Putin a pierdut deja razboiul pentru Ucraina! Interviu

Marti, 02 Septembrie 2014, ora 11:22
26465 citiri
Putin a pierdut deja razboiul pentru Ucraina! Interviu

In estul Ucrainei, Putin este deja invins, desi asta nu se vede inca cu ochiul liber, este de parere analistul Petru Bogatu, un fin observator al vietii politice de la Chisinau, Moscova si Bucuresti.

Intr-un interviu acordat Ziare.com, scriitorul Petru Bogatu s-a declarat convins ca o interventie ruseasca impotriva Republicii Moldova este exclusa.

Petru Bogatu ne-a mai vorbit despre atmosfera de la Chisinau, unde de la izbucnirea conflictului din Ucraina "in aer miroase a praf de pusca", dar si despre posibilitatea unirii Romaniei cu Rep. Moldova, situatia tensionata din Transnistria si reactiile ezitante ale Occidentului la miscarile lui Vladimir Putin.

Petru Bogatu este jurnalist, analist politic, scriitor si profesor universitar. Alaturi de alti sase experti din Romania, Olanda si Republica Moldova, a scris "Revolutia Twitter, episodul intai: Republica Moldova" - o sinteza a protestelor anticomuniste din aprilie 2009.

Ce au castigat efectiv cetatenii Republicii Moldova dupa semnarea Acordului de Asociere la UE? Exista efecte vizibile?

Moldova de la est de Prut a revenit acasa, in Europa a carei parte integranta a fost mereu Romania. In ceea ce priveste castigurile imediate, ele sunt multiple, variate, consistente si evidente, chit ca nu toata lumea a realizat acest fapt din capul locului. E si firesc sa fie asa.

Cand iesi afara dintr-o celula neaerisita si plina de mucegai in care ai fost inchis cea mai mare parte a vietii, s-ar putea ca la o prima etapa sa nu-ti dai seama de efectele rapide si miraculoase ale aerului proaspat si ale sansei de a trai in libertate.

La sfarsitul toamnei, in Republica Moldova sunt alegeri parlamentare. Exista riscul ca traseul european sa fie deturnat dupa aceasta perioada?

Riscuri exista intotdeauna. Mai cu seama in conditiile conflictului ruso-ucrainean si izbucnirii unui nou razboi rece.

Totusi, in tot raul exista si un strop de bine. Transformarea Kievului intr-un inamic al Moscovei creeaza un scut natural care apara Republica Moldova de fosta metropola. In noua situatie, o schimbare a vectorului de politica externa este putin probabila, deoarece ar cobori Chisinaul la conditia unei enclave izolate de lumea civilizata.

Acest lucru, de altfel, il inteleg pana si comunistii. Tocmai de aceea, Voronin a schimbat macazul si afirma astazi ca nu are nimic contra integrarii europene.

Totusi, inlocuirea actualei guvernari a partidelor pro-europene cu o stanga eclectica, chiar daca n-ar afecta intru totul cursul pro-occidental, ar provoca noi rataciri pe plan extern si tensiuni pe plan intern, zgandarind mai inainte de toate rana identitara, fapt ce ar putea rupe echilibrul social.

Posibile schimbari pre-electorale sau post-electorale? Exista o experienta nefericita in Republica Moldova, unde, cand te asteptai mai putin, au venit schimbari majore. Vorbesc de cazul Iurie Rosca. Poate avea alianta pro-europeana o astfel de surpriza?

Personajul pe care il amintiti constituie un accident grav de natura morala pe care nu as dori sa-l dezbatem aici, intrucat riscam sa lunecam pe panta teoriilor conspirationiste.

Va sta Federatia Rusa deoparte de alegerile din Republica Moldova? La ce va asteptati din partea Moscovei?

Moscova unelteste impotriva noastra de la proclamarea independentei incoace, incercand sa mentina sub control acest teritoriu pe diverse cai: prin agentii de influenta, prin santaj politic, prin presiuni comerciale, prin actiuni subversive etc. Este adevarat ca in acest an loviturile pe care le aplica Kremlinul sunt directe si poate mult mai dureroase decat odinioara, avand in vedere proiectul Novorusia pe care Putin a incercat sa-l realizeze in Ucraina, pentru a crea un coridor spre Transnistria si gurile Dunarii.

Dar tot atat de adevarat este faptul ca planurile Rusiei au esuat si fortele democratice, pro-romanesti si pro-europene trebuie sa profite de aceasta situatie pentru a asigura continuitatea cursului european.

Exista si alte riscuri posibile si care pot veni dinspre Federatia Rusa? Un model ucrainean de interventie este posibil si aici in anumite faze ale procesului de apropiere de Uniunea Europeana?

Doar in cazul in care Ucraina ar fi ocupata de trupele ruse, iar proiectul Novorusia ar fi relansat.. In ciuda problemelor cu care se confrunta Kievul si a pozitiei adesea oscilante sau chiar ezitante a Berlinului si a altor capitale europene, acest scenariu nu cred ca este fezabil. Putin a pierdut deja razboiul pentru Ucraina, chiar daca acest lucru nu se vede cu ochiul liber. De aceea, o interventie ruseasca impotriva Republicii Moldova este, in opinia mea, exclusa.

Va permite Federatia Rusa accesul in Uniunea Europeana a celui de al doilea stat romanesc?

Nu trebuie sa exageram forta Kremlinului. Am spus deja ca Putin a pierdut, iar comportamentul lui actual nu-i decat un bluf al unui pocherist perdant. Vor fi inca multe gainarii. Insa Moscova nu mai poate transa situatia in favoarea ei.

