Presedintele Curtii Supreme de Justitie din Chisinau a fost demis

Marti, 05 Iulie 2011, ora 14:49
2058 citiri
Presedintele Curtii Supreme de Justitie din Chisinau a fost demis
Foto: Adevarul

Presedintele Curtii Supreme de Justitie din Chisinau, Ion Muruianu, a fost demis, marti, de Parlamentul tarii, in urma unor decizii controversate ale instantei in legatura cu litigii electorale aparute in Republica Moldova dupa alegerile locale din 5 iunie.

Decizia a fost luata de deputatii Aliantei pentru Integrare Europeana, dupa ce Consiliul Superior al Magistraturii a votat pentru demiterea magistratului.

Pentru demiterea lui Muruianu au votat 53 de deputati ai coalitiei de guvernare, dupa ce acestia au primit avizul pozitiv al comisiei juridice numiri si imunitati, potrivit Unimedia.

Propunerea de includere pe ordinea de zi a proiectului de demitere a lui Ion Muruianu i-a apartinut presedintelui Partidului Liberal, Mihai Ghimpu. El sustine ca "ceea ce se intampla a depasit toate limitele jurisprudentei, chiar si din perioada medievala".

"Suspendarea deciziei Curtii de Apel in legatura cu renumararea voturilor pentru Consiliul Muncipal Chisinau, mutarea dosarului privind validarea alegerilor din Chisinau la Balti demonstreaza ca presedintele CSJ, Ion Muruianu, se ocupa in continuare de politica si nu justitie. El activeaza nu in baza legii, ci in baza unei presiuni, fie financiara, fie politica", a adaugat Ghimpu.

La scurt timp dupa demiterea acestuia a fost data o alerta cu bomba, care ulterior s-a dovedit a fi falsa. Purtatorul de cuvant al Comisariatului general de politie (CGP), Adrian Jovmir, a declarat ca la ora 12:25, la 902 s-a primit un apel telefonic din partea unei persoane anonime, cu voce barbateasca, ce a anuntat ca sediul CSJ de pe str. M. Kogalniceanu colt cu str. Mitropolitului Banulescu-Bodoni este minat.

Decizii controversate la CSJ

Liderii Aliantei pentru Integrare Europeana s-au aratat indignati de recentele decizii ale CSJ in ceea ce priveste litigiile electorale aparute la Chisinau dupa alegerile locale din iunie.

Renumararea mandatelor pentru Consiliul Municipal Chisinau a fost oprita si apoi reluata de cateva ori in urma unor decizii luate de Curtea Suprema de Justitie, iar dosarul privind validarea mandatului liberalului Dorin Chirtoaca a fost mutat la Curtea de Apel din Balti.

Parlamentul de la Chisinau a mai incercat sa-l demita pe Ion Muruianu in 2010, pe motiv ca Republica Moldova ar fi pierdut mai multe procese la CEDO, dar si dupa ce acesta i-a numit pe jurnalisti "caini turbati, periculosi pentru societate".

Ulterior, Curtea Constitutionala a calificat decizia drept ilegala si l-a restabilit pe Ion Muruianu in functie. Colegiul disciplinar a recomandat Consiliului Superior al Magistraturii eliberarea din functia de judecator al lui Ion Muruianu, dar CSM a anulat decizia Colegiului.

Pana sa fie demis, Muruianu candida pentru un al doilea mandat in fruntea CSJ.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Drulă critică eșecul coaliției PSD-PNL: „Nu e inevitabil să fim conduși de neterminați și șpăgari. Economia României gâfâie”
Drulă critică eșecul coaliției PSD-PNL: „Nu e inevitabil să fim conduși de neterminați și șpăgari. Economia României gâfâie”
Deputatul Cătălin Drulă, preşedintele USR acuză liderii coaliţiei PSD-PNL că au blocat Guvernul României timp de 16 ore, timp în care au făcut negocieri politice fără niciun rezultat...
Ciolacu laudă candidatura lui Firea la primărie: "Este cea mai bună alegere pentru bucureștenii care își doresc mai puțin spectacol"
Ciolacu laudă candidatura lui Firea la primărie: "Este cea mai bună alegere pentru bucureștenii care își doresc mai puțin spectacol"
După decizia luată în coaliția PSD-PNL de a retrage sprijinul pentru candidatura lui Cătălin Cîrstoiu la primăria Capitalei, Marcel Ciolacu o prezintă pe Gabriela Firea ca cea mai bună...
#Presedinte Curtea Suprema Justitie, #litigii electorale alegeri , #Moldova