Presedintele R. Moldova, despre proteste: Forte neo-sovietice vor sa ne opreasca din drumul nostru spre UE

Vineri, 02 Octombrie 2015, ora 10:25
2877 citiri
Presedintele R. Moldova, despre proteste: Forte neo-sovietice vor sa ne opreasca din drumul nostru spre UE
Foto: Captura Youtube/Accent TV 2015

Situatia instabila din regiune si embargourile impuse Republicii Moldova au influentat in mod direct cursul evenimentelor pe plan intern, a declarat presedintele Nicolae Timofti, intr-un mesaj adresat populatiei joi seara cu privire la situatia social-politica din Republica Moldova, pe fondul protestelor antiguvernamentale care continua de aproape o luna la Chisinau.

Desi unele institutii ale statului si demnitari cu functii inalte sunt direct responsabili pentru situatia care a dus la protestele in masa, presedintele Nicolae Timofti si-a exprimat sprijinul fata de partidele din alianta de la guvernare - Alianta pentru Integrare Europeana-3 (Partidul Liberal Democrat -PLDM, Partidul Democrat - PD si Partidul Liberal - PL).

"Sustin pe deplin declaratia constructiva facuta astazi (joi) de Alianta pentru Integrare Europeana prin care isi reconfirma angajamentele luate in fata cetatenilor", spune Timofti, referindu-se la declaratia facuta anterior de coalitia de guvernare (proeuropeana) prin care aceasta promite ca va realiza reforme care sa asigure continuarea apropierii Republicii Moldova de Uniunea Europeana si sa intensifice lupta impotriva coruptiei.

"Nemultumirea fata de prestatia institutiilor publice si a unor demnitari a generat proteste in masa", a afirmat Nicolae Timofti, subliniind ca acei functionari si oficiali care au administrat treburile statului cu rea-vointa sau cu neglijenta trebuie sa-si prezinte demisia. "Ei trebuie cercetati si trasi la raspundere", a afirmat Timofti in mesajul sau.

"Exista si alte provocari la adresa securitatii noastre, care s-au intetit in ultimii doi ani. Urmarim activizarea fortelor revansarde, neo-sovietice, care doresc sa profite de situatia creata pentru a incerca sa ne opreasca din drumul nostru natural catre Uniunea Europeana. Va indemn, stimati concetateni, sa reflectati asupra acestui pericol, inainte sa va lasati prada chemarilor nechibzuite care se fac auzite in ultima vreme din partea unor asa-numiti lideri care, de fapt, lucreaza impotriva acestei tari", se mai spune in mesaj.

Din 6 septembrie, un val de proteste a cuprins Chisinaul pe fondul deteriorarii situatiei economice si al unor mari scandaluri de coruptie in care sunt implicati demnitari de la varful puterii moldovene.

Oamenii cer demisia presedintelui, a guvernului, alegeri anticipate si tragerea la raspundere a oficialilor responsabili pentru devalizarea cu 1 miliard de dolari a trei banci moldovene, o frauda care a destabilizat puternic sistemul bancar al republicii, potrivit observatorilor.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#Nicolae Timofti proteste demisie reactie, #Timofti forte neosovietice Moldova proteste , #Moldova