"Patriotii Moldovei" viseaza la legalitate in Romania (Opinii)

Sambata, 18 Februarie 2012, ora 14:06
5450 citiri
"Patriotii Moldovei" viseaza la legalitate in Romania (Opinii)
Foto: foaienationala.ro

Cateva declaratii aparent banale ar trebui sa dea de gandit autoritatilor de la Bucuresti. Liderul unui partid politic obscur, intitulat "Patriotii Moldovei", ia in calcul deschiderea unor filiale in dreapta Prutului. Aceasta miscare nu este deloc intamplatoare, ci vine in contextul lansarii la Chisinau a filialei PSD Romania.

Daca PSD si-a inaugurat filiala pentru a mobiliza electoratul cu pasaport romanesc din Republica Moldova la viitoarele alegeri, pentru cine sau pentru ce "Patriotii Moldovei" se gandesc sa faca un demers asemanator?

Inainte de a prezenta pe scurt cateva declaratii ale liderului lor si de a pune cateva intrebari in legatura cu initiativa anuntata, se impune de precizat ca acestia nu tintesc sa deschida filiale pe tot cuprinsul Romaniei. Au doar intentia de a se face vizibili numai pe actualul teritoriu al regiunii istorice Moldova. O actiune ce se incadreaza perfect in ideea propagandistica a "Moldovei Mari" pe care o proclama pretutindeni.

"Moldova Mare impotriva Romaniei Mari"

In articolul "Moldova Mare impotriva Romaniei Mari" publicat pe www.ava.md, un site de stiri in limba rusa, apar cateva declaratii facute recent de catre Mihail Garbuz, presedintele partidului mentionat mai sus, in legatura cu acest subiect.

Pe rand, "moldovenistul" nascut in Transnistria ofera detalii elocvente despre intentia, motivatia si strategia sa, legitimandu-le sub aura unor ideologii istorice indoielnice nascute in laboratoarele sovietice si a presupuselor aspiratii pro-"moldovenesti" locale.

Pentru inceput, intentia "Patriotilor Moldovei" este de a deschide filiale ale partidului in judetele Iasi, Neamt si Galati. Mai tarziu, vor urmari sa se extinda.

De ce? Raspunsul se impotmoleste in cateva afirmatii halucinante atat a interpretarii istorice: "Moldova de peste Prut reprezinta un teritoriu istoric al Moldovei Mari care in urma diferitor manipulari de ordin politic a trecut sub controlul Valahiei, apoi a intrat in componenta Romaniei", cat si a interpretarii tendintelor regionale: "Noi am vazut o sustinere sincera a acestei idei in randul bastinasilor din Moldova de peste Prut.

In ciuda pozitiei extrem de rigide a puterii romanesti pe chestiunea dezvoltarii in regiune a "ideii moldovenismului", o majoritate covarsitoare a locuitorilor din acea regiune declara la unison ca ei sunt "moldoveni" si vorbesc "limba moldoveneasca".

In incheiere, parerea celui mai aprig "moldovenist" de peste Prut este ca oricum va reusi.

In caz ca nu vor deschide filiale la nivel oficial, asul din maneca l-ar constitui asociatiile comunitare, afirmand chiar ca mizeaza pe sprijin in acest sens din partea unor factori locali.

Dupa cum se observa, sunt persoane, inclusiv miscari, care viseaza din ce in ce mai mult la infaptuirea unei Moldove ca pe timpul lui Stefan cel Mare si se ciocnesc de obstacolul "Romania Mare".

Cine sunt si ce fac "moldovenistii"?

Termenul de "moldovenism" a aparut in 1924 si l-a gadilat la urechi pe Stalin, adeptul strategiei "divide et impera" ("dezbina si stapaneste"; cea mai buna varianta a traducerii) ale carei consecinte se resimt si acum.

Curentul "moldovenist" sustine ca moldovenii sunt diferiti de romani din punct de vedere etno-cultural si lingvistic si s-a dovedit a fi un instrument oarecum eficient de rusificare a moldovenilor de etnie romana din fosta RSSM, acum Republica Moldova.

Dupa destramarea Uniunii Sovietice, promotorii "moldovenismului" nu au disparut. Dimpotriva, fiind puternic influentati de sursele istorice sovietice, au continuat sa trambiteze ideea "moldovenismului", prin accentuarea mai multor aspecte.

Daca, initial, au pus accent pe stimularea unui patriotism local, pe validarea stiintifica a limbii moldovenesti (inca nu au reusit) si pe accentuarea diferentei dintre moldoveni si romani, ulterior, una dintre portavocile acestui curent, liderul comunistilor, Vladimir Voronin, a emis chiar pretentii teritoriale si a atacat verbal "statul imperial" Romania. Cam in acelasi timp cu pretentiile si atacurile lui Voronin, la Chisinau se contura o miscare ce pe 30 iunie 2010 avea sa se transforme in Partidul "Patriotii Moldovei".

Acest partid nu se limiteaza doar la promovarea "moldovenismului", dar duce o lupta afisata pentru "restabilirea integritatii teritoriale a Republicii Moldova", conform statutului adoptat la Congresul al III-lea din 14 mai 2010. De la fondare pana acum au intreprins mai multe actiuni in aceasta directie. Merita mentionate cateva dintre ele.

Pe 18 mai 2011 au cerut comunitatii internationale sustinere pentru retrocedarea de catre Romania a teritoriilor "istorice" ale Moldovei, iar pe site-ul oficial postau urmatoarea teorie (ineptie): "statul roman este un fenomen consumat" si "a venit timpul popoarelor din acest stat sa initieze procedura de desfiintare a Romaniei".

Recent, pe 24 ianuarie 2012, de Ziua Micii Uniri, "patriotii moldoveni" au organizat o manifestatie in fata Ambasadei Romaniei din Chisinau, clamand lozinci antiromanesti: "Traiasca Moldova Mare", "Romania - stat imperialist" etc. si cerand anularea Unirii Principatelor Romane de la 1859.

Astfel, ultima intentie, cea a deschiderii filialelor, se plaseaza in cadrul acestor actiuni revansarde si, cu siguranta, va fi urmata si de altele.

De reflectat

Desi, la o prima vedere, intentia "patriotilor moldoveni" pare naiva, totusi, autoritatile romane nu ar trebui sa stea linistite. Asta deoarece ideile acestora sunt revansarde si reprezinta un pericol la adresa integritatii teritoriale a Romaniei.

In plus, se cere sa reflecteze in mod serios si sa gaseasca raspunsuri la intrebari precum: De ce au fost anuntate pentru prima etapa judetele Iasi, Neamt si Galati sau cine sunt factorii locali care i-ar sprijini? Chestiunea este interesanta si de urmarit, fiindca din 2007 dateaza un precedent de infiintare a Asociatiei "Comunitatea Moldovenilor din Romania" (declarata ilegala) sub conducerea unui tanar socialist controversat din Iasi, Marian Russo, pe care Vladimir Voronin l-a primit cu onoruri la Chisinau.

Deci, in 2012, cel de-al 200-lea an de la anexarea Basarabiei la Imperiul Rus, avem de-a face cu alti moldoveni redescoperiti sau doar cu o inflamare a orgoliilor ranite de catre social-democratia romana care a indraznit sa treaca Prutul?

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#Patriotii Moldovei, #Moldova Mare, #politica Chisinau, #Romania Mare, #independenta Moldova , #Moldova
Comentarii