Presedintele FAB Romania: R. Moldova trebuie sa ofere mai mult bursierilor care se intorc acasa

Duminica, 25 August 2013, ora 13:44
3342 citiri
Presedintele FAB Romania: R. Moldova trebuie sa ofere mai mult bursierilor care se intorc acasa

Bursele pentru tinerii din Republica Moldova au ajuns subiect de disputa intre presedintele Traian Basescu si premierul Victor Ponta. In timp ce seful statului cere suplimentarea acestora, premierul il acuza ca e "generos pe banii nostri".

Ziare.com a discutat pe aceasta tema cu Veaceslav Saramet, presedintele Federatiei Asociatiilor de Basarabeni din Romania (FAB Romania), federatie formata din 14 asociatii de tineri basarabeni din diferite centre universitare, aflati la studii in Romania.

Inca de la inceput acesta ne-a precizat ca nu se cunoaste exact numarul tinerilor moldoveni de etnie romana care aflati la studii in Romania. "Nici Ministerul Educatiei Nationale nu are un numar. Noi, cei de la FAB Romania, il estimam la aproximativ 12.000-13.000 de tineri", a declarat acesta pentru Ziare.com.

In ceea ce priveste principalele avantaje de care se elevii si studentii bursieri, Veaceslav Saramet a enumerat gratuitatea taxei de scolarizare si a cazarii, dar mai ales faptul ca la absolvire studentii obtin o diploma a unei tari membre a Uniunii Europene.

"Cele mai cautate discipline sunt: medicina pe primul loc, pe doi as pozitiona dreptul, dupa care stiintele economice si cele ingineresti", a mai spus presedintele FAB Romania.

Intrebat cat de important este sprijinul pe care il acorda statul roman tinerilor basarabeni, acesta ne-a raspuns ca "depinde de la om la om".

"Dar, per total, este un lucru foarte benefic pentru tinerii din Republica Molodova. Au o alternativa de studii diferita fata de ceea ce li se ofera acasa si, mai important, li se ofera o alternativa europeana", a completat el.

La fel ca orice alt tanar care merge sa studieze in alta tara, si bursierii basarabeni veniti in Romania se confrunta cu o serie de obstacole, "oarecum impartite pe perioade sau etape".

"Primul ar fi obtinerea vizelor de la consulat, care uneori este mai greoaie din cauza ca MEN nu transmite la timp ordinul de inmatriculare. Noi speram ca anul acesta sa nu existe astfel de situatii. Cazarea in centrele universitare mari uneori poate fi problematica. In iarna vine prima sesiune, primele experiente cu profesorii buni si mai putini buni. Spre sfarsit de an apare dorul de casa.

Dar, consideram ca toate acestea sunt etape care fac parte din viata unui student si trebuiesc parcurse", ne-a dezvaluit tanarul basarabean.

Dupa cum era usor de banuit, majoritatea absolventilor "raman aici sau se indreapta spre vest", a confirmat el.

Cum ar putea fi imbunatatit acest program astfel incat R.Moldova sa beneficieze la maximum de pregatirea tinerilor sai in Romania?

"Programul este bun. Republica Moldova ar trebui sa ofere mai mult acestor absolventi. O siguranta economica pentru a se intoarce acasa. Oportunitati de munca, de incepere a unei afaceri fara riscul coruptiei etc.", ne-a raspuns tanarul.

Cat despre disputa de la care a pornit discutia noastra, presedintele FAB Romania ne-a declarat ca "oricat s-ar lauda sau certa politicienii in legatura cu aceste burse si numarul lor, cert este ca numarul tinerilor care vin sa invete in Romania este aproximativ constant de la an la an".

"Anul trecut, de exemplu, nu s-au ocupat toate cele 5.000 de locuri oferite si cred ca nici anul acesta nu se vor ocupa cele 5.500. Asta inseamna ca la nivel de declaratii putem oferi si 10.000 de locuri bugetate, oricum numarul tinerilor care vor veni aici nu va fi foarte diferit", s-a aratat el convins.

