Presa din Republica Moldova cauta candidati la sefia statului (Video)

Luni, 05 Decembrie 2011, ora 20:22
1438 citiri
Presa din Republica Moldova cauta candidati la sefia statului (Video)
Foto: unimedia.md

Chiar daca a fost stabilita data la care ar trebui ales presedintele Republicii Moldova, 16 decembrie, deputatii din Parlamentul de la Chisinau nu sunt siguri, insa, ca presedintele va fi ales.

R. Moldova: Iata data la care se va incerca iar alegerea sefului presedintelui

Asadar, ca sa dea o mana de ajutor pentru alegerea unui sef al statului, presa moldoveana a dat sfoara in tara ca se cauta... candidati la presedintia Republicii Moldova!

"Toti cei care doresc sa devina presedintele Republicii Moldova isi pot inregistra candidaturile incepand de astazi (luni - n.red.). Comisia speciala pentru organizarea alegerilor prezidentiale va receptiona dosarele pana pe data de 13 decembrie", aflam din Jurnal de Chisinau.

Asadar, presedinte poate deveni persoana care are nu mai putin de 40 de ani, care a locuit in Moldova in ultimii zece ani si care cunoaste limba de stat. Mai trebuie precizat ca o candidatura trebuie sa aiba sustinerea a 15 deputati.

Dosarul trebuie sa contina copia buletinului de identitate, datele biografice, declaratia pe venit din 2010-2011 si certificatul de sanatate. Comisia va activa intre orele 14:00 si 17:00, iar in ultima zi - pana la ora 19:00.

Alegeri fara candidati

Totodata, siteul de stiri basarabean Unimedia informeaza ca desi deputatii din Parlament au stabilit o noua data pentru desfasurarea alegerilor prezidentiale, doar liberalii si-au manifestat deplina incredere ca seful statului va fi ales: atat PD si PLDM, cat si PCRM raman sceptici in aceasta privinta.

Din acest motiv, presedintele PD, Marian Lupu, a propus ca deputatii sa arate pentru cine voteaza atunci cand aleg seful statului. Potrivit lui, astfel ar fi clar cine vrea solutionarea crizei politice si cine nu isi doreste alegerea presedintelui tarii.

"Legea nu interzice deputatilor sa arate pentru cine voteaza. Ii vom ruga respectuos pe legislatori sa arate pentru cine vor vota la 16 decembrie. Astfel, va fi clar pentru toata lumea cine isi doreste alegerea presedintelui si cine pune piedici", a spus Marian Lupu, facand aluzii in special la colegii din Alianta de guvernare.

Acesta a spus ca isi va inainta candidatura pentru a fi ales presedinte al tarii, insa nu este sigur ca toti deputatii din coalitia de guvernare il vor sustine, asa cum declara.

Amintim ca, saptamana trecuta, deputatii au votat unanim pentru desemnarea datei de 16 decembrie drept ziua in care va avea loc a doua tentativa de alegere a sefului statului. In timp ce PD si PLDM se declara nesiguri in legatura cu rezultatul alegerilor, se cealalta parte, formatiunea condusa de Mihai Ghimpu se declara optimista.

Moldova: Partidul premierului Vlad Filat il va sustine pe Marian Lupu la presedintie

In contextul in care pe 28 noiembrie s-a implinit un an de la ultimele alegeri parlamentare, Curtea Constitutionala a mentionat in luna septembrie ca deputatii mai au la dispozitie un termen de cateva luni ca sa aleaga seful statului.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cei mai influenți zece europarlamentari români. Cu cât sunt plătiți și care dintre ei candidează din nou FOTO
Cei mai influenți zece europarlamentari români. Cu cât sunt plătiți și care dintre ei candidează din nou FOTO
După alegerile europarlamentare din 9 iunie, România va avea în continuare treizeci și trei de reprezentanți în plenul Parlamentului European (PE), dar nu toți se remarcă prin activitatea...
PNL exclude susţinerea lui Piedone la Primăria Capitalei. Ionuț Stroe: "Ar fi cea mai mare greşeală"
PNL exclude susţinerea lui Piedone la Primăria Capitalei. Ionuț Stroe: "Ar fi cea mai mare greşeală"
Susţinerea lui Cristian Popescu Piedone la Primăria Capitalei nu este pe agenda de lucru a PNL, susține purtătorul de cuvânt al partidului, Ionuţ Stroe. Întrebat, în emisiunea România...
#se cauta candidati Republica Moldova, #candidati alegeri presedinte Moldova, #16 decembrie alegeri Moldova , #Moldova
Comentarii