Presedintele R.Moldova incearca din nou sa gaseasca un premier

Marti, 07 Mai 2013, ora 20:30
1236 citiri
Presedintele R.Moldova incearca din nou sa gaseasca un premier

Presedintele Republicii Moldova Nicolae Timofti a reluat marti consultarile cu fractiunile parlamentare din fosta Alianta pentru Integrare Europeana in vederea identificarii unui candidat pentru functia de prim-ministru.

Reprezentantii celor trei partide din fosta alianta au declarat, dupa intrevederi, ca este necesar sa se gaseasca un candidat cat mai curand si sa fie formata o coalitie majoritara care va vota noul guvern, dar ca, deocamdata, nu a fost propus niciun candidat.

"La etapa actuala scopul principal al intrevederilor este sa identificam un candidat la functia de premier. Ne-am intalnit sa vedem care sunt posibilitatile, dar nimeni nu a propus niciun candidat. Cand vor identifica acest candidat, il vor propune", a declarat Nicolae Timofti.

Timofti l-a desemnat anterior pe fostul premier Vlad Filat sa formeze un nou guvern, dar Curtea Constitutionala a invalidat decretul, pe motiv ca guvernul Filat a fost demis pentru suspiciuni de coruptie si abuz de putere. Ulterior, deputatii PLDM impreuna cu comunistii l-au demis pe Marian Lupu din functia de presedinte al parlamentului.

In prezent, Republica Moldova este condusa de un guvern provizoriu, care a fost demis la 5 aprilie, iar parlamentul nu are presedinte, existand si suspiciuni in privinta legalitatii functionarii acestui organ.

Presedintele Nicolae Timofti are atributii limitate, iar unicul lucru pe care i-l permite Constitutia in situatia creata este sa consulte grupurile parlamentare pentru desemnarea unui candidat la functia de prim-ministru care sa formeze noul guvern, iar in cazul in care acesta nu va fi sustinut de parlament, sa dizolve legislativul si sa anunte alegeri anticipate.

Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Guvernul se reuneşte joi, la Timişoara, într-o şedinţă specială, în cadrul căreia urmează să fie aprobate o serie de proiecte de infrastructură cu impact regional, precum şi plata în...
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
#Nicolae Timofti consultari premier, #Moldova consultari premier , #Moldova