R. Moldova: Vlad Filat, desemnat premier a treia oara - criza continua

Autor: Ana Ilie
Miercuri, 10 Aprilie 2013, ora 17:31
2807 citiri
R. Moldova: Vlad Filat, desemnat premier a treia oara - criza continua

Presedintele R. Moldova, Nicolae Timofti, l-a desemnat in functia de premier pe liderul PLDM, Vlad Filat, potrivit unui anunt facut marti dupa-amiaza.

Constitutia stipuleaza ca prim-ministrul desemnat are la dispozitie 15 zile pentru a forma Cabinetul de ministri si a cere votul de incredere al Parlamentului asupra programului de activitate si a intregii liste a Guvernului, scrie Unimedia.

Daca Legislativul nu voteaza investirea Cabinetului Filat 3, presedintele tarii are dreptul la inca o incercare pentru desemnarea unui nou premier. Daca si de aceasta data in Parlament nu se intruneste o majoritate de voturi, seful statului poate dizolva Parlamentul si se organizeaza alegeri anticipate.

Partidul Liberal si liderul sau, Mihai Ghimpu, au declarat ca nu voteaza nici intr-un caz candidatura lui Vlad Filat. Ar urma ca guvernul Filat 3 sa aiba sustinerea PLDM, PD si neafiliatilor din Parlament, care ar forma o noua coalitie.

Criza din AIE a inceput in decembrie, cand un afacerist local a fost impuscat la o partida de vanatoare la care a participat si procurorul general, Valeriu Zubco, ce a fost nevoit sa demisioneze ulterior, fiind acuzat ca a incercat sa musamalizeze ce s-a intamplat.

Zubco fusese numit de Partidul Democrat, care nu a pierdut cu usurinta aceasta functie. Cum PD controleaza Centrul National Anti-coruptie, acesta a lansat anchete cu privire la ministrii din PLDM, anchete atent urmarite de canalele Prime si Publika TV, controlate de PD.

Partidul lui Filat a raspuns suspendand acordul de coalitie cu PD si a votat cu PCRM pentru a suspenda din functia de vicepresedinte al Parlamentului pe principalul sponsor al democratilor, Vladimir Plahotniuc.

Al treilea partid al coalitiei, Partidul Liberal, condus de Mihai Ghimpu, a trecut de partea democratilor, pe care i-a considerat un scut in fata puterii in crestere a lui Filat.

Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Guvernul se reuneşte joi, la Timişoara, într-o şedinţă specială, în cadrul căreia urmează să fie aprobate o serie de proiecte de infrastructură cu impact regional, precum şi plata în...
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
#Vlad Filat desemnat premier, #Vlad Filat premier Moldova, #criza Moldova , #Moldova