Republica Moldova: Lupu a semnat decretul de desemnare a Vlad Filat ca premier

Vineri, 31 Decembrie 2010, ora 18:33
1180 citiri
Republica Moldova: Lupu a semnat decretul de desemnare a Vlad Filat ca premier
Foto:karadeniz-press.ro

Marian Lupu, presedintele Parlamentului de la Chisinau si presedintele interimar al tarii, a semnat vineri la ora 15.00 decretul de desemnare a liberal-democratului Vladimir Filat in functia de prim-ministru, informeaza UNIMEDIA.

"Vreau sa va anunt ca am semnat decretul privind desemnarea candidatului pentru functia de prim-ministru. Prin decret prezidential, dl Vladimir Filat este desemnat pentru functia de prim-ministru", a declarat liderul Partidului Democrat in fata presei.

Este primul decret pe care Marian Lupu il semneaza in calitate de presedinte interimar al tarii.

"Din aceast moment, exista un termen de maxim 15 zile, in care prim-ministrul desemnat trebuie sa vina cu o structura a Cabinetului de ministri si cu programul de guvernare. Aceasta actiune se inscrie in acel pachet pe care l-am semnat ieri (joi - n.r) cu privire la constituirea Aliantei pentru Integrare Europeana. Urmam acel plan intocmit. Exista un numar de motive pentru care nu putem tergiversa lucrurile si trebuie sa actionam rapid", a declarat noul sef al Legislativului.

Noi ministri, noi legi

Potrivit lui Marian Lupu, pana la 14 ianuarie partidele isi vor desemna toti candidatii la functiile de ministri si viceministri.

Marian Lupu s-a referit la cateva legi care trebuie urgent aprobate de Parlament, motiv pentru care totul trebuie sa decurga rapid. "Pana la sedinta de votare a noului Cabinet de ministri, va trebui sa finalizam formarea comisiilor parlamentare, dar si componenta nominala a Biroului Permanent al Legislativului. Cel mai probabil, in perioada de 10-12 ianuarie voi convoca o sesiune extraordinara a Parlamentului, pentru a avea posibilitatea sa formam structurile de lucru", a anuntat presedintele interimar.

Lupu doreste ca pana la 14 ianuarie Republica Moldova sa dispuna deja de un nou guvern. "Aceasta actiune nu putea fi tergiversata, pentru ca mai intai de toate trebuie sa asiguram actul de guvernare si trebuie cat mai urgent sa formam guvernul. Insasi stabilirea ministerelor a fost finalizata, ramane doar la nivelul partidelor sa fie desemnati candidatii. Programul de guvernare va fi acel program pe care l-am aprobat acum un an si jumatate in urma, cu anumite ajustari la situatia de astazi. La ajustare vor participa toate componentele Aliantei, vor veni ministrii desemnati, vor lucra si eminentele cenusii ale partidelor, pentru ca acest proiect sa fie unul pe potriva", a mai spus liderul PD.

Presa de la Chisinau a prezentat deja structura noului guvern. Stirea Zilei scrie ca desi a insistat pana in ultimul moment, Partidul Liberal nu a obtinut nicio o instituie de aplicare a legii si nici ministerele pe care le-a detinut pana acum, "neinsemnate si cu bugete mici", nu au fost schimbate cu altele. In schimb, liderul liberal Mihai Ghimpu va putea sa aleaga directorul Serviciului de Informatii si Securitate, care a apartinut pana acum Aliantei Moldova Noastra, fosta componenta a Aliantei pentru Integrare Europeana, care insa nu a mai reusit sa intre in Parlament.

Internele raman la PLDM, iar Procuratura Generala si CCIEC (centrul anticoruptie) la PD, desi despre ultima institutie se spune ca ar putea fi desfiintata. Lichidata va fi si Cancelaria de Stat, condusa pana acum de PLDM.

Astfel, liberal-democratii s-au ales cu sapte ministere (Justitie, Finante, Afaceri Interne, Sanatate, Externe, Agricultura si Educatie), democratii cu cinci ( Economie, Munca, Cultura, Constructii, Tehnologie Informationala), iar liberalii cu patru (Aparare, Tineret, Mediu, Transporturi). In plus, PL isi pastreaza portofoliul de vicepremier fara portofoliu, doar ca nu se stie daca in continuare va fi responsabil pentru probleme sociale. Unele voci spun ca viceprim-ministrul PL ar putea monitoriza institutiile de forta.

Liberal-democratii au si premierul, iar democratii il au pe Marian Lupu, presedintele Parlamentului. Singurul fara functie este liberalul Mihai Ghimpu, care ar putea deveni insa presedinte al Parlamentului, daca Marian Lupu ar fi ales cu mandat definitiv la conducerea statului. Pentru aceasta, alianta proeuropeana ar mai avea nevoie in Parlament de doua voturi de la comunisti.

Alianta creata joi de PLDM, PL si PD va activa avand la baza deciziile adoptate de un consiliu special, care se va intruni ori de cate ori va fi necesar.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Lovitură puternică pentru Piedone. Cât de multe voturi poate pierde după ce PSD a aruncat-o în cursa pentru Primăria Capitalei pe Firea
Lovitură puternică pentru Piedone. Cât de multe voturi poate pierde după ce PSD a aruncat-o în cursa pentru Primăria Capitalei pe Firea
PSD și PNL au renunțat să-l mai susțină pe medicul Cătălin Cîrstoiu la alegerile pentru Primăria Capitalei. Cele două mari partide i-au aruncat în luptă Gabriela Firea (PSD) și pe...
Satisfacția candidatului AUR la Primăria Capitalei: "PSD și PNL au ajuns la soluțiile pe care le-au aruncat la gunoi inițial"
Satisfacția candidatului AUR la Primăria Capitalei: "PSD și PNL au ajuns la soluțiile pe care le-au aruncat la gunoi inițial"
Decizia PSD și PNL de a renunța la candidatul comun Cătălin Cîrstoiu pentru primăria Bucureștiului a fost ironizată de toate partidele de opoziție. Mihai Enache, candidatul AUR la...
#Lupu desemnare Filat premier, #Filat premier Moldova Lupu, #Marian Lupu Vlad Filat , #Moldova