R.Moldova a ratificat doua documente importante semnate cu Romania

Vineri, 28 Iunie 2013, ora 12:30
1648 citiri
R.Moldova a ratificat doua documente importante semnate cu Romania
Foto: Unimedia

Parlamentul Republicii Moldova a ratificat vineri Tratatul cu Romania privind regimul frontierei de stat, colaborarea si asistenta mutuala in probleme de frontiera, precum si Acordul interguvernamental cu privire la cooperarea in domeniul militar.

Cele doua acte au fost criticate de opozitia comunista care considera ca reprezinta un pericol pentru Republica Moldova, inclusiv in contextul procesului de reglementare a conflictului transnistrean.

De asemenea, deputatii liberali au contestat corectitudinea numararii voturilor la ratificarea Tratatului de frontiera. Din acest motiv voturile au fost numarate din nou. Tratatul a fost ratificat cu minimul necesar de 51 de voturi.

Tratatul de frontiera, semnat la 8 noiembrie 2010 la Bucuresti, este un document tehnic, care reglementeaza modalitatea de realizare pe teren a marcarii frontierei, solutionarea problemelor referitoare la construirea de obiective comune la frontiera, intretinerea frontierei, constituirea si functionarea unei comisii mixte pentru verificarea traseului frontierei de stat si intretinerea semnelor de frontiera, modul de folosire a apelor de frontiera, cailor ferate, soselelor, precum si a altor instalatii de comunicatii care traverseaza frontiera de stat, desfasurarea unor activitati precum pescuitul, vanatoarea, silvicultura, exploatarea subsolului in apropierea frontierei, modul de cercetare si de solutionare a incalcarilor regimului de frontiera, cum ar fi trecerea nepermisa a granitei sau deteriorarea semnelor de frontiera etc.

Acordul interguvernamental cu privire la cooperarea in domeniul militar, care prevede cadrul juridic necesar cooperarii militare intre cele doua state, a fost semnat la 20 aprilie 2012 la Chisinau. Cooperarea militara va include domenii precum planificarea apararii, managementul resurselor umane, informatii militare, activitati medicale.

Pentru punerea in aplicare a acordului este preconizata crearea unei comisii militare mixte, care se va intruni anual, potrivit documentului.

Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Guvernul se reuneşte joi, la Timişoara, într-o şedinţă specială, în cadrul căreia urmează să fie aprobate o serie de proiecte de infrastructură cu impact regional, precum şi plata în...
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
#Moldova ratificat tratat Romania, #Moldova tratat frontiera Romania, #Moldova acord militar Romania , #Moldova