Premierul Republicii Moldova: Chisinaul e gata sa acorde autonomie larga Transnistriei

Joi, 16 Ianuarie 2014, ora 14:33
3393 citiri
Premierul Republicii Moldova: Chisinaul e gata sa acorde autonomie larga Transnistriei

Premierul moldovean, Iurie Leanca, a afirmat ca Republica Moldova este pregatita sa ofere regiunii transnistrene o autonomie larga, de tipul celei din Catalonia. Chisinaul nu intentioneaza "sa elaboreze un plan de solutionare cuprinzator, ci se va concentra pe pasi mici, intelegand foarte bine care sunt limite de care autoritatile moldovenesti nu pot trece".

"Suntem gata sa oferim regiunii transnistrene o autonomie larga, astfel incat statul sa fie unit si, in acelasi timp, functional, iar ramurile Guvernului sa nu poata fi paralizate apriori. Desigur, ne putem elabora un document ambitios, dar nu cred ca acesta va avea mari perspective.

Sevciuk, la o conferinta in Germania a propus experienta Sudanului, nu cred ca e cea mai buna solutie in cazul nostru. Suntem o tara europeana, si trebuie sa preluam exemplele tarilor europene, cum ar fi cel din Catalonia. Nu uitati doar in Chisinau sunt mai multi cetateni rusi decat in toata Transnistria", a spus Iurie Leanca, potrivit Unimedia.

In opinia sa, inscrierea Moldovei pe traiectoria europeana nu are decat avantaje. "Obtinerea unui regim fara vize din punct de vedere psihologic, probabil, are cel mai mare impact: omul se simte liber. Sunt convins ca nu vor exista probleme cu elaborarea deciziei de anulare a vizelor.

Nu ma tem ca odata cu deschiderea frontierelor din Republica Moldova vor pleca toti cetatenii sai, sunt sigur ca mobilitatea va capata un caracter normal: oamenii vor putea calatori liber, intre Chisinau si tarile Schengen", a spus premierul moldovean.

In ceea ce priveste "locuitorii din Transnistria, care au un pasaport biometric al Republicii Moldova (iar acolo locuiesc circa 300 de mii de cetateni ai Republicii Moldova), in momentul in care vom obtine la regimul fara vize vor primi, de asemenea, dreptul de a calatori fara vize in Spatiul Schengen", a continuat acesta.

"Dar asta nu este cel mai important. Mult mai important este ca apropierea de UE va avea beneficii si oportunitati pentru businessul de pe malul stang, inclusiv pentru mediul de afaceri din Rusia, care detine active substantiale in regiune. Se deschid oportunitati unice pe piata europeana. In contextul unei solutii politice, vom fi gata sa vorbim despre drepturile de proprietate in Transnistria in baza principiului declarativ, ceea ce va permite intreprinderilor sa acceseze credite si fondurile regionale", a explicat premierul moldovean.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
Deputata AUR Gianina Şerban acuză că, de patru luni, Birourile permanente reunite al Camerei şi Senatului refuză, fără nicio justificare, să numească un membru al partidului în comisia...
Florin Cîțu iese la atac după tensiunile din coaliție privind candidatura lui Cătălin Cîrstoiu la Capitală. Variantele propuse de fostul premier
Florin Cîțu iese la atac după tensiunile din coaliție privind candidatura lui Cătălin Cîrstoiu la Capitală. Variantele propuse de fostul premier
Florin Cîţu, fost premier și fost lider PNL, a anunțat că sunt probleme privind „candidatura coaliţiei toxice” în persoana medicului Cătălin Cîrstoiu la Primăria Capitalei. El a...
#Transnistria autonomie larga, #Moldova Transnistria autonomie , #Moldova