci si prin Lenin si altii", a completat liberalul Valeriu Munteanu.

Liberal-democratii i-au sustinut pe colegii liberali. "Sunt de acord cu dna Supac ca este un proiect important, dar consider ca proiectul necesita o dezbatere mai profunda. Totodata propun ca stalinismului, care a creat nu mai putine victime decat nazismul, sa fie calificat de asemenea ca o crima. De aceea propun ca in acest proiect sa fie ambele: condamnarea nazismului si comunismului", a declarat liderul fractiunii PLDM, Valeriu Strelet.

"Condamnarea nazismului nu trebuie conditionata", a subliniatt comunistul Eduard Musuc.

Deputatii au supus votului ambele propuneri ale comunistilor, votul uninominal si includerea pe ordinea de zi a proiectului nr.2638. Niciuna din ele nu a trecut.

"Votul vostru demonstreaza ca voi ii considerati eroi pe criminalii de razboi. Rusine pentru toti cei care nu au votat pentru acest proiect. Rusine pentru ca majoritatea dintre voi ati avut si bunei care au luptat in acel razboi", a conchis deputatul PCRM Aleksandr Petkov.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Președintele USR Cătălin Drulă a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători” și a vorbit despre obiectivele USR și ale Dreptei Unite pentru alegerile din 9 iunie, despre misiunea...
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Atacat în ultimele zile atât de adversarii direcți la alegerile locale, cât și de alți politicieni, dar și de ziariști, Cătălin Cîrstoiu, candidatul susţinut de PSD şi PNL pentru...
#Parlament Moldova nazism comunism, #Moldova condamna nazism comunism, #condamnare nazism comunism , #Moldova