La Bucuresti, exista politicieni si de stanga si de dreapta, in perspectiva alegerilor prezidentiale, care striga Unire. Considerati acest gest ca unul sincer sau pur electoral?

Omeneste, desigur, sunt sinceri.

Din punct de vedere politic, insa, putini dintre ei cred ca acest obiectiv ar putea fi atins intr-un viitor previzibil. De aceea, declaratiile unioniste de cele mai multe ori sunt simple speculatii electorale.

Dar si acesta e un semn bun. Daca politicienii de la Bucuresti considera ca sloganul unirii le aduce voturi, inseamna ca unionismul isi croieste drum in sufletele romanilor din tara si de pretutindeni.

Care este compatibilitatea dintre discursul unionist si taria cu care diplomatic si politic Bucurestiul sustine procesul de integrarea europeana?

Nu vad nicio incompatibilitate intre cele doua obiective. Politicienii trebuie sa-si propuna scopuri accesibile si realiste, intrucat politica este arta posibilului.

Are efect aceasta noua strategie a Romaniei la nivelul societatii civile din Republica Moldova? Ne putem astepta la o reciprocitate la nivelul clasei politice?

Societatea civila, ca si elitele culturale din stanga Prutului sunt unioniste, nu incape discutie. De la an la an creste si numarul alegatorilor care ar vota unirea. Totusi, e prematur sa vorbim de o majoritate unionista. Insa socurile externe ar putea la un moment dat schimba brusc lucrurile, inclinand balanta in favoarea Unirii.

Si germanii din RDG la o anumita etapa nu erau convinsi ca a venit momentul reintregirii nationale. Dar zarurile geopolitice au cazut astfel incat au netezit rapid drumul spre unificarea celor doua state germane.

Ce vor cetatenii celui de al doilea stat romanesc de la politicienii de la Bucuresti si de la Romania per ansamblu?

O mai mare apropiere dintre vorbe si fapte.

Situatia in regiune se complica. Se constata modificari la Tiraspol fata de situatia post-belica?

Autoproclamata republica nistreana se afla in cea mai proasta situatie de la infiintarea ei incoace. Regiunea separatista s-a pomenit la ora actuala intre ciocan si nicovala, riscand sa piarda contactul cu sponsorul rus. Kievul antirus nu va menaja Tiraspolul, iar Chisinaul nu va renunta la ideea reintregirii nationale.

Poate avea Tiraspolul puterea de a pune presiune militara pe Republica Moldova asa cum se intampla acum in estul Ucrainei?

Exclus. Tiraspolul se teme de un atac ucrainean. Chiar daca acesta este putin probabil in actualele circumstante, cand Donbassul ii da mari dureri de cap lui Porosenko, Kievul nu uita ca are in spate o enclava ruseasca dusmanoasa pe care va incerca s-o anihileze cu proxima ocazie.

Dincolo de Nistru exista o mare comunitate de romani. Este aceasta amenintata in vreun fel?

Minoritatea romaneasca din stanga Nistrului este supusa unui proces sufocant de rusificare si asimilare care este mult mai brutal decat sub puterea sovietica.

Poate face Romania mai multe pentru romanii din regiunea transnistreana?

Intotdeauna este loc de mai bine.

Situatia din Ucraina este instabila si nu se intrevad sanse de solutionare rapida. Care considerati ca sunt scenariile acceptabile pentru Vladimir Putin in acest caz?

Putin, anexand Crimeea, nu are solutii bune. Doar proaste, foarte proaste si mai putin proaste. El nu poate invinge Ucraina, dar nici sa se recunoasca invins nu concepe. De aceea, conflictul ruso-ucrainean va continua sa sangereze pana in momentul in care regimul kaghebist de la Moscova va incepe sa agonizeze.

A afectat acest conflict in vreun fel viata politica si civica de la Chisinau?

Evident. In aer miroase a praf de pusca. Totusi, putina lume realizeaza ca datele problemei s-au schimbat.

Incepe scoala. Sa ne asteptam la anumite probleme?

Problemele sunt cele previzibile. Totusi, iarna iminenta, desi vine in fiecare an, intotdeauna ne ia prin surprindere.

O intrebare de final: Integrarea prin Unire sau Unire prin integrare?

Integrare prin Unire.

Totusi, dupa cum am spus, politica este arta posibilului.

Interviu realizat pentru Ziare.com de Platforma Unionista Actiunea 2012

Decizia BEC de a respinge protocolul Alianței Dreapta Unită, trasă la indigo cu cea dată pentru Alianța USR-PLUS în 2019. Excepția pentru PSD și precedentul Vadim Tudor
Decizia BEC de a respinge protocolul Alianței Dreapta Unită, trasă la indigo cu cea dată pentru Alianța USR-PLUS în 2019. Excepția pentru PSD și precedentul Vadim Tudor
Alianța Dreapta Unită, formată din USR, PMP și partidul Forța Dreptei se găsește în imposibilitatea de a avea liste comune de candidați pentru alegerile din 9 iunie, după ce Biroul...
Cătălin Drulă acuză PSD că i-a ”momit” sau șantajat pe primarii USR: ”Ai zece milioane, dacă treci la noi”
Cătălin Drulă acuză PSD că i-a ”momit” sau șantajat pe primarii USR: ”Ai zece milioane, dacă treci la noi”
Preşedintele USR, Cătălin Drulă, susţine că unii primari USR ar fi fost ”şantajaţi” sau ”momiţi” să treacă la PSD, în condiţiile în care de faţă era şi liderul social...
#Putin razboi Ucraina, #Putin Republica Moldova, #Moldova unire Romania , #Moldova