Premierul desemnat al R. Moldova: Vorbeste romaneste, dar nu stie cat costa cartofii

Miercuri, 18 Februarie 2015, ora 17:09
4063 citiri
Premierul desemnat al R. Moldova: Vorbeste romaneste, dar nu stie cat costa cartofii
Foto: point.md

Premierul desemnat al Republicii Moldova, Chiril Gaburici, isi prezinta, miercuri, Guvernul in fata Parlamentului, caruia ii solicita votul de incredere. La sesiunea de intrebari a deputatilor, Gaburici a fost pus in dificultate de pretul produselor de baza in Moldova.

Impacand insa si capra si varza, el a declarat cavorbeste limba romana, dar ca nu are nicio problema legala cu Federatia Rusa.

Intrebat de parlamentarul liberal Valeriu Munteanu ce limba vorbeste, premierul desemnat a precizat ca vorbeste romana, scrie Unimedia. Precizarea vine in contextul unei ample dezbateri in Moldova pe tema asa-zizei limbi "moldovenesti", transata de Curtea Constitutionala in 2013, prin proclamarea limbii romane limba de stat in R. Moldova. Cu toate acestea, politicienii de orientare pro-rusa continua sa sustina ca limba moldoveneasca exista si pe aceea o vorbesc.

Chiril Gaburici a fost pus in dificultate insa atunci cand a fost intrebat in legatura cu pretul mai multor alimente. Deputatul PSRM, Grigore Novac, l-a intrebat: "Spuneti, va rog, avand in vedere situatia pe piata valutara, cat costa uleiul, untul si un kilogram de cartofi?".

Chiril Gaburici a raspuns ca, "din pacate, nu o sa pot spune pretul produselor. M-am intors in tara recent, acum cateva zile. Sunt gata sa merg la piata sa vad".

In apararea sa a sarit deputatul PLDM, Vadim Pistrinciuc: "Daca am face acum un test la cei 101 deputati din sala, la acest gen de intrebari, privind preturi si statistica, sunt sigur ca jumatate vor cadea".

Un alt deputat PSRM, Ion Ceban, l-a dojenit pe Gaburici ca nu a facut nicio modificare in programul de guvernare prezentat saptamana trecuta de premierul desemnat Iurie Leanca, ce nu a capatat votul de incredere in Parlament.

"Este acelasi program ca la domnul Leanca, trebuia sa modificati ceva pentru ca poate sa va poarte ghinion", i-a spus Ceban. Acesta a continuat chestionandu-l pe Gaburici cu privire la zvonurile despre problemele legale ale acestuia cu Federatia Rusa. "Sunteti vizat intr-un dosar penal privind falsificarea actelor si traversarea ilegala a frontierei. Nu va este frica?", a intrebat Ceban.

"Nu am fost citat de Federatia Rusa la acest capitol. Nu cunosc nimic despre aceasta informatie. Situatia din ultimile zile au dus la aparitia unor astfel de stiri. Recunosc ca a fost un caz in 1999-2000 cand am avut anumite probleme la frontiera, dar de mult s-a clarificat aceasta situatie. Am continuat sa vizitez Federatia Rusa si nu am avut nicio problema", a raspuns Gaburici.

Sambata, presedintele Nicolae Timofti a semnat decretul prin care l-a inaintat pe Chiril Gaburici drept candidat la functia de premier. Potrivit Constitutiei, acesta are la dispozitie 15 zile pentru a-si pregati echipa si programul de guvernare. Pentru investirea noului executiv sunt necesare cel putin 51 de voturi.

Pe 12 februarie a esuat prima incercare de a investi guvernul. Pentru un executiv propus de Iurie Leanca au votat doar 42 de deputati, in conditiile in care erau nevoie de 51 de voturi.

In cazul in care Parlamentul nu reuseste sa investeasca Guvernul in termen de 3 luni, seful statului este obligat sa dizolve Parlamentul. Termenul de trei luni de zile prevazut de Constitutie pentru formarea actualului Guvern a inceput sa curga in data de 9 decembrie 2014, cand au fost validate alegerile parlamentare, data in care mandatul Guvernului a incetat, si expira la 9 martie 2015.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Sociologul Alfred Bulai, șeful departamentului de Sociologie din cadrul SNSPA, a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători”. Acesta a vorbit despre cele mai importante subiecte de pe...
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria va continua să susţină accederea României în spaţiul Schengen cu frontierele terestre în acest an, a transmis ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, în urma unei...
#Moldova premier Parlament, #Moldova premier desemnat vot Parlament , #Moldova
Comentarii
Poza ORD
ORD
rank 5
Stimati frati Bbasarabeni,Nu va imjpacientati pe Gaburici-ul vostru.
Poza niculaeda
niculaeda
rank 5
"Premierul desemnat al R. Moldova: Vorbeste romaneste, dar nu stie