R. Moldova fierbe - Ultimatum pentru majoritatea parlamentara - Usatii ameninta ca aduce 50.000 de oameni in strada

Autor: Ana Ilie
Joi, 21 Ianuarie 2016, ora 18:54
9398 citiri
R. Moldova fierbe - Ultimatum pentru majoritatea parlamentara - Usatii ameninta ca aduce 50.000 de oameni in strada
Foto: Hepta.ro

Mii de protestatari au blocat si joi Chisinaul, nemultumiti de felul in care a fost investit Guvernul condus de Pavel Filip.

Cativa dintre liderii manifestantilor, Igor Dodon - liderul socialistilor, Renato Usatii, primarul controversat pro-rus din Balti, au cerut presedintelui Parlamentului, Andrian Candu, sa fie anulat votul de ieri din Legislativ pentru Guvernul Filip. Cererea urmeaza sa fie examinata de Andrian Candu pana maine la ora 13:00, cand va veni cu un raspuns.

Efectivele de politie din fata Resedintei de stat au fost sporite, pentru a se evita incidentele violente. Cladirea Legislativului era inconjurata de sute de forte de ordine. Spre deosebire de incidentele din noaptea trecuta, de data asta nimeni n-a indraznit sa forteze cordonul de securitate.

Ziare.com v-a prezentat in format LIVE evolutiile de la Chisinau:

18:50 - Incheiem aici relatarea live text. Situatia la Chisinau ramane tensionata: cel tarziu maine, majoritatea parlamentara creata in jurul Partidului Democrat, de 57 de parlamentari, se va reuni sa discute solicitarile protestatarilor. Urmariti si vineri, pe Ziare.com, desfasurarea evenimentelor din Moldova.

18:46 - Protestul a fost declarat oficial inchis. Astfel, oamenii se indreapta spre casele lor si asteapta decizia de maine a majoritatii parlamentare privind solicitarea protestatarilor de a fi declarate alegeri anticipate.

18:30 - "Incepem intr-o atmosfera de proteste, tensiune. Dincolo de aceasta revendicare sunt multe alte nemultumiri are populatiei, ale celor care nu au iesit in piata. Nu o sa avem timp de acomodare. O sa fie o perioada dificila si incarcata pentru noi. O sa incerc sa sprijin colegii noi din guvern", a declarat premierul Filip la prima sedinta a guvernului.

18:00 - Raspunsul majoritatii la solicitarile protestatarilor este asteptat pana vineri la ora 13.00.

17:53 - Andrian Candu, presedintele Parlamentului, a mai spus ca solicitarile reprezentantilor protestatarilor vor fi discutate impreuna cu colegii din majoritate. "Sper ca maine vom face un anunt pentru o noua intalnire. Am putea organiza o sedinta parlamentara pentru a audia toate subiectele fierbinti", a promis acesta.

17:40 - La ora 18:00 are loc prima sedinta a noului Guvern, prezidata de prim-ministrul Pavel Filip.

17:35 - Presedintele Parlamentului, Andrian Candu, a declarat, dupa intalnirea cu liderii protestatarilor, ca ambele parti au convenit ca "nu merita nici macar un gram de sange politica si dezbaterile politice".

"Nu comentez protestele dar s-au facut greseli in guvernare, s-au facut eforturi pentru a reporni guvernarea, sunt toate premisele sa avem sansa si norocul ca in trei luni de zile sa simtit primele rezultate si ca acest guvern sa munceasca si sa aduca rezultate", a aparat acesta Guvernul Filip.

17:23 - Renato Usatii ameninta ca vor iesi in strada 50.000 de oameni, inclusiv veniti din strainatate. "Noi protestam pasnic dar cand o sa se bata joc de noi...80% din cetatenii din R. Moldova vor alegeri anticipate. Noi...Usatii cum a aparut ieri pe scarile la Parlament si a spus doua vorbe cum s-au oprit violentele. Astazi daca incepem noi cu bataile nu e corect. Noi mergem pasnic", a declarat liderul organizatiei "Partidul Nostru".

"Imi asum responsabilitatea pentru ca am chemat oamenii pentru ca cetatenii semi-criminali din Parlament au vazut ca mi-am cumparat bilet de avion si au decis sa faca pa 4" investirea Guvernului Filip, a mai aratat acesta, intrebat daca isi asuma responsabilitatea pentru violente.

17:12 - Dodon a propus data de 3 aprilie pentru anticipate. In cazul unui raspuns negativ ameninta cu continuarea protestelor.

17:12 - Igor Dodon a aratat ca a adus la cunostinta majoritatii parlamentare pozitia protestatarilor - dizolvarea Parlamentului si alegeri anticipate. A obtinut promisiunea ca cel tarziu maine dimineata majoritatea parlamentara se convoaca, analizeaza solicitarile si anunta ce a decis. "Dupa care vom decide ce vom face mai departe", a anuntat Dodon.

17:10 - Potrivit unor estimari, numarul manifestantilor a ajuns la 10.000

17:04 - Noul premier Pavel Filip a anuntat ca urmareste "cu atentia" situatia creata de investirea guvernului sau si a declarat ca isi exprima regretul pentru fiecare persoana care a avut de suferit in timpul protestelor violente de miercuri seara.

"Ceea ce s-a intamplat este inadmisibil si am cerut institutiilor de drept sa initieze o ancheta obiectiva si profesionista, in urma careia cei care au comis aceste agresiuni sa fie trasi la raspundere. Protestele sunt o importanta forma democratica de manifestare, ele nu trebuie ingradite in nici un fel, iar autoritatile statului trebuie sa asigure cadrul sigur de desfasurare a lor, atat timp cat vorbim de proteste pasnice, in care legea este respectata. Personal, sunt adeptul dialogului, eu cred ca problemele intr-un stat se rezolva printr-o comunicare constructiva si sincera", a declarat Filip, potrivit Timpul.md.

16:35 - Reprezentantii manifestantilor solicita anularea votului de investitura a Guvernului Filip si declansarea de alegeri anticipate.

16:30 - Centrul Chisinaului este blocat. Ample dispozitivce de politie restrictioneaza accesul pe mai multe strazi.

16:15 - Igor Dodon care a depus o sesizare la Curtea Constitutionala pentru a fi anulat votul de miercuri si declansarea de anticipate.

Haos la Chisinau: Guvernul a depus juramantul in secret, la miez de noapte

Guvernul de la Chisinau a depus juramantul, miercuri, aproape de miezul noptii. Ceremonia a avut loc in secret la resedinta presedintelui Nicolae Timofti.

In cadrul unei sedinte tensionate, Cabinetul Pavel Filip a primit, miercuri, votul de investitura. Republica Moldova evita astfel declansarea alegerilor anticipate.

Moldova fierbe: Violente la Parlament, politicieni agresati si juramant la miez de noapte - se anunta noi proteste

Sute de persoane s-au adunat, ulterior, in fata Parlamentului de la Chisinau pentru a denunta Guvernul condus de premierul Pavel Filip, membru al Partidului Democrat (PDM).

Protestatarii au rupt bariera improvizata de protectie instalata de politie, iar unii manifestanti s-au imbrancit cu agenti ai fortelor de ordine. Un grup de manifestanti a reusit sa patrunda in cladirea Parlamentului. Apoi, protestatarii au inceput sa ii ia pe sus pe politisti si sa ii evacueze din cladire.

Situatia a degenerat, iar la Parlamentul de la Chisinau s-a instalat haosul. Politicienii au fost evacuati printr-o iesire secreta. Ulterior, demonstrantii au parasit cladirea.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Moldova Proteste, #Chisinau protest violent , #Moldova