Pentru moldoveni, trenul spre Europa face halta in Romania

Joi, 28 Noiembrie 2013, ora 09:33
3211 citiri
Pentru moldoveni, trenul spre Europa face halta in Romania
Foto: My Europ.info

Nu este usor pentru un moldovean sa ajunga in Europa, daca vrea sa intre fara viza in Franta sau in Regatul Unit. O varianta ar fi ca acesta sa devina roman, avand in vedere ca Romania este membru al Uniunii Europene.

My Europ.info scrie ca multi tineri moldoveni se "strecoara" in fortareata europeana obtinand cetatenia romana.

"Basarabia este Romania" sunt cuvintele pe care le putem gasi frecvent pe zidurile cladirilor din Bucuresti, poate si pentru ca amintesc de un trecut comun. Multi romani isi aduc aminte cu nostalgie de regiunea pierduta dupa cel De-al Doilea Razboi Mondial.

Prinsa intre Romania si Ucraina, bucata de pamant a primit atunci numele de Republica Moldova. Insa, multi dintre cetatenii sai au origini romanesti.

Unirea e inca dorita - 25% dintre romani cred ca R. Moldova si Romania vor deveni o singura tara

De la desfiintarea Uniunii Sovietice si intrarea Romaniei in Uniunea Europeana, in 2007, multi basarabeni au decis sa "se indrepte spre Vest". Au ajuns in Franta, Italia sau Spania, cu sau fara acte legale. Insa multi dintre ei au ales sa ceara cetatenia romana.

Pentru a pastra legaturile istorice cu Basarabia, Guvernul roman faciliteaza obtinerea cetateniei pentru moldoveni. Potrivit unui studiu realizat de Fundatia Soros, in 2012, aproape 225.000 de moldoveni si ucraineni au primit cetatenia romana, in ultimii 20 de ani.

Numarul cererilor a crescut considerabil odata cu intrarea Romaniei in Uniunea Europeana. In plus, anual, Guvernul Romaniei ofera 5.000 de burse tinerilor din Republica Moldova.

Slavic este unul dintre ei. Student la medicina, are cetatenia romana de la 13 ani si a parasit Chisinaul pentru Bucuresti, cu o bursa universitara in buzunar.

"Am venit in Romania pentru ca facultatile sunt mai bune, iar diplomele sunt recunoscute la nivel european. Guvernul roman plateste tot, chiar si cazarea. In plus, primesc 65 de euro pe luna", spune tanarul, care face parte din Asociatia Studentilor si Elevilor Basarabeni.

Pentru Mariana, o alta tanara studenta care a ales cetatenia romana, planul este sa nu ramana in Romania. "Vreau sa plec mai departe, in vestul Europei. Chiar daca Romania nu face parte din spatiul Schengen, e mai simplu sa ajungi in Occident cu acte de identitate romanesti", afirma tanara.

Un alt caz este Doina, care vorbeste romana, rusa, engleza si franceza. A venit in Romania la 15 ani, din Ungheni, a obtinut cetatenia romana la 17 ani. A primit documentele abia anul trecut, lucru ce a impiedicat-o pana acum sa obtina o bursa Erasmus in Franta.

Visul ei este sa faca un master intr-un mare oras francez. "Am fost in Italia anul acesta, prima data cand am ajuns in strainatate, in afara Romaniei. Aveam emotii, dar atunci cand am aratat actele romanesti, nu am avut nicio problema", povesteste fata.

Uneori insa, integrarea tinerilor moldoveni printre romani este dificila. Accentul este cu totul altul. Important este pentru ei ca majoritatea romanilor ii primeste cu bratele deschise.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#moldoveni cetatenie romana, #Republica Moldova studenti, #imigranti moldoveni Europa , #Moldova