Republica Moldova a condamnat oficial comunismul in Parlament

Joi, 12 Iulie 2012, ora 18:25
3765 citiri
Republica Moldova a condamnat oficial comunismul in Parlament

Crimele regimului comunist au fost condamnate, miercuri, in Republica Moldova, unde Parlamentul a votat legea dupa sase ore de dezbateri.

Deputatii din alianta de guvernare, provenind din partidele PLDM, PL si PD, au votat "pentru". Deputatul PLDM, Chiril Lucinschi, s-a abtinut de la vot. Deputatii PCRM au votat "impotriva", informeaza Jurnal de Chisinau.

"Se condamna regimul totalitar comunist din RSSM care a comis crime impotriva umanitatii. Se interzice utilizarea pe teritoriul RM in scopuri politice si de propaganda a simbolurilor regimului comunist (secera si ciocanul, precum si orice suport cu aceste simboluri) si promovarea ideologiilor totalitare", se arata in proiectul de lege, initiat de liberalii moldoveni, pe baza raportului comisiei speciale pentru aprecierea regimului comunist din Republica Moldova.

"Condamnarea comunismului este azi mai mult ca oricand o obligatie morala, intelectuala, politica si sociala. Cunoasterea acestor pagini intunecate si triste din istoria statului nostru este indispensabila pentru noile generatii care au dreptul sa stie in ce lume au trait parintii lor", a declarat liberalul Mihai Ghimpu, unul din autorii proiectului.

Dezbaterile din Parlament s-au lasat cu acuzatii grele, dar si momente ilare. Comunistii au criticat dur initiativa liberalilor. "Este un proiect de eliminare a PCRM din campul electoral. Ati intarziat cu 20 de ani. Noi suntem deja foarte cunoscuti in Republica Moldova", a comentat liderul PCRM, Vladimir Voronin.

Colegii sai de partid au avut si ei cuvinte grele: "Nu uitati ca secera poate sa fie ca un bumerang impotriva voastra. Iar ciocanul poate sa va bata ultimul cui in sicriul vostru politic", a amenintat deputatul PCRM, Ion Ceban.

Cum simbolul comunistilor, secera si ciocanul, este interzis de noua lege, liderul PL, Mihai Ghimpu, i-a indemnat pe comunisti sa il inlocuiasca cu o roata de autobuz.

Proiectul intra in vigoare odata cu publicarea lui in Monitorul Oficial.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#condamnare comunism republica Moldova, #Moldova condamnare comunism , #Moldova