Primarul Chisinaului: Expulzarea lui George Simion, o miopie totala! Nu are dupa el tancuri si artilerie

Duminica, 17 Mai 2015, ora 11:44
5511 citiri
Primarul Chisinaului: Expulzarea lui George Simion, o miopie totala! Nu are dupa el tancuri si artilerie
Foto: Ziare.com

Primarul Chisinaului, Dorin Chirtoaca, este de parere ca expulzarea din Republica Moldova a cetateanului roman George Simion reprezinta o chestiune de "miopie totala" a autoritatilor din capitala moldoveneasca. Totodata, acesta vorbeste si despre Transnistria si despre influenta Rusiei in Moldova.

Edilul Chisinaului a comentat, pentru Ziare.com, expulzarea de miercuri a cetateanului roman, in contextul in care in capitala Republicii Moldova a avut loc sambata un mars unionist.

"Este o chestiune de miopie totala a celor de la Chisinau, nu stiu a cui a fost ideea, dar nu a facut decat sa ajute miscarea unionista, pentru ca George Simion era mai putin cunoscut pana la aceasta retinere si respectiv expulzare, decat dupa.

Sa creada cineva sau sa putem merge pe ipoteza pe care au anuntat-o autoritatile ca el este, vezi Doamne, periculos pentru Republica Moldova... Din cate stiu, vine din societatea civila, n-am vazut sa aiba dupa el arsenal de arme, artilerie, tancuri, avioane si alte mijloace pentru a putea influenta lucrurile in mod decisiv la Chisinau.

Este un om care si-a spus parerea, asa cum sunt mii de oameni. Inseamna ca toti care sunt in piata trebuie retinuti, arestati si expulzati. Nu, prin asta nu fac altceva decat sa cada la nivelul lui Voronin, asa cum a facut el in perioada 2001-2009, sa se discrediteze, sa strice relatiile cu Romania si sa nu aiba credibilitate nici pe plan european.

Are legatura cu frica lor de adevar si din pacate mai avem din astia si prin partidele proeuropene. Calul Troian, desi a fost inventat in Antichitate, este functional pana in ziua de azi", ne-a declarat Dorin Chirtoaca.

Avertisment de la primarul din Chisinau dupa expulzarea romanului George Simion

Referitor la marsul de sambata din Chisinau, care a inceput in Piata Marii Adunari Nationale, Chirtoaca a spus ca a fost "o manifestatie sincera, o manifestatie adevarata, o manifestatie pe care nu ne-o vor putea lua niciodata nimeni, asa cum n-au putut sa ne-o ia niciodata".

"Au incercat zeci de ani la randul sa ne ia asemenea manifestatii, fie ca a fost in mod clandestin - la bucatarie si acasa, sau in subsoluri, unde s-au adunat cei din Frontul National Patriotic -, fie ca a fost in Siberia - la icoane sau la un prosop moldovenesc sau un tricolor -, fie ca a fost dupa-aia in Piata Adunarii Nationale, aici, in 1989, sau la grevele din '95, din 2002, fie ca e acum, sunt manifestatii sincere pe care nimeni dintre neprietenii nostri niciodata n-o sa ni le poata lua.

Si, mai devreme sau mai tarziu, aceste manifestatii se vor incununa cu succes, sunt sigur, pentru ca adevarul nu poate fi ascuns si in ultima instanta biruie. Asa cred si asa stiu ca se intampla, mai devreme sau mai tarziu. In cadrul Uniunii Europene, fie vom avea varianta Austria-Germania, fie vom avea varianta Germania-Germania", a precizat primarul.

Unirea si problema Transnistria: Exista partide care actioneaza in numele Kremlinului

Acesta considera ca exista politicieni in Republica Moldova care actioneaza precum "artisti cu instructiuni clare si directe de la Moscova" si actioneaza in numele Kremlinului.

"Deci ramane sa vedem cat de reprede si cat de bine stim sa ne organizam in acest sens, cu toate provocarile si toate problemele pe care le avem aici - problema Gagauziei, problema Transnistriei, problema nordului cu Balti, implicarea masiva a Federatiei Ruse, fortele care sunt acum mobilizate de Moscova, partidele care sunt aici - socialistii si Usatii si care mai sunt -, evident artisti cu instructiuni clare si directe de la Moscova, care actioneaza in numele Kremlinului.

De fapt, deja si-au si asumat, ca au facut poze cu Putin, aici le-au si pus pe panou. Si cu toata ostilitatea care este in mentalitatea unora dintre cetatenii nostri. Dar este evident ca creste numarul celor care inteleg ce s-a intamplat in 1812, ce s-a intamplat in 1840, cum iesim din situatia asta", a mai spus edilul Chisinaului.

