Rep. Moldova: Fara candidati la presedintie, alegerile s-ar putea reprograma

Luni, 14 Noiembrie 2011, ora 19:40
1302 citiri
Rep. Moldova: Fara candidati la presedintie, alegerile s-ar putea reprograma

Data alegerii presedintelui Republicii Moldova ar putea fi schimbata, daca nu se inscrie niciun candidat pana la ora 24.00, luni.

Seful comisiei speciale pentru alegerea sefului statului moldovean, Tudor Deliu, a precizat: "Parlamentul va decide o noua data a alegerilor sefului statului. Asta in cazul in care pana la ora 24.00 nicio persoana nu-si va inainta candidatura pentru functia de presedinte al Republicii Moldova", scrie Publika.md.

"Comisia speciala in sedinta plenara va veni cu detalii despre activitatea sa si Parlamentul se va pronunta asupra situatiei create. Nu este exclus faptul ca va fi stabilita o noua data a alegerilor. In acest caz, procedura se incepe de la zero, cu formarea comsiei, prezentarea cerintelor etc. Vom lasa la atitudinea Parlamentului sa decida. Cred ca cea mai rezonabila hotarare va fi stabilirea unei noi date. Consider ca va fi legal, deoarece Legislativul este delegat cu dreptul de a decide", a detaliat acesta.

Tudor Deliu a mai adaugat ca declansarea alegerilor anticipate este exclusa. Asta deoarece "procedura de alegere a sefului statului a fost declansata, dar nu a avut finalitate".

Luni se incheie termenul rezervat pentru inregistrarea candidatilor la functia de sef al Republicii Moldova, insa, pana acum, nu a fost depus niciun dosar la Comisia Parlamentara speciala ce pregateste scutinul din 18 noiembrie.

Partidul Comunistilor din Republica Moldova nu va inainta niciun candidat pentru functia de presedinte al tarii, a anuntat deputatul PCRM, Sergiu Sarbu, dupa o sedinta de partid care a avut loc luni.

Liderii Aliantei pentru Integrare Europeana (AIE) s-au intrunit, luni, in sedinta, pentru a discuta candidatura la presedintie. Dupa intalnirile la nivel de partid, politicienii au avut si discutii la nivel de alianta. Liderii PLDM, PD si PL voiau sa negocieze si cu deputatii din "grupul Dodon", pentru a gasi o solutie de compromis.

Unii lideri AIE insista ca din partea coalitiei sa candideze democratul Marian Lupu, asa cum a fost stabilit in acordul de constituire a Aliantei.

Deputatul neafiliat Igor Dodon, recent iesit din Partidul Comunist, a propus-o pe colega sa, Zinaida Greceanii. Aceasta ar fi, de altfel, si optiunea comunistilor. Insusi presedintele PCRM, Vladimir Voronin, a declarat ca Zinaida Greceanii este o candidatura de compromis si cea care merita sa fie presedintele Republicii Moldova.

Alte 14 persoane si-au anuntat intentia de a se inscrie in cursa, insa niciuna nu are sustinere politica - candidatura la presedintie trebuie sa fie inaintata de cel putin 15 parlamentari.

Rusia „investește” sume colosale ca să destabilizeze Moldova
Rusia „investește” sume colosale ca să destabilizeze Moldova
Crearea la Moscova a blocului „Победа” („Victorie”) de către condamnatul fugar Ilan Șor este investigată de procurorii moldoveni sub aspectul trădării de patrie. Anunțul a...
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
#Moldova, #presedinte Moldova, #alegere presedinte Moldova , #Moldova