Republica Moldova: alegeri prezidentiale in 30 de zile. Lupu candideaza din nou

Sambata, 17 Decembrie 2011, ora 11:56
1321 citiri
Republica Moldova: alegeri prezidentiale in 30 de zile. Lupu candideaza din nou

Parlamentul Republicii Moldova va organiza in termen de 30 de zile un nou scrutin prezidential, la care democratul Marian Lupu a anuntat deja ca isi va depune candidatura, relateaza Publika TV.

Urmatoarea tentativa de alegere a sefului statului va fi una decisiva. In cazul in care acesta va esua, legislativul va fi dizolvat.

Fiind intrebat daca va participa si la alegerile prezidentiale repetate, Marian Lupu a raspuns afirmativ. "Da! Eu consider ca noi avem o constructie bazata pe un acord politic. Aceasta constructie trebuie sa mearga inainte sa fie si in continuare viabila", a spus el.

El considera ca fostul deputat comunist Igor Dodon a mers la risc atunci cand a votat, impreuna cu Zinaida Greceanii si Veronica Abramciuc, impotriva sa. "Domnul Dodon si grupul sau risca ceva. El incearca sa demonstreze ca este diferit de PCRM, dar si de AIE. Insa prin pozitia exprimata astazi, el risca sa arate ca nu se diferentiaza prin absolut nimic de cei de care s-a despartit", a explicat Lupu.

Pe de alta parte, liderul Partidului Democrat a dat asigurari ca va intensifica negocierile cu grupul Dodon, dar si cu opozitia parlamentara si deputatul neafiliat Mihai Godea, in vederea alegerii sefului statului la scrutinul repetat.

Liderul PLDM, Vlad Filat, a declarat ca aude pentru prima data ca Marian Lupu si-a anuntat deja intentia de a participa la alegerile repetate. "Este necesar ca noi sa venim cu votul asigurat. Eu pot sa va spun ca abia acum am auzit de faptul ca domnul Lupu va candida", a precizat Filat.

A patra incercare

Presedintele liberalilor si-a mentinut poritia si a explicat, ca, potrivit Acordului de constituire a AIE, Marian Lupu este candidatul Aliantei la functia de presedinte. "Eu spun ceea ce e in acord. Domnul Lupu este candidatul Aliantei, cu atat mai mult reconfirmat prin suplimentul de astazi", a punctat Ghimpu.

Prim-vicepresedintele Partidului Liberal Democrat din Moldova, Valeriu Strelet, si-a exprimat convingerea ca presedintele tarii va fi ales din a patra incercare, iar alegerile anticipate vor fi evitate.

"Noi avem suficienta ratiune pentru a evita alegerile anticipate. Noi vom cauta cea mai buna solutie pentru acesta incercare. Presedintele va fi ales la urmatoarea tentativa", a dat asigurari liberal-democratul.

Mai mult, deputatul PLDM a spus ca urmeaza ca membrii AIE sa discute si sa ajunga la un compromis. "Pana pe 16 ianuarie vom incerca sa gasim o solutie. Vom intreba si care sunt motivele insistentei domnului Lupu de a candida la aceasta functie", a punctat Valeriu Strelet.

Lupu nu a intrunit 61 de voturi, vineri, la alegerile din Parlament, prima tentativa de alegere a sefului statului fiind considerata esuata.

La scrutin au participat 58 de deputati ai Aliantei pentru Integrare Europeana, deputatul independent Mihai Godea si "Grupul Dodon" (trei deputati). Acestia din urma au votat impotriva. In aceste conditii, presedintele nu a putut fi ales.

Dupa numararea voturilor, comisia a constatat ca 58 de voturi au fost favorabile, trei impotriva, iar un buletin a fost gol, fiind nevalidat.

Pentru alegerea sefului statului erau necesare 61 de voturi din partea celor 101 deputati ai Parlamentului. Niciun grup sau alianta politica din Parlament nu dispune, de doi ani si jumatate, de aceasta majoritate in Parlament, in ciuda faptului ca au fost convocate doua scrutinuri legislative anticipate.

Se interzise fumatul țigărilor electronice în spațiile publice închise și în birouri. Ce mai prevede legea promulgată de Klaus Iohannis
Se interzise fumatul țigărilor electronice în spațiile publice închise și în birouri. Ce mai prevede legea promulgată de Klaus Iohannis
O lege promulgată deja de președintele Klaus Iohannis interzice vânzarea către minori a țigărilor electronice, dar și a dispozitivelor de vapat, cu sau fără nicotină. Acestea au fost...
Marcel Ciolacu închide subiectul programului magazinelor în weekend. „Nu este oportun”
Marcel Ciolacu închide subiectul programului magazinelor în weekend. „Nu este oportun”
Prim-ministrul Marcel Ciolacu a declarat joi, 28 martie, că semnalele primite din rândul societăţii arată clar că nu este oportun ca magazinele să fie închise în weekend. "În...
#alegeri prezidentiale Republica Moldova, #Marian Lupu alegeri Moldova , #Moldova