Republica Moldova va ramane Rusiei - Stratfor (III)

Marti, 23 Noiembrie 2010, ora 17:20
5475 citiri
Republica Moldova va ramane Rusiei - Stratfor (III)
Foto: Romania Libera

Dr. George Friedman, un membru al conducerii organizatiei Stratfor Global Intelligence Inc. a publicat recent ultima parte a articolului sau despre Romania, rezultatul catorva saptamani de investigatii si discutii cu membri ai Guvernului, cu oameni de afaceri si cu simpli cetateni.

Stratfor: Romania, strivita de regulile UE si trecutul comunist (I)

Romania se iluzioneaza ca va fi aparata de NATO - Stratfor (II)

La finalul raportului sau, Friedman spune ca, plecand din Romania, spre Republica Moldova, se asteapta sa intalneasca un alt aspect al sufletului romanesc, explicand cititorilor americani ca Moldova, de fapt, e Romania, o provincie acaparata de Stalin, cu acordul lui Hitler.

Ajuns in Moldova, expertul american marturiseste ca a gasit o tara ce trebuie sa raspunda urgent la doua intrebari: "Ce fel de tara sunt?" si "Cui ii pasa?".

Chiar daca pare straniu, spune autorul, "am mers in Moldova crezand ca eu cunosc raspunsul la ambele intrebari".

Analizand situatia geopolitica a regiunii, oricine poate vedea ca notiunea de securitate nationala, pentru Rusia postsovietica, este ceva elementar. De aceea, Rusia se bazeaza pe Belarus, ca un tampon in fata vestului si pe Ucraina, ca un tampon contra regiunii carpatice, amble fiind folosite, in trecutul istoric, drept cai de agresiune, de la suedezi si teutoni, la nazisti.

Dominatia acestor tari este un obiectiv extrem de important pentru rusi, un obiectiv care a fost deja atins.

Europa si Statele Unite nu au ce cauta aici, premierul rus, Vladimir Putin, nu lasa nicio indoiala in acest sens. De aceea, se opune asa de intransigent penetrarii acelei regiuni de catre organizatiile internationale de tipul UE si NATO.

In acelasi timp, Ucraina esta "calcaiul lui Ahile" pentru Rusia. Scenariul unei agresiuni in care Ucraina e aliniata cu o putere straina pune conducatorii rusi in stare de cosmar.

Logica lor, desi anacronica, contine si puncte valide. La ora actuala, o agresiune contra unei alte tari se poate face fara a se folosi un "coridor" pentru avansul infanteriei. Rachetele balistice pot lovi tinte la mii de kilometri distanta.

Dupa cum Ucraina este un tampon pentru Rusia, la fel Ucraina vede Republica Moldova ca un tampon de securitate spre Carpati.

In rezumatul evenimentelor istorice, in perioada 1939-1989, autorul adauga faptul ca in ciuda depopularii fortate a tarii, de catre Stalin, si mutarea maselor de rusi in Moldova, caracterul national a ramas, citand o natalitate dinamica intre 1961 si 1989.

"Este o greseala sa se creada ca Moldova, fiind numai o parte a Romaniei, care a fost luata de URSS, odata dobandindu-si propria independenta, s-ar alipi Romaniei. In cei 70 de ani de la separare, Moldova a devenit ceva mai mult decat o provincie a Romaniei si ceva mai putin decat o natiune. Si aici este punctul in care geopolitica si realitatile sociale se ciocnesc", explica Friedman.

Diferenta dintre fostele tari comuniste din Europa de Est si Moldova este enorma. Toate fostele tari comuniste privesc asocierea lor cu Moscova, in trecut, ca o perioada neagra in istoria lor, in timp ce moldovenii, ca multe alte foste republici sovietice, isi exprima dorul dupa regulile sovietice.

Asa se face ca Partidul Comunist din Republica Moldova a fost in fruntea preferintelor electorale, pana in 2009. Autorul precizeaza ca acest partid nu a avut o ideologie comunista, dar propovaduia continuarea unor relatii stranse cu Moscova.

Problema limbii, in Moldova, este un alt aspect neobisnuit: limba moldovenilor are o forma arhaica, pentru ca a evoluat in circumstante aparte, in timp ce limba rusa este folosita aproape de toata lumea.

Semnele firmelor, numele strazilor si toate elementele publice sunt in romana si rusa. Asa se creeaza o anumita tensiune, la toate nivelurile sociale. Dezbinarea porneste de la limba si se manifesta in alte domenii, punand populatia originara intr-un conflict cu "transplantatii".

O buna parte din locuitorii Moldovei sunt "pentru" unirea cu Romania, dar acestia nu sunt majoritari deloc. Partidele politice favorabile imbratisarii Vestului sunt foarte fragmentate, aproape totdeauna, pe baza personalitatii liderilor lor, si rareori pe baza ideologica. Acest fapt e exploatat de cei ce vor alinierea cu Rusia.

La ora scrierii acestui raport, afirma autorul, Republica Moldova se afla in plina campanie electorala, pentru alegerile din 28 noiembrie 2010. Reclamele si dezbaterile politice satureaza presa locala.

Rusia a invatat de la organizatiile non-guvernamentale din Vest ca alinierea unei tari cu un curent geopolitic costa bani. De aceea, o multime de ONG-uri din Rusia suporta financiar candidatii preferati. Se poate vedea ca aceasta "mana de ajutor frateasca" da roade.

Candidatii nationalisti sunt impinsi la marginea spectrului de expunere in media, disparand in umbra marilor reclame facute candidatilor Moscovei.

Pentru moldoveni, iluzia beneficiilor legate de integrarea in UE si NATO redirectioneaza privirile electoratului de la conditiile economice mizerabile spre un viitor de promisiuni. Acelasi lucru il fac si cei ce sprijina ramanerea in sfera de influenta rusa.

Autorul incheie spunand ca Republica Moldova trebuie sa faca parte "din ceva" si din moment ce Uniunea Europeana s-a saturat deja de tara noastra si nu mai are nevoie de inca o Romanie, Moldova va ramane in sfera de influenta a Rusiei.

Nu este o solutie eleganta, dar poate asigