Republica Moldova, negocieri dupa alegeri: Cum se impart functiile la Chisinau

Marti, 09 Decembrie 2014, ora 14:20
3821 citiri
Republica Moldova, negocieri dupa alegeri: Cum se impart functiile la Chisinau
Foto: Timpul

Negocierile post-alegeri din Republica Moldova au intrat in etapa impartirii functiilor in stat. Partidele din coalitia pro-europeana au decis sa imparta principalele functii de conducere in stat si portofoliile ministeriale potrivit practicii europene.

Potrivit presedintelui Partidului Liberal, Mihai Ghimpu, partidul din cadrul viitoarei coalitii de guvernare care a obtinut cele mai multe mandate va avea dreptul sa aleaga primul institutia pe care o va dirija, dupa care va veni randul celorlalte doua partide, in ordine descrescatoare, scrie Unimedia.

Socialistii din R. Moldova vor repetarea alegerilor: Prea putine sectii in Rusia, prea multe in UE si SUA

Partidele din coalitie trebuie sa convina asupra unei modalitati de alegere a sefului statului pentru ca in 2016 tara sa nu ajunga din nou in impas. In acelasi timp, nu se prevad probleme cu alegerea Guvernului si presedintelui Parlamentului, intrucat, in ambele cazuri, majoritatea parlamentara detine cele 51 de voturi necesare.

"Avem trei functii in stat: premier, presedinte de Parlament si presedintele tarii. Avem trei partide care vor fi la guvernare. Noi zicem asa: sa aplicam practica europeana. Cel care a obtinut cele mai multe mandate - alege primul, pe urma al doilea si al treilea. La fel si cu ministerele: in primul rand va fi acceptul de a merge pe cale europeana. Incepem cu criteriile si apoi repartizam ministerele. Cu principiile si valorile noi le-am indeplinit deja, ajunge", a detaliat liderul PL.

Moldova este urmatorul camp de lupta pentru UE si Rusia. Exemplul Romania

"Pentru a evita problemele pe care le-am avut cu alegerea presedintelui, vrem sa fie hotarate mecanismele ca sa nu fie ca anterior ca lasam si cand se ajunge ca trebuie ales, sa incepem iar: 'of, of'. Sa hotaram, sa votam si sa semnam. Cand vine timpul, problema deja sa fie rezolvata si sa nu intram in criza", a subliniat Mihai Ghimpu.

Partidul Liberal Democrat, Partidul Democrat si Partidul Liberal din Republica Moldova au anuntat ca au convenit asupra crearii majoritatii parlamentare pro-europene. Formatiunile au delegat reprezentanti in vederea elaborarii Acordului de creare a coalitiei de guvernare pro-europeana.

Partidele pro-europene au impreuna 55 de mandate, iar opozitia PSRM-PCRM are 46.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a afirmat, joi seară, că, în acest moment, Cătălin Cîrstoiu este candidatul alianţei PSD-PNL, dar acesta trebuie să clarifice public toate aspectele care...
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
#Moldova impartire functii stat, #Moldova coalitie pro europeana , #Moldova