Republica Moldova, ingrijorata din cauza situatiei din Ucraina

Duminica, 02 Martie 2014, ora 18:10
2906 citiri
Republica Moldova, ingrijorata din cauza situatiei din Ucraina
Foto: presedinte.md

Conducerea Republicii Moldova a reactionat fata de interventia armata rusa in Crimeea, exprimandu-si "profunda ingrijorare" si cere rezolvarea pe cale diplomatica a conflictului.

"Republica Moldova subliniaza importanta respectarii suveranitatii si integritatii teritoriale a Ucrainei si neadmiterii violarii principiilor dreptului international", se arata intr-un comunicat al presedintiei Republicii Moldova.

"In vederea prevenirii actiunilor ce pot conduce la destabilizarea in continuare a situatiei in regiune, Republica Moldova cheama sa fie utilizate de urgenta toate mecanismele internationale pentru solutionarea crizei exclusiv pe cai diplomatice", spune comunicatul presedintelui Nicolae Timofti.

Razboi la granita Romaniei: Rusia invadeaza Ucraina. NATO, in alerta LIVE

Parlamentul rus l-a autorizat sambata pe presedintele Vladimir putin sa trimita trupe in regiunea Crimea, care apartine Ucrainei, sub pretextul protejarii cetatenilor rusi. Crimeea, locuita de populatie rusa intr-un procent de aproape 60%, incepuse sa intreprinda actiuni in vederea declararii autodeterminarii.

Soldati mascati, fara insemne de identificare, au fost insa semnalati pe teritoriul ucrainean cu cateva zile inainte ca Parlamentul rus sa adopte decizia de sambata.

Si Republica Moldova este scena unui conflict de lunga durata, dupa ce regiunea Transnistria si-a proclamat in anii '90 o independenta nerecunoscuta pe plan international.

In afara de Transnistria, mai exista doua regiuni cu populatie gagauza in sudul Republicii Moldova in care exista tendinte separatiste.

A.V.

Cum încearcă PSD să negocieze retragerea lui Piedone și care este prețul primarului de la Sectorul 5
Cum încearcă PSD să negocieze retragerea lui Piedone și care este prețul primarului de la Sectorul 5
După ce liderii coaliției PSD-PNL au luat decizia de a-l retrage pe candidatul comun Cătălin Cîrstoiu și de a merge cu candidați separați, în persoana Gabrielei Firea și a lui Sebastian...
George Simion a devenit tată. Ce mesaj i-a transmis soției liderul AUR
George Simion a devenit tată. Ce mesaj i-a transmis soției liderul AUR
La mai puțin de un an de la căsătorie, liderul Partidului AUR, George Simion, și soția sa, Ilinca, au devenit părinți. Primul copil al cuplului este un băiat, iar tatăl a ținut să-i...
#Republica Moldova pozitie Ucraina Rusia, #Moldova pozitie ocupare Ucraina, #Moldova reactie Ucraina Crimeea , #Moldova