Presa europeana: Basescu baga moldovenii in UE pe usa din dos

Luni, 19 Iulie 2010, ora 16:03
4254 citiri
Presa europeana: Basescu baga moldovenii in UE pe usa din dos
Foto: Moldova.org

The Daily Telegraph scrie, duminica, despre situatia din Republica Moldova, ai carei cetateni vor fi primiti in Europa cu ajutorul Romaniei. Jurnalistii avertizeaza ca sute de mii de moldoveni vor cere beneficii sociale in Marea Britanie.

Traian Basescu a cerut sa fie primite pe luna 10.000 de cereri de acordare a cetateniei Romaniei din R. Moldova, o tara unde PIB-ul pe cap de locuitor este echivalent cu cel al Sudanului, scrie publicatia britanica.

Dupa ce publicatia germana Der Spiegel a publicat saptamana trecuta un articol in care afirma ca Romania, prin simplificarea legii cetateniei, baga moldovenii in UE prin usa din spate, este randul presei britanice sa preia ideea, cu un titlu similar, dar concretizat pentru cazul Marii Britanii. Mizand pe mai vechea fobie a presei tabloide britanice in privinta unui val de imigranti estici aducatori de "rele", The Daily Telegraph avertizeaza ca mii de moldoveni ar putea cere beneficii sociale in Marea Britanie, impovarand si mai mult o economie aflata in recesiune.

Articolul aminteste de perioada dinaintea aderarii Romaniei la UE, cand presa tabloida britanica scria cu regularitate despre perspectivele sumbre ce asteptau Marea Britanie - pe plan social, dar si pe plan infractional - odata cu intrarea in UE a Romaniei si Bulgariei. Cele doua tari au fost, de altfel, singurele pentru care Londra si-a inchis piata muncii, temandu-se de un nou fenomen de tip "instalatorul polonez".

Romanii au ales Spania si Italia pentru a emigra

Statisticile au infirmat ulterior valul migrator de care se temeau tabloidele britanice din partea romanilor, care au preferat sa se indrepte spre tari "latine", Italia si Spania.

Pe plan infractional insa, presa britanica relateaza periodic despre "ispravi" ale romanilor, care, pe teritoriul Regatului Unit, par sa se fi specializat in fraude informatice, dar si in traficul cu fiinte umane. Este celebru cazul "Tandarei" - o vasta schema de cersetorie, trafic de copii si fraudare a sistemului britanic al asigurarilor sociale. Autoritatile romane au colaborat insa foarte bine cu cele de la Londra pentru anihilarea acestei retele, fapt remarcat, cu alte ocazii, si de presa britanica.

In acest context, articolul publicat duminica seara in editia online a cotidianului The Daily Telegraph atrage atentia ca "Romania a deschis o usa din dos a drumului catre UE, care ii va indreptati pe sute de mii de emigranti din Moldova, o fosta republica sovietica saraca, sa munceasca si sa ceara beneficii sociale in Marea Britanie".

Mai mult de 900.000 de moldoveni cu origini romanesti au cerut in Romania pasapoarte, un document care le va permite libera circulatie in Marea Britanie, scrie Daily Telegraph. Pana la 120.000 de solicitari de pasapoarte romanesti au fost deja rezolvate si alte 800.000 sunt in procesare, ceea ce alimenteaza temerile unei migratii in masa inspre Vest dinspre Moldova, una dintre cele mai sarace tari din Europa de Est, situata intre Romania si Ucraina, explica publicatia britanica.

Traian Basescu, presedintele Romaniei, a promis tuturor moldovenilor care se considera romani, adica majoritatea in tara cu o populatie de 3,6 milioane, ca vor putea sa circule liber atat in Romania, cat si in UE.

El a cerut sa fie primite pe luna 10.000 de cereri de acordare a cetateniei Romaniei dintr-o tara unde PIB-ul pe cap de locuitor este echivalent cu cel al Sudanului, scrie Daily Telegraph. Salariul mediu lunar in Republica Moldova, care nu este tara UE si unde somajul este ridicat, este de doar 130 de lire sterline (cca. 155 de euro) si peste un milion de moldoveni deja lucreaza in strainatate, majoritatea ca imigranti ilegali in economia neagra a Europei, adauga cotidianul britanic.

Aceasta evolutie, sustine The Daily Telegraph, a alarmat si alte tari UE, pentru ca acordarea cetateniei este o prerogativa a guvernelor nationale, cum e cel al Romaniei, chiar daca nota de plata pentru imigratia in masa trebuie sa fie platita de Europa de Vest, comenteaza ziarul.

Britanicii se tem de un val de forta de munca ieftina

Publicatia il citeaza pe Sir Andrew Green, presedinte al organizatiei neguvernamentale MigrationWatch, un grup de presiune antiimigratie, care a spus: "Este uimitor ca aproape un milion de moldoveni au aplicat pentru cetatenia romana. Este esential ca Marea Britanie sa reactioneze, impreuna cu partenerii ei din UE, altfel ne vom confrunta cu un nou val de forta de munca ieftina care ar fi cel mai neplacut lucru in vremuri de recesiune".

Problema se raspandeste, dupa ce UE s-a extins la tarile din regiunea est-europeana si balcanica, in 2004 si 2007, adauga cotidianul.

