R. Moldova are un nou prim ministru desemnat

Autor: Ana Ilie
Miercuri, 15 Mai 2013, ora 11:22
3154 citiri
R. Moldova are un nou prim ministru desemnat

Presedintele R. Moldova, Nicolae Timofti, l-a desemnat la functia de prim-ministru pe Iurie Leanca.

Liderul PLDM, Vlad Filat, l-a prezentat, marti, pe vice-presedintele partidului, Iurie Leanca, drept candidat la functia de prim-ministru, aminteste publika.md.

Leanca, ministru de Externe in cele doua guverne Filat si premier interimar, are la dispozitie 15 zile pentru a convinge 51 de deputati sa il voteze.

Grupul reformator al Partidului Liberal si-a anuntat deja disponibilitatea de a participa la negocierile privind crearea unui nou Guvern in frunte cu Iurie Leanca. Comunistii, in mod previzibil, au declarat ca nu vor participa la negocieri si au calificat decizia PLDM drept un prim pas spre alegeri anticipate.

R. Moldova: Vlad Filat, desemnat premier a treia oara - criza continua

Cum a inceput criza in R. Moldova

Criza din AIE (alianta de guvernare, Alianta pentru Integrare Europeana, formata din PLDM, condus de Vlad Filat, PD, de Marian Lupu, si PL, de Mihai Ghimpu) a inceput in luna decembrie, cand un afacerist local a fost impuscat la o partida de vanatoare la care a participat si procurorul general, Valeriu Zubco, ce a fost nevoit sa demisioneze ulterior, fiind acuzat ca a incercat sa musamalizeze ce s-a intamplat.

Zubco fusese numit de Partidul Democrat, care nu a pierdut cu usurinta aceasta functie. Cum PD controleaza Centrul National Anti-coruptie, acesta a lansat anchete cu privire la ministrii din PLDM.

Partidul lui Filat a raspuns suspendand acordul de coalitie cu PD si a votat cu PCRM pentru a suspenda din functia de vicepresedinte al Parlamentului pe principalul sponsor al democratilor, Vladimir Plahotniuc.

Partidul Liberal, condus de Mihai Ghimpu, a trecut de partea democratilor, pe care i-a considerat un scut in fata puterii in crestere a lui Filat.

Vlad Filat a fost demis pe 5 martie, cu 54 de voturi, in urma unei motiuni de cenzura initiate de comunisti. Ulterior, presedintele R. Moldova, Nicolae Timofti, l-a desemnat tot pe Filat premier, declansand un val de proteste din partea PL, care s-a si spart cu aceasta ocazie, si negocieri febrile intre PLDM si PD, ce au culminat cu reevaluarea lui Plahotniuc.

Din 24 aprilie, interimatul functiei este asigurat de catre Iurie Leanca, prim-vicepresedinte al PLDM.

Criza politica prelungita din Moldova risca sa prelicliteze semnarea a trei acorduri cu UE la summitul de la Vilnius din noiembrie, printre care si Acordul de Asociere.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Gabriela Firea a intrat în campanie electorală încă din prima zi de la nominalizare: „Acum avem o şansă în plus. Votul trebuie să fie util”
Gabriela Firea a intrat în campanie electorală încă din prima zi de la nominalizare: „Acum avem o şansă în plus. Votul trebuie să fie util”
Preşedintele PSD Bucureşti, Gabriela Firea, proaspăt desemnată candidatul social-democraților la Primăria Capitalei, și-a început deja discursurile de candidat, marți, 23 aprilie, la nici...
Ciolacu, dragoste cu năbădăi cu Firea. Uite catastrofa, nu mai e catastrofa
Ciolacu, dragoste cu năbădăi cu Firea. Uite catastrofa, nu mai e catastrofa
A ieșit domnul Marcel Ciolacu, premierul României și liderul PSD, la o conferință de presă alături de Gabriela Firea, să spună în fața tuturor cât este de deșteaptă și frumoasă,...
#Iurie leanca premier Moldova, #Moldova premier Leanca , #Moldova
Comentarii
Poza grob
grob
rank 5
"Are un nou" sau "si-a desemnat" este acelasi lucru.