Republica Moldova, prea putin si prea tarziu

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Vineri, 02 Decembrie 2016, ora 07:07
8467 citiri
Republica Moldova, prea putin si prea tarziu

Presedintele Iohannis a anuntat crearea unui grup de lucru interinstitutional, sub coordonarea Administratiei Prezidentiale, care sa puna in practica noul plan de actiuni privind abordarea strategica a relatiei Romaniei cu Republica Moldova, decis de CSAT.

"Am spus in septembrie (...) si reiterez si acum faptul ca este o relatie extrem de importanta relatia dintre Romania si Republica Moldova, care trebuie sa devina mai buna, mai performanta, mai pragmatica si mai previzibila. (...) Obiectivul nostru strategic, asa cum este reflectat in acest plan pe care l-am aprobat astazi, este integrarea europeana a Republicii Moldova, adica sustinerea orientarii clare, ireversibile a Republicii Moldova spre UE si a conectarii proeuropene a Chisinaului cu institutii puternice, cu o democratie solida, proces in care Romania poate si trebuie sa joace rolul principal", spune presedintele.

E bine ce spune presedintele, dar ma tem ca se intampla prea tarziu.

Vad ca vrem sa ne apucam sa abordam serios si profesionist relatia cu R. Molodova, ca ne propunem sa jucam rolul principal in orientarea pro-europeana a RM abia acum, dupa ce la Chisinau a castigat primele alegeri prezidentiale pro-rusul Dodon, adica abia in momentul in care RM a luat o destul de serioasa optiune pro-Moscova care ar putea sa o scoata de pe orbita pro-europeana.

Daca Romania si-ar fi pus in mod serios problema sa sustina parcursul european al R. Moldova, poate ca nu am fi ajuns in situatia de acum. Insa ma tem ca Romania nu a livrat Moldovei pana acum decat lozinci unioniste care e posibil sa fi facut mai mult rau decat bine.

Pentru ca ne place sau nu, R. Moldova, desi este istoric parte a Romaniei, sub aspectul populatiei ea este departe de a mai fi romaneasca in acest moment. Moldova e un puzzle etnic, efect al politicilor sovietice care au rusificat intens aceasta tara. In plus, nici basarabenii nu au neaparat amintiri senzationale din perioada interbelica, cand Romania, sufocata de efortul institutional cu mult prea mare al Unirii, a trimis dincolo de Prut batalioane disciplinare care s-au dedat la mari abuzuri.

Doar o minoritate se simte atrasa de proiectul unionist, dupa cum arata toate sondajele, dar majoritatea trebuia apropiata altfel de Romania. Prin prezenta economica, prin investitii, prin ajutor acolo unde tara avea nevoie. In loc de poduri de flori, trebuia sa avem pod de camioane si de firme, astfel incat Romania sa fie cu adevarat o prezenta constanta pozitiva in viata de zi cu zi a basarabenilor. Nu e asa.

Abia acum ne gandim cum sa ne implicam real in parcursul european al RM?

Si colac peste pupaza, politicieni romani, in frunte cu fostul premier Ponta, sunt acuzati la Chisinau ca l-ar fi spijinit pe cel care, in mentalul celor mai multi dintre moldoveni, e mai rau decat Putin, pentru ca simbolizeaza sistemul corupt care i-a saracit si umilit - Vlad Plahotniuc.

Si acum ne pot crede ca de grija lor incercam sa ne luam rolul atat de mult timp neglijat sau tot de grija noastra, ca sa nu avem granita direct cu Rusia?

Pozitia Romaniei e acum extrem de ingrata, pentru ca orice ajutor pentru Moldova trebuie conditionat de reforme si valori pro-europene, dupa cum spunea dl Iohannis. E greu de crezut ca Dodon va livra asa ceva. Iar in timp ce Romania tot nu va da, principial, Rusia nu ma indoiesc ca va fi generoasa pentru a consolida puterea omului ei.

Dar macar demersul acesta din ultimul ceas, de-ar fi unul autentic si profesionist. Si nu vom putea sti asta decat dupa ce vom vedea componenta grupului de lucru. Daca vor fi acolo aceiasi oameni care au condus atat de prost relatia RM, daca nu vor fi acolo autentici specialisti, nu doar cei proclamati de sticla televizorului, ma tem ca si demersul acesta va ramane unul inutil.

Dar daca vrem cu adevarat sa facem ceva pentru frati, daca dincolo de exaltare unionista exista si o autentica grija pentru soarta lor, ar trebui sa ne schimbam cu totul atitudinea, cu fata catre ei, nu tot catre interesul nostru meschin.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Iohannis Moldova CSAT, #relatie Romania Moldova Dodon , #Moldova