Publicatia aminteste ca si Ungaria si-a schimbat recent legile pentru a le permite etnicilor maghiari din intreaga Europa de Est sa ceara cetatenie, iar Bulgaria a emis peste 60.000 de pasapoarte macedonenilor.

"Extinderea continua prin usa din dos, pentru ca deja am primit un numar urias de noi cetateni ca urmare a politicilor in materie de cetatenie ale unor state membre", a declarat un diplomat UE cu rang inalt pentru The Sunday Times, aminteste The Telegraph. "Statisticile generale sunt uimitoare, curand vor vor egala populatia unei tari mici", a mai spus diplomatul.

Romania nu face exceptie de la normele europene in ceea ce priveste redobandirea cetateniei, a precizat MAE, la solicitarea NewsIn, dupa ce cotidianul german Der Spiegel a scris saptamana trecuta ca Bucurestiul a "bagat prin usa din spate a UE" peste 100.000 de moldoveni carora le-a acordat cetatenie.

"Faptul ca unii dintre fostii cetateni romani au pierdut cetatenia din motive neimputabile lor este o chestiune de notorietate, iar in materia redobandirii cetateniei, Romania nu face exceptie de la normele europene", a declarat MAE.

Ministerul de Externe arata, de asemenea, ca articolul 10 din Legea cetateniei romane contine prevederi similare cu articolul 116 din Constitutia Republicii Federale Germania, care permite tertilor sa se bucure de anumite facilitati legale si care reglementeaza faptul ca "fostii cetateni germani, care in perioada 30 ianuarie 1933 - 8 mai 1945 si-au pierdut cetatenia din motive politice, etnice sau religioase, precum, si descendentii acestora pot redobandi, la cerere, cetatenia germana".

Moldovenii intra in UE pe usa din dos

In primele patru luni ale anului 2010 au fost solutionate de catre Ministerul Justitiei un numar de 10.846 de dosare de redobandire a cetateniei romane, mai preciza MAE.

Sub titlul "Moldovenii intra in UE pe usa din dos", publicatia germana Der Spiegel scria, martea trecuta, ca aproximativ 120.000 dintre cei 3,6 milioane de cetateni ai Republicii Moldova detin pasaport romanesc, iar alte 800.000 de persoane asteapta sa le fie acceptata cererea de redobandire a cetateniei pentru a putea avea pasaport romanesc. Der Spiegel remarca, in acest context, ca pentru a face fata numarului mare de solicitari, Ministerul roman de Externe a deschis doua noi consulate la Balti si Cahul, pe cheltuiala UE.

Publicatia germana a gasit si explicatia pentru "calculul din spatele acestei miscari": presedintele Romaniei, Traian Basescu, vrea sa creasca numarul populatiei si vrea ca numarul naturalizarilor sa depaseasca 10.000 pe luna, anul acesta. "Astfel, intr-o Uniune care sufera deja de o oboseala extinderii, fara un referendum sau fara aprobare de la Bruxelles, Berlin, Paris, are loc o extindere pe ascuns. Moldovenii emigreaza si intra pe usa din dos in Uniune, un paradis economic", a conchis Der Spiegel.

In final, autorul articolului mentiona ca situatia a atras atentia Bruxellesului. Pe fondul temerilor privind un val migrator, Andreas Molzer, eurodeputat din partea Partidului Libertatii (FPO, dreapta populista din Austria), a cerut Comisiei Europene sa ia o pozitie pentru a opri actiunile romanilor. Si politicienii din Germania urmaresc evolutiile, sustine Der Spiegel. Manfrend Grund, membru al Parlamentului din partea partidului crestin-democrat al cancelarului Angela Merkel, a recunoscut insa ca Germania nu are motive de ingrijorare. "Majoritatea merg in Italia si Spania", a explicat politicianul german.

Il Giornale: Basescu si visul Romaniei Mari

Un comentariu asemantor publica si Il Giornale, care scrie ca Basescu pacaleste Uniunea Europeana.

"Presedintele Traian Basescu urmareste visul Romaniei Mari, iar astfel sute de mii de nefericiti din Republica Moldova, carora Bucurestiul le va elibera pasapoarte romanesti, vor putea intra liber in Uniunea Europeana.

Romania arunca in Europa peste 800.000 de turisti nedoriti, in cautare de munca sau activitati subscrise sectorului criminalitatii", scrie Il Giornale.

Rusia „investește” sume colosale ca să destabilizeze Moldova
Rusia „investește” sume colosale ca să destabilizeze Moldova
Crearea la Moscova a blocului „Победа” („Victorie”) de către condamnatul fugar Ilan Șor este investigată de procurorii moldoveni sub aspectul trădării de patrie. Anunțul a...
Răspunsul lui Piedone pentru Ciolacu: ”Mă duc, pe cuvântul meu, în prăpastie”. Primarul Sectorului 5 acuză un blat la București
Răspunsul lui Piedone pentru Ciolacu: ”Mă duc, pe cuvântul meu, în prăpastie”. Primarul Sectorului 5 acuză un blat la București
Cristian Popescu Piedone a exclus o retragere din cursa pentru Primăria Capitalei, după o solicitare făcută în acest sens de președintele PSD. Marcel Ciolacu i-a sugerat lui Piedone să își...
#Moldova, #moldoveni Marea Britanie, #imigranti moldoveni , #Moldova