Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Plahotniuc, dormi linistit! Guvernul Ciolos lucreaza pentru tine

Autor: Armand Gosu - analist, cercetator si jurnalist
Duminica, 31 Ianuarie 2016, ora 06:22
10761 citiri

Se pare ca demnitarii romani, cu exceptii care inca se cer descoperite, au ratat anul 2015 in relatia cu Republica Moldova.

Daca ar fi fost unul ca oricare altul, nu ar fi contat. Din pacate pentru ei, si de fapt pentru Romania, 2015 a fost un an de cotitura dramatica, ce reasaza fundamental intreaga scena politica de la Chisinau.

Departe de a fi un Epilog la criza din 2015, noua coalitie confectionata de controversatul oligarh Vlad Plahotniuc adanceste si mai mult marasmul politic, moral si social.

Ce face Romania in aceasta situatie? Sustine coalitia lui Plahtoniuc si a salutat stabilitatea adusa de guvernul acestuia. Dupa care l-a invitat pe noul premier moldovean la Bucuresti si-i promite 60 de milioane de euro, dintr-un imprumut de 150.

Daca tot dorea Bucurestiul sa dea bani Chisinaului, de ce nu i-a dat guvernelor Gaburici sau Strelet? A asteptat sa se adanceasca criza? A asteptat un guvern controlat integral de oligarhul Plahotniuc? Sau a asteptat sa se apropie de sfarsit mandatul presedintelui Timofti?

Iar acum, cu doua luni inainte de alegerea presedintelui de catre Parlament, incearca sa netezeasca drumul unui candidat catre cea mai importanta functie in stat? La Chisinau se vorbeste intens si cu groaza de candidatura lui Plahotniuc la fotoliul de presedinte.

Si ce rost au acele conditionari pentru oferirea creditului? Sa mai salveze ceva aparente in fata Comisiei Europene care intelege ce se petrece in Moldova, dar n-are nici energie, nici resurse disponibile sa mai intervina?

Sau e doar o perdea de fum pentru opinia publica din Moldova, de care oficialilor romani nu prea le pasa? Doar Plahotniuc e detestat de peste 90% din populatie, conform sondajelor de opinie.

Orice om cu capul pe umeri s-ar feri de orice asociere cu Plahotniuc. Sau Romania crede ca cetatenii moldoveni sunt o turma care o sa aplaude cand o sa primeasca banii pe salarii si o sa uite de Plahotniuc si de miliardul de dolari furat din banci?

Ultima speranta a protestatarilor era pachetul de conditii care tocmai a fost facut public de Guvernul Ciolos.

Romania a ratat si acest moment. Parca textul ar fi fost scris in primavara anului trecut. Inadecvarea conditionalitatilor e depasita doar de convingerea celor de la Chisinau ca nu e nimic de asteptat de la Bucuresti. In afara de bani.

Oricum, asteptarile nu erau prea mari, de la un guvern care n-a acordat atentie cetatenilor moldoveni, desi protestele dureaza de un an. Si, totusi, felul in care premierul Ciolos comunica pretinsele conditii, anume intr-o scrisoare catre Guvernul lui Plahotniuc, starneste nedumeriri.

Daca Guvernul Romaniei considera ca cetatenii Republicii Moldova nu meritau o adresare directa, era preferabil un simplu comunicat pe site-ul Guvernului, in limba de lemn in care e redactat acum textul, nu o scrisoare catre Guvernul controlat de oligarh, pe care moldovenii observa cu stupoare cum Bucurestiul incearca sa-l legitimeze.

Dar cel mai tare dezamageste continutul scrisorii. Criza nu poate fi rezolvata prin dialog constructiv intre actualele forte politice, care au dus Moldova in pragul colapsului economic si haosului politic.

Implementarea Acordului de Asociere de catre Guvernul lui Plahotniuc.... aceasta fraza jigneste grav nu numai inteligenta moldovenilor, ci si pe a noastra, a tuturor celor care urmarim evolutiile politice de acolo!