"Cand vii in Romania realizezi diferentele si manipularea"

In luna decembrie 2012 a fost lansat raportul "Traiectoria tinerilor basarabeni veniti la studii in Romania - intre mit si realitate", realizat de Centrul European de Studii in Probleme Etnice al Academiei Romane si Institutul pentru Romanii de Pretutindeni "Eudoxiu Hurmuzachi" din cadrul MAE.

Efectuata in perioada mai - oct. 2011, cercetarea s-a bazat pe 450 de chestionare si 35 de grupuri de discutie si a avut drept obiectiv determinarea catorva trasaturi identitare la nivelul tinerilor basarabeni care studiaza in Romania, elevi de liceu si studenti din centrele universitare mari (Bucuresti, Iasi, Cluj-Napoca, Timisoara, Galati).

Rezultatele cercetarii arata ca 60,4% dintre respondenti au declarat ca dobandirea cetateniei romane trebuie sa fie o prioritate pentru cetatenii Republicii Moldova.

In plus, bursa oferita de statul roman reprezinta o adevarata punte spre spatiul romanesc si o sansa spre Europa. Intrebati de ce au venit in Romania, unii dintre ei au declarat: "Pentru a avea o educatie mai putin corupta si mai de calitate decat cea din Republica Moldova" sau "Pentru ca aici sunt mai multe sanse".

59,5% au declarat ca sunt de acord ca "bursa contribuie la apropierea dintre cele doua maluri ale Prutului", in timp ce 53,2% au perceput-o ca pe "o rampa spre UE".

"Bursele arata ca Romaniei ii pasa de noi, dar eu as pune o conditie - cine primeste bursa asta ori ramane in Romania, ori se intoarce in Republica Moldova, pentru ca scopul lor este sa creeze elite, iar daca in contextul asta nu se mai inghesuie foarte multi sa obtina bursa, nu-i nicio problema, mai bine mai putini, dar buni, decat multi, dar slabi", a declarat un student la Stiinte Politice in Timisoara.

De altfel, mai multi dintre respondenti au declarat ca vor sa se intoarca in Republica Moldova "pentru a schimba ceva". "Sa mergem inapoi pentru a da tara inainte!"; "Sa fac dreptate acasa"; "Ma consider foarte norocoasa; toti prietenii mei sunt aici, am sansa sa invat aici si vreau sa rasplatesc Romania Mare", au fost cateva dintre declaratii.

Totodata, contactul cu Romania i-a facut pe unii dintre tinerii de pe celalalt mal al Prutului sa constientizeze cu ce probleme grave se confrunta tara lor: "Dupa ce am venit aici am descoperit politica colectiva de spalare a creierelor de acasa" (student Arhitectura, Bucuresti) ; "Cand stai acolo nu iti dai seama, dar cand vii in Romania realizezi diferentele si manipularea" (student Constructii, Timisoara).

Conducerile PSD și PNL, discuții cu consilierii municipali pe amendamente la bugetul Capitalei. Se cere o dezbatere în Consiliul General SURSE
Conducerile PSD și PNL, discuții cu consilierii municipali pe amendamente la bugetul Capitalei. Se cere o dezbatere în Consiliul General SURSE
Conducerile PNL şi PSD Bucureşti vor avea o întâlnire, marţi, 19 martie, cu consilierii municipali social-democraţi şi liberali pentru a cere convocarea unei şedinţe de Consiliu General...
Diana Șoșoacă spune că a fost filmată la duș: "Dacă nu-mi dau demisia din funcţia de senator vor da filmări intime"
Diana Șoșoacă spune că a fost filmată la duș: "Dacă nu-mi dau demisia din funcţia de senator vor da filmări intime"
Senatoarea Diana Șoșoacă susține că a primit amenințări și este hărțuită, cu scopul de a-și prezenta demisia. Ea pretinde chiar că e șantajată cu filmări compromițătoare cu ea,...
#bursieri Moldova Romania, #burse studenti Moldova Romania, #Veaceslav Saramet burse Moldova , #Moldova
Comentarii
Poza imbacsitul
imbacsitul
rank 5
Pana la urma banii pentru bursele acordate basarabenilor nu par a fi