"Rusia, nu uita, Basarabia nu-i a ta" - Zeci de mii de moldoveni au cerut Unirea. Duminica vin spre Romania (Galerie foto & video)

Acesta considera ca, in chestiunea unirii, prima data conteaza sa fie constientizat adevarul de catre majoritatea cetatenilor, "sa nu mai existe conflict in societate sau speculatii si discutii precum ca ar fi doua popoare, ca ar fi fost vorba de eliberare in '40 si altceva".

Steaguri rusesti, la marsul la care 25.000 de oameni cer unirea Moldovei cu Romania (Foto)

"Aspectele care tin de relatia Chisinau-Bucuresti trebuie sa creasca, trebuie sa fie impartasite, trebuie sa fie pe larg raspandite, intelese, si atunci de la sine se rezolva problema. Ce va fi cu Transnistria daca ne integram in Uniunea Europeana? Nici nu este nevoie sa faci mari eforturi de unire, ca sa ai probleme cu Transnistria. Integrarea europeana este suficienta pentru Transnistria, ca ei sa insiste sa mearga spre est. Numai ca nu prea au cum sa mearga peste Ucraina. N-or sa sape tunel pe sub Ucraina.

Este o chestiune regionala pana la urma - depinde ce va fi si cu Ucraina. Bine, ei si au hotar direct cu Rusia, de aceea, regiunile Donetk, Lugansk, Crimeea sunt o problema aparte. Noi n-avem hotar direct si din acest punct de vedere e un avantaj. Probabil este vorba despre o orientare regionala, Ucraina-Moldova spre Europa, iar in cadrul Europei vom putea rezolva si problema noastra nationala.

Daca este sa privim in context regional, in cazul in care Ucraina va reusi, si Moldova va reusi impreuna cu Transnistria, pentru ca o enclava n-are cum sa supravietuiasca in conditiile astea. Doar ca va fi dificil, este vorba sa schimbi mentalitatea catorva sute de mii de oameni, care pana in ziua de azi sunt supusi unei propagande mult mai agresive decat in perioada sovietica. Si de fapt in toata Europa exista oameni care au nostalgia Uniunii Sovietice - si in Germania, si in Cehia, si in Polonia, doar ca nu s-a ajuns pana la secesionism si la separatism", mai subliniaza Dorin Chirtoaca.

George Simion, expulzat din R. Moldova: Solicitarea lui Aurescu pentru omologul sau moldovean

Liderul unei miscari unioniste, expulzat din R. Moldova."Intimidare ca in epoca Voronin" - Reactia MAE

Peste 25.000 de persoane au participat, sambata, la Chisinau, la un mars de amploare organizat de Platforma Unionista Actiunea 2012. Oamenii au cerut conducerii Republicii Moldova accelerarea integrarii in Uniunea Europeana prin unirea cu Romania. Pe langa lozinci precum "Unire" si "Chisinau si Bucuresti, doua inimi romanesti", manifestantii au scandat si "Rusia, nu uita, Basarabia nu e a ta".

Duminica, la ora 16.00, manifestantii pleaca, in autocare, spre granita cu Romania, unde vor cere ridicarea interdictiei de a intra in Moldova, emisa pe numele lui George Simion. Acesta ii va astepta in vama din Leuseni, peste Prut, unde va avea loc o alta manifestatie.

Gabriela Firea, acuzată că joacă ”la două capete”. Candidat AUR: ”Nu se decide dacă îşi doreşte să fie primar sau europarlamentar”
Gabriela Firea, acuzată că joacă ”la două capete”. Candidat AUR: ”Nu se decide dacă îşi doreşte să fie primar sau europarlamentar”
Mihai Enache, candidatul AUR la Primăria Capitalei, îi cere Gabrielei Firea să oprească jocul politic "la două capete" şi să se retragă de pe lista PSD - PNL pentru alegerile...
Mai mult de jumătate dintre români votează la europarlamentare cu candidatul preferat la primărie. Ce procente ar putea obține partidele SONDAJ
Mai mult de jumătate dintre români votează la europarlamentare cu candidatul preferat la primărie. Ce procente ar putea obține partidele SONDAJ
PSD este creditat cu 28,4% din intenţiile de vot la alegerile pentru consiliile locale, PNL cu 26,7%, AUR cu 14,4%, conform unui sondaj realizat de INSCOP la comanda News.ro, în luna aprilie,...
#Dorin Chirtoaca manifestatie Chisinau, #Chirtoaca George Simion, #Chirtoaca unire Romania, #Chirtoaca mars Chisinau, #Chirtoaca Moldova Transnistria , #Moldova