Vlad Plahotniuc a compromis vectorul european in Moldova, cum sa-i ceri tocmai lui sa implementeze acordul? Cum adica "prioritizarea implementarii"? De catre cine? De catre actualul Guvern?

Scriind aceste randuri, Guvernul Romaniei umileste sute de mii de oameni care au protestat in ultimele 12 luni la adresa coruptiei, hotiei, statului captiv, cerand reforme, anchetarea furtului miliardului de dolari.

Asta e tot ce a inteles Bucurestiul din evenimentele de la Chisinau? Ca lipseste prioritizarea? Cam putin. Prea putin.

Lista conditiilor ar fi trebuit sa se inspire din revendicarile protestatarilor. Si ar fi trebuit sa inceapa cu destituirea procurorului general, cu adoptarea neintarziata a legii procuraturii pentru a de-sovietiza procuratura moldoveneasca, a controlului averilor, a conflictului de interese.

Trebuia subliniat in scrisoare interesul Romaniei pentru reforma Justitiei si pentru demantelarea retelelor de crima organizata ajunse la putere in Moldova. Cu asta ar fi trebuit sa inceapa conditionalitatile impuse de Romania.

Ar fi aplaudat si Bruxelles-ul si Washington-ul si, mai important, milioanele de cetateni moldoveni. Asta trebuie sa fie la punctul unu, pentru a mai spala putin obrazul Romaniei care pretinde ca Republica Moldova e o prioritate a politicii ei externe, dar sub ochii careia e cat pe ce sa explodeze o criza regionala fara precedent, intr-un stat luat captiv de un singur om, in cel mai prost moment cu putinta.

Scrisoarea premierului Ciolos putea fi un exercitiu de real politik, Romania cumpara timp prin acest credit pana ce alte forte pro-europene se consolideaza pentru a putea prelua zestrea electorala a partidelor uzate de exercitiul guvernarii.

Daca Guvernul Romaniei ar fi avut politica externa, ar fi inceput aceasta operatiune inca din 2013, dupa Padurea Domneasca.

Banii nu inseamna totul. Altceva asteptau cetatenii Republicii Moldova de la Bucuresti. Asteptau un semn ca Romania le-a inteles disperarea si ca nu-l sustine pe Plahotniuc. Si ca temerea ca el o sa ajunga presedinte e cu totul exagerata.

Istoria moderna si cea recenta a Romaniei sunt pline de ratari. Lideri ticalosi, prosti, corupti sau chiar tradatori au esuat tocmai atunci cand auspiciile pareau cele mai favorabile.

Istoria e parsiva, uneori e destul un cuvant ca sa te retina, alteori o infrangere, in loc de victorie. Conteaza momentul. E ca valul. Trebuie sa-l vezi cum vine, sa te urci pe el, si sa zambesti la poza pentru manualul de istorie.

Dar pentru asta trebuie sa-l simti. Aici prea putin te pot ajuta consilierii sau televiziunile prietene. Nici macar serviciile secrete, oricat ar fi de multe si de groase la buget, n-au ce sa-ti sopteasca pentru ca nici ele nu pricep.

Armand Gosu este conferentiar dr. la Facultatea de Stiinte Politice a Universitatii din Bucuresti, analist specializat in spatiul ex-sovietic.

Autorii care semnează materialele din secțiunea Invitații – Ziare.Com își asumă în totalitate responsabilitatea pentru conținut.



Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei a fost comentată acid de jurnalistul Cristian Tudor Popescu, care i-a criticat dur pe președinții PSD și PNL, Marcel...
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Avocatul şi liderul consilierilor USR din Sectorul 5, Alexandru Dimitriu, a depus joi dimineaţă, 25 aprilie, o plângere la DIICOT împotriva primarului Cristian Popescu Piedone şi ”a...
#Plahotniuc scrisoare Ciolos Chisinau , #Moldova