Peste 50% dintre moldoveni vor unirea cu Romania - Sondaj CRSS in R. Moldova

Joi, 27 Martie 2014, ora 14:42
8548 citiri
Peste 50% dintre moldoveni vor unirea cu Romania - Sondaj CRSS in R. Moldova

Un sondaj realizat de Centrul Roman de Studii si Strategii in Republica Moldova arata ca peste 60% din moldovenii intervievati declara ca vorbesc limba romana.

De asemenea, mai arata cercetarea citata de deschide.md, peste 50% din cei chestionati cred ca s-ar putea realiza unirea R. Moldova cu Romania.

Fiind pusi sa raspunda la intrebarea "Care e limba pe care o vorbiti cel mai des?", 63% din cei chestionati au declarat romana. Pentru "moldoveneasca" s-au pronuntat 26%, pentru rusa 10% si 1% din respondenti vorbesc alta limba.

In ceea ce priveste intrebarea "Credeti ca unirea R. Moldova cu Romania s-ar putea realiza?", 20% au spus "sigur ca da", 34% au raspuns "cred ca da", 25% din respondenti au optat pentru "cred ca nu", 7% pentru "sigur ca nu" si 15 din cei intervievati nu au raspuns la aceasta intrebare.

In ceea ce priveste pozitia celor chestionati fata de unire, 27% se declara "categoric pentru", 25% "mai degraba pentru", 20% "mai degraba impotriva", 12% "categoric impotriva". De asemenea, 11% din chestionati au bifat "mi-e indiferent" si 4% nu au raspuns.

Cata incredere au basarabenii in Putin, Obama si Basescu - sondaj in R. Moldova

Respondentii care s-au declarat in favoarea unirii au fost intrebati si care cred ca ar fi principalele avantaje pe care cetatenii Republicii Moldova le-ar putea avea ca urmare a reunirii cu Romania (raspuns multiplu). Libera circulatie in UE a fost aleasa de 43% din cei chestionati, accesul liber la locurile de munca din Romania si UE de 38%, dezvoltarea economica reprezinta un avantaj pentru 28%, pensii si salarii mai mari pentru 21% din respondenti. Totodata, 15% sunt de parere ca nu ar exista avantaje.

"Considerati ca reunirea Republicii Moldova cu Romania ar trebui sa fie o prioritate pentru politicienii din R. Moldova?" a fost o alta intrebare a sondajului CRSS. 41% au sustinut ca da, 34% ca nu si 25% au optat pentru "nu stiu/nu raspund".

R. Moldova, intre spaime. Facebook - un camp de lupta Interviu

De asemenea, 45% din respondenti considera ca reunirea Republicii Moldova cu Romania ar trebui sa fie o prioritate pentru policienii din Romania, 34% nu sunt de acord cu aceasta afirmatie, iar 29% nu au raspuns sau nu sunt interesati de subiect.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Scandal electoral la Sibiu. Unul dintre candidații la locale, bătut cu biciul de fratele primarului VIDEO
Scandal electoral la Sibiu. Unul dintre candidații la locale, bătut cu biciul de fratele primarului VIDEO
Scandalul a avut loc în localitatea sibiană Brădeni. Candidatul PSD la primărie, Dan Braga, a filmat mai multe clipuri video în curțile familiei actualului edil, fără, însă, a primi...
Robert Negoiță, dispus să-i ia locul lui Cătălin Cîrstoiu în cursa pentru Primăria Capitalei. "Dacă partidul o cere, da"
Robert Negoiță, dispus să-i ia locul lui Cătălin Cîrstoiu în cursa pentru Primăria Capitalei. "Dacă partidul o cere, da"
Robert Negoiță, primarul Sectorului 3, a declarat, joi, 18 aprilie, la Realitatea Plus, că este dispus să candideze la Primăria Capitalei în locul lui Cătălin Cîrstoiu, dacă PSD îi cere...
#sondaj unire Moldova Romania, #Republica Moldova limba romana , #Moldova