Republica Moldova: Amenzi pentru cei care nu respecta limba romana - proiect de lege

Luni, 07 Noiembrie 2011, ora 19:37
2319 citiri
Republica Moldova: Amenzi pentru cei care nu respecta limba romana - proiect de lege
Foto: jurnal.md

Doi deputati liberali din Republica Moldova, Ana Gutu si Valeriu Munteanu, au depus, luni, la secretariatul Parlamentului, o initiativa legislativa potrivit careia cei care nu respecta limba romana vor fi amendati.

"Producerea sau difuzarea publicitatii care nu intruneste conditiile prevazute de legislatia lingvistica urmeaza a fi sanctionata cu amenda de la 20 la 150 de unitati conventionale aplicata persoanei fizice sau cu amenda de la 300 la 500 de unitati conventionale aplicata persoanei juridice", potrivit proiectului redactat de cei doi liberali, informeaza Unimedia.

Legea cu privire la publicitate prevede ca aceasta sa fie difuzata in limba de stat, iar, la dorinta furnizorului de publicitate, si in alte limbi in conformitate cu Constitutia, mai exact, cu Legea cu privire la functionarea limbilor vorbite pe teritoriul Republicii Moldova, precum si cu tratatele internationale la care tara este parte.

In acelasi timp, Legea cu privire la functionarea limbilor vorbite pe teritoriul Republicii Moldova stipuleaza ca "textele afiselor, anunturilor publice, textele de publicitate si alte texte de informare vizuala se scriu in limba de stat si, in caz de necesitate, se traduc in limba rusa, iar in localitatile respective - in limba de stat, precum si in limba gagauza sau in cea rusa", iar "corpul caracterelor din textele scrise in limba de stat nu trebuie sa fie mai mic decat cel al caracterelor din textele scrise in alte limbi".

In nota informativa, autorii propunerii spun ca aceste norme sunt deseori ignorate in lipsa unor sanctiuni legale, iar localitatile din Republica Moldova sunt impanzite de mii de panouri publicitare, anunturi, avize, afisaj, denumiri de firme, magazine, baruri, cafenele, restaurante, etichete, meniuri etc., scrise doar in limba rusa, astfel "incalcandu-se in mod grosolan dreptul la informare a majoritatii, vorbitori de limba romana".

Deputatii Gutu si Munteanu fac trimitere la Recensamantul populatiei din 2004, unde peste 76% de persoane au declarat limba moldoveneasca sau romana drept limba materna.

Deputatii liberali au mai inregistrat la Parlament o initiativa prin care se propune interzicerea fast-food-urilor din incinta scolilor si alta care se refera la necesitatea sustinerii cresterii natalitatii. Niciunul dintre proiecte nu a ajuns inca pe agenda de lucru a Legislativului.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#liberali Moldova amenzi romana, #amenzi incalcare limba romana, #incalcare limba romana Moldova , #Moldova