R. Moldova e hotarata sa reziste presiunilor Moscovei - Ministru de Externe

Miercuri, 23 Octombrie 2013, ora 11:36
2344 citiri
R. Moldova e hotarata sa reziste presiunilor Moscovei - Ministru de Externe
Foto: Digi24

Natalia Gherman, ministrul de Externe al R.Moldova, afirma ca tara sa este hotarata sa reziste presiunilor exercitate de Moscova pentru a nu semna un acord de liber-schimb cu UE, indiferent de consecinte.

Intr-un interviu acordat pentru Digi24 cu ocazia vizitei oficiale pe care a efectuat-o in Spania, Natalia Gherman a vorbit despre necesitatea apropierii R.Moldova de Bruxelles si de Romania, exprimandu-si speranta ca integrarea europeana va contribui si la reunificarea tarii, iar regiunea separatista Transnistria se va regasi si ea in Uniunea Europeana.

Ministrul de Externe a recunoscut ca pentru R.Moldova anul 2014 va fi unul extrem de greu pentru ca vor avea loc alegeri, iar situatia geopolitica nu este "simpla deloc".

"Vom intra in campanie electorala incercand sa convingem oamenii ca modelul Uniunii Europene pe care l-am ales si care a fost alegerea majoritatii populatiei din Republica Moldova este un singur model eficient care va transforma, va moderniza Republica Moldova si care o va face cu adevarat o tara europeana precum este Romania, precum este Spania", a declarat aceasta.

Intrebata direct daca rezista Republica Moldova singura intr-o iarna foarte grea, Natalia Gherman a raspuns hotarat: "Rezista!"

"Rezista, bineinteles ca influenta si presiunile din Est, din pacate, vor creste. Nu cred ca le vom vedea altfel decat in crestere constanta, deoarece vecinii nostri din Est incearca sa promoveze un alt model integrationist, civilizational daca doriti: integrarea in asa-numita Uniune Vamala si Uniunea Euroasiatica, care, apropo, nici nu exista deocamdata, dar care reprezinta pentru ei un model de alternativa pentru Republica Moldova. (...) Nu ne temem de presiunile din partea Estului", a subliniat aceasta.

Natalia Gherman s-a aratat convinsa ca la summit-ul de la Vilnius R. Moldova va parafa Acordul de asociere care include si zona de liber-schimb.

Cat despre unirea dintre Romania si R.Moldova, ceruta duminica, la Bucuresti, de mii de romani, Natalia Gherman a declarat ca ambele popoare se vor regasi in interiorul UE.

"Nu exista o alta cale si mi se pare ca este cea mai buna, cea mai eficienta si cea mai rapida cale de reunificare. Aceleasi valori, aceeasi limba, aceeasi istorie, dar doua state diferite, un stat a intrat deja in UE, dar si in NATO si acum depunem maximum de efort pentru a duce si Republica Moldova in acest spatiu valoric unde sa ne regasim cu totii", a mai spus aceasta.

Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea, candidatul PSD la Primăria Capitalei, nu va sta la birou în timpul campaniei electorale. Firea a declarat miercuri, 24 aprilie, că îşi va axa campania în primul rând pe...
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Preşedintele PNL Prahova, Iulian Dumitrescu, inculpat pentru corupţie şi cu interdicţia de a exercita funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Prahova, şi-a depus miercuri, 24 aprilie,...
#Natalia Gherman presiuni Moscova, #Moldova unire Romania, #Moldova Vilnius acord UE , #Moldova