Pro-europenii au avut noroc. Mediile rusesti fac ravagii cam peste tot in Moldova Interviu

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Marti, 02 Decembrie 2014, ora 22:18
12185 citiri
Pro-europenii au avut noroc. Mediile rusesti fac ravagii cam peste tot in Moldova Interviu
Foto: Deschide.md

Pro-europenii au castigat alegerile de duminica din Republica Moldova, dar au avut si noroc, insa modul de a face politica practica al partidelor pro-europene din R. Moldova nu e cu mult diferit de al comunistilor, atrage atentia politologul specializat in spatiul postsovietic, Octavian Milewski.

Intr-un interviu acordat Ziare.com, Octavian Milewski afirma ca scorul peste asteptari al socialistilor a fost consecinta eliminarii din cursa a partidului Patria, dar nu reprezinta o victorie a Rusiei: "aparent exista un castig relativ la limita, insa acesta nu e in stare sa produca schimbari strategice. Mai mult, Kremlinul poate conta doar pe Dodon. PCRM-ul va fi probabil un partid mai rational in acest mandat".

In opinia lui Octavian Milewski comunistii si socialistii nu pot schimba cursul european al R. Moldova, insa "e necesara o schimbare radicala a modului de a practica politica. Partidele politice din Moldova si liderii acestora gandesc inca intr-un registru de clan sau casta unde intelegerile de culise domina".

Cum se explica ca duminica trecuta prezenta la vot a fost mai scazuta cu peste 100 de mii de voturi decat in 2010?

R. Moldova i-a spus "nu" lui Putin. Va asculta presedintele Rusiei?

As incepe de la argumentul calitatii vietii. Populatia Moldovei este inca prizoniera acelorasi probleme social-economice cu care se confrunta cu 4 sau 5 ani in urma. Este firesc ca la sfarsitul unui ciclu electoral moldovenii sa se intrebe "o ducem mai bine acum sau nu?".

Standardele de viata ale majoritatii moldovenilor nu s-au imbunatatit vizibil in cei patru ani cat s-au aflat la putere partidele din coalitia pro-europeana.

Ce s-a schimbat a fost mai degraba cadrul politico-social, cum ar fi libertatile fundamentale si liberalizarea spatiului public. S-a imbunatatit radical mobilitatea unor categorii de moldoveni in directia vest, insa aceste realizari inca nu s-au rasfrant asupra calitatii vietii populatiei largi.

De aceea, riscul ca partidele de la guvernare sa se erodeze si sa fie pedepsite prin exercitiul votului exista permanent. Din fericire, radicalizarea politica a societatii moldovenesti este suficient de puternica astfel incat, in pofida calitatii proaste a guvernarii, votantii pro-europeni sa-si pastreze vechile optiuni de vot.

Un alt element este propaganda ruseasca. Mediile rusesti fac ravagii cam peste tot in Moldova, dar mai ales in zona rurala. Mesajul anti-european virulent si irational si-a facut simtit efectul.

Rezultate alegeri R. Moldova: Lupta stransa intre socialisti si liberali. Partidele pro-europene au majoritatea

La acestea ar trebui sa adaugam calitatea guvernarii si exercitiului democratic al partidelor de la guvernare. Coalitia pro-europeana a trecut prin nenumarate scandaluri legate de tranzactii cel putin dubioase legate de privatizarea unor intreprinderi de stat sau banci. In plus, nenumaratele certuri si iesiri "pitoresti" ale unor lideri din coalitie nu puteau sa nu lase urme in constiinta votantilor.

Socialistii au obtinut un scor cu mult peste sondajele de opinie. Care este explicatia?

Socialistii lui Dodon au fost ultimul refugiu pentru votantii lui Usatii si ai partidului pe care acesta l-a cumparat cu cateva luni in urma. Dupa ce Usatii a fost eliminat din cursa pe ultima suta de metri, prin hotararea Curtii de Apel din Chisinau pentru grave incalcari de finantare a campaniei, unicul refugiu identitar il putea reprezenta Dodon.

La aceasta se adauga si factorul emotional, deoarece multi votanti din segmentul pro-rus s-au simtit deposedati de dreptul de a vota prin eliminarea brusca a favoritului lor.

Ar mai trebui sa avem in vedere ca peste 4% dintre voturi au fost invalidate, fiindca peste 60.000 de voturi au fost acordate pe buletin in dreptul numelui retras al lui Usatii. A fost un vot de protest. Daca aceste voturi i-ar fi fost acordate lui Dodon, am fi avut o situatie defavorabila coalitiei pro-europene. Se poate spune ca partidele pro-europene au avut si noroc.

Este scorul socilalistilor o victorie a Rusiei?

Nu, in niciun caz nu este o victorie a Rusiei. Din contra. In 2010 unicul partid care ocupa segmentul electoratului comunist si filo-rus era PCRM. In rezultatul alegerilor din 30 noiembrie 2014 acest segment este impartit de 2 partide care nu se simt confortabil alaturi, mai ales din cauza liderior, deci exista deja o ruptura.

Pe langa aceasta, PCRM nu este bine vazut la Kremlin, care si-ar fi dorit o radicalizare a partidului. Lucru refuzat de nenumarate ori de catre liderul comunist Voronin, dar si de cei care se presupune ca ar putea sa-i succeada la conducerea partidului.

Pentru comparatie, daca in 2010 PCRM obtinea 42 de mandate in parlament, in 2014 cele doua partide cumuleaza 44-45. Aparent exista un castig relativ la limita, insa acesta nu e in stare sa produca schimbari strategice. Mai mult, Kremlinul poate conta doar pe Dodon. PCRM-ul va fi probabil un partid mai rational in acest mandat, mai ales dupa eliminarea aripii Tkaciuk-Petrenko.

Cum comentati scorul pro-europenilor?

Este mai degraba un castig. Este si o pierdere relativa de unul sau doua mandate in parlament, insa putea fi mult mai rau. Per total, alegerile au fost castigate de fortele europene. S-au facut greseli de mobilizare si comunicare cu electoratul.

Ideea despre UE si europenizare inca nu a fost explicata pe intelesul tuturor, si mai ales in zonele rurale si preponderent rusofone. Desigur, pentru partidele pro-eurasiatice este mai usor de jucat pe sentimente de nostalgie si bunuri geo-economice ca energia, piata muncii din CSI etc., insa aceasta nu elibereaza partidele din coalitie de responsabilitatea de a mentine un dialog cu euro-scepticii.

De ce nu au reusit mai mult partidele pro-europene?

Oricat de mult nu ne-ar placea, modul de a face politica practica (nu ma refer aici la politica de orientare strategica a tarii) al partidelor pro-europene din R. Moldova nu e cu mult diferit de al comunistilor.

Scandalurile prin care a trecut coalitia pro-europeana au creat mult dezgust in sanul electoratului pro-european. E necesara o schimbare radicala a modului de a practica politica. Partidele politice din Moldova si liderii acestora gandesc inca intr-un registru de clan sau casta unde intelegerile de culise domina.

Piata administrativa-birocratica este imparsita pe principii semi-mafiote: "oamenii mei la ministerul sau regia cutare fac ce vor" adica sunt sub protectia partidului si a liderilor acestora. Cam asta ar fi atitudinea. Coruptia e la cote similare cu perioada comunista, reformele in justitie nu au progresat prea mult.

La ce coalitie de guvernare ne putem astepta?

Va fi aceeasi coalitie. E putin probil ca partidele pro-europene sa vrea o atragere la guvernare a comunistilor. Pe termen scurt si mediu nu exista vreun argument solid in favoarea atragerii comunistilor la guvernare.

Ar fi, desigur, votul pentru alegerea presedintelui din 2016 unde potentiala coalitie ar avea nevoie de inca cateva voturi (5-6 probabil), insa pana atunci mai este destul. Sigur, pornim si de la premisa ca negocierile intre partidele pro-europene se vor desfasura intr-un mod rational, diferit de ceea ce au prestat unele partide in trecut, ma refer la Partidul Liberal in mod special.

Comunistii si socialistii mai pot pune in pericol parcursul european al R. Moldova?

Comunistii nu au putut opri traseul european al Moldovei timp de 5 ani in situatia in care au fost cel mai mare partid din Moldova. Da, ei il pot incetini, insa in nici un caz nu-l pot pune in pericol. Acum sunt la jumatatea potentialului pe care l-au avut.

Aceasta situatie ar trebui sa-i faca mai usorde induplecat. Practic, comunistii fie se reformeaza, fie pana la urmatorul ciclu electoral risca sa dispara de pe esichierul politic moldovenesc.

Alta este situatia cu PSRM-ul lui Dodon. Spre deosebire de comunisti, care in general au avut o politica autonoma fata de Kremlin, Dodon este 100% finantat si coordonat de le Kremlin. Electoratul lui Dodon este aproape identic cu cel comunist. In cazul lui Dodon, totusi, minoritatile rusofone au adus probabil cele mai multe voturi. Asadar, potentialul de crestere a lui Dodon este limitat.

România a depășit 1.091 km de autostradă şi drum expres în circulaţie. Anunțul ministrului Transporturilor despre viitoarele proiecte
România a depășit 1.091 km de autostradă şi drum expres în circulaţie. Anunțul ministrului Transporturilor despre viitoarele proiecte
Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a anunțat joi, 28 martie, că sunt implementate - proiectare şi execuţie contracte pentru construirea a încă 729 km de drum de mare viteză....
Nicușor Dan: ”Într-o țară civilizată, Ştefan Dumitraşcu și domnii Greblă şi Hopincă ar trebui să fie azi în pușcărie”
Nicușor Dan: ”Într-o țară civilizată, Ştefan Dumitraşcu și domnii Greblă şi Hopincă ar trebui să fie azi în pușcărie”
Primarul Capitalei, Nicuşor Dan, a enumerat joi, 28 martie, câteva persoane despre care consideră că „într-o ţară civilizată ar trebui să fie azi în puşcărie. „Eu am precizat azi...
#alegeri Republica Moldova, #coalitie guvernare Chisinau , #Moldova