Referendumul din R. Moldova s-a desfasurat in conditii "partial corecte si partial libere"

Luni, 13 Septembrie 2010, ora 17:25
946 citiri
Referendumul din R. Moldova s-a desfasurat in conditii "partial corecte si partial libere"
Foto: Arhiva

Campania pentru referendumul constitutional din 5 septembrie, din Republica Moldova s-a desfasurat in conditii partial corecte si partial libere, dar intr-un climat general mai bun al campaniei electorale, arata raportul prezentat luni de Coalitia Civica pentru Alegeri Libere si Corecte, formata din mai multe organizatii neguvernamentale din Republica Moldova.

Coalitia Civica pentru Alegeri Libere si Corecte considera ca scrutinul pentru referendumul republican constitutional din data de 5 septembrie 2010 nu a fost in totalitate corect si - luand in considerare in special situatia alegatorilor din Transnistria, precum si campania de intimidare a alegatorilor pentru a nu se prezenta la alegeri - nu a fost liber in totalitate.

Coalitia a constatat ca in cadrul scrutinului pentru referendumul constitutional din 5 septembrie nu au fost respectate toate standardele internationale in materie de alegeri, fiind stabilite mai multe nereguli si abateri de la principiile unor alegeri libere si corecte.

Autorii mentioneaza faptul ca scrutinul a fost marcat de mai multe incalcari ale legislatiei electorale, atat pe parcursul campaniei cat si in ziua alegerilor: influenta abuziva si intimidarea alegatorilor (cel putin 15 cazuri), afisaj si agitatie electorala nepermisa (cel putin 44 cazuri), cadouri electorale (cel putin 3 cazuri), declaratiile si indemnurile unor administratii publice locale de a boicota referendumul, contrar atributiilor care le revin.

In acest context, membrii Coalitiei au remarcat ca asemenea abuzuri au fost comise atat de reprezentantii partidelor care au optat pentru modificarea constitutiei, cat si a celor care au boicotat referendumul.

Pentru alegatorii moldoveni din regiunea transnistreana (aproximativ 10% din totalul cetatenilor cu drept de vot din Republica Moldova) nu a fost asigurat pe deplin dreptul la vot de catre autoritati, lipsind cu desavarsire orice fel de activitati specifice campaniei electorale (dezbateri, intalniri cu alegatorii, afisaj electoral), se mai spune in raport.

In acelasi timp, Coalitia constata imbunatatirea semnificativa, comparativ cu alegerile parlamentare din 2009, a climatului general de desfasurare a campaniei electorale pentru referendumul republican constitutional din 5 septembrie 2010 si apreciaza desfasurarea campaniei electorale pentru referendumul din 5 septembrie 2010 intr-un cadru nemarcat de violente, fara grave tentative de intimidare sau de impiedicare a participantilor la scrutin de a-si prezenta optiunile.

Presa a relatat relativ echilibrat

Intr-un raport care se refera la activitatea mass-media publice, se mentioneaza ca este pentru prima data, din 2003 pana in prezent cand Compnia Teleradio-Moldova a reflectat relativ adecvat, echilibrat si multilateral procesul electoral. Dar, in acelasi timp, Teleradio Gagauzia (institutie mass-media publica regionala, in autonomia gagauza n.red) a admis derogari de la legislatia electorala in mai multe randuri.

Delegatia de observatori a Adunarii Parlamentare a Consiliului Europei (APCE) la referendumul constitutional din 5 septembrie din Republica Moldova a atestat, intr-un raport prezentat a doua zi, o imbunatatire a desfasurarii alegerilor in aceasta tara. In acelasi timp, delegatia a condamnat "cu fermitate" toate tentativele autoritatilor (nationale, regionale sau locale) de a influenta rezultatele referendumului prin folosirea campaniei excesiv si unilateral sau prin alte mijloace.

La 5 septembrie in Republica Moldova a avut loc un referendum constitutional in care cetatenii au fost chemati sa spuna daca sunt de acord cu modificarea constitutiei, astfel ca seful statului sa fie ales prin vot direct. Acesta insa a esuat din cauza prezentei slabe a alegatorilor - 30,3%, fata de o treime din numarul total de alegatori, cat ar fi fost necesar.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Dragoș Pîslaru, co-președinte REPER, despre schimbarea lui Cîrstoiu cu Firea și Burduja: "Mafia patronată de comasaţi şi-a arătat faţa"
Dragoș Pîslaru, co-președinte REPER, despre schimbarea lui Cîrstoiu cu Firea și Burduja: "Mafia patronată de comasaţi şi-a arătat faţa"
Copreşedintele partidului REPER, Dragoş Pîslaru, a declarat că, prin retragerea candidaturii medicului Cătălin Cîrstoiu la Primăria Capitalei de către coaliţie, „mafia patronată de...
Ciucă: Sebastian Burduja va convinge "un segment de electoral nehotărât" în cursa pentru Primăria Capitalei
Ciucă: Sebastian Burduja va convinge "un segment de electoral nehotărât" în cursa pentru Primăria Capitalei
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a declarat, marţi, 23 aprilie, că Sebastian Burduja, candidatul liberal pentru Primăria Capitalei, este opţiunea care dă speranţe celor care nu s-au...
#referendum Republica Moldova, #conditii partial corecte , #Moldova