Pasi importanti impotriva Rusiei la Chisinau: Cenzura legala la stiri si analiza politica

Sambata, 23 Mai 2015, ora 10:20
4352 citiri
Pasi importanti impotriva Rusiei la Chisinau: Cenzura legala la stiri si analiza politica

Guvernul Republicii Moldova si-a exprimat sprijinul pentru un proiect de lege care vizeaza modificarea Codului Audiovizualului pentru a interzice toate stirile rusesti si continutul de analiza politica in aceasta limba, a anuntat vineri biroul de presa al Guvernului de la Chisinau.

Executivul arata ca amendamentul vizeaza "protejarea spatiului national de informatii de manipularea externa si propaganda". Proiectul de lege, propus de deputati din coalitia de guvernamant, are ca scop aplicarea unei interdictii legale privind stirile TV si programele de analiza rusesti, arata Sputnik.

Agentia citata precizeaza ca proiectul, care mai propune o crestere a continutului autohton, adica 80 la suta din continutul informational-analitic sa fie difuzat in limba romana, face exceptii pentru continutul european si american.

Amendamentul propune amenzi cuprinse intre 30-50.000 lei moldovenesti (7.400- 12.350 dolari) si suspendarea licentelor pentru o perioada de pana la 30 de zile pentru televiziunile care incalca legea. In plus, sunt prevazute ajustari privind activitatile si autoritatea Consiliului Coordonator al Audiovizualului pentru a monitoriza mai eficient televiziunile.

Proiectul de lege a fost propus initial in aprilie de catre deputati din Partidul Democrat Liberal si Partidul Democrat.

Au existat voci in R.Moldova care s-au exprimat impotriva legii privite ca o restrictie privind libertatea de exprimare si o incercare de a introduce cenzura.

Deputatii si-au retras temporar proiectul, promitand sa-l revizuiasca avand participarea societatii civile si a comunitatii jurnalistice, ceea ce insa nu s-a intamplat, mai arata Sputnik.

La inceputul acestei luni, ambasadorul SUA la Chisinau, James Pettit, a declarat la un forum jurnalistic ca popularitatea de care se bucura mass-media in limba rusa in Republica Moldova constituie un pericol pentru democratia din aceasta tara, adaugand ca "problemele de influenta mass-media si lupta impotriva propagandei rusesti sunt foarte importante pentru guvernul SUA".

Milioane de cetateni europeni, cuceriti de propaganda Kremlinului: Occidentul nu face nimic?

Rusa este a saptea cea mai vorbita limba din Uniunea Europeana si limba fostelor tari sovietice din vecinatatea estica a UE. Europenii au ales sa ignore aceste date pana anul trecut, cand presedintele Vladimir Putin a invadat Crimeea si a aprins conflictul din Ucraina, folosind ca pretext faptul ca apara drepturile vorbitorilor de limba rusa.

Filmele si serialele rusesti, interzise in Ucraina

In tara vecina noua si R.Moldova, Ucraina, aflata in conflict cu Moscova, filmele si serialele rusesti sunt interzise, dupa ce presedintele Petro Porosenko a semnat in aprilie o lege care interzice difuzarea tuturor productiilor de aceasta provenienta la televiziunile ucrainene.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

AUR și partidul lui Șoșoacă, în scădere, în intenția de vot la alegerile europarlamentare. Cum arată topul, cu mai puțin de două luni îniante de alegeri SONDAJ
AUR și partidul lui Șoșoacă, în scădere, în intenția de vot la alegerile europarlamentare. Cum arată topul, cu mai puțin de două luni îniante de alegeri SONDAJ
Alianţa PSD-PNL este creditată că 46,6% din intenţiile de vot la alegerile europarlamentare, AUR cu 16,7%, iar Alianţa Dreapta Unită cu 13,8%, conform unui sondaj realizat de INSCOP în luna...
Efectul renunțării coaliției la medicului Cârstoiu: Gabriela Firea va candida la București din partea PSD. PNL va merge separat cu Sebastian Burduja la alegeri
Efectul renunțării coaliției la medicului Cârstoiu: Gabriela Firea va candida la București din partea PSD. PNL va merge separat cu Sebastian Burduja la alegeri
PSD şi PNL au decis să candideze separat la Primăria Capitalei. Coaliția de guvernare a renunțat luni seara, 22 aprilie, la candidatura lui Cătălin Cîrstoiu. Gabriela Firea şi Sebastian...
#cenzura stiri rusesti Moldova, #lege interdictie stiri , #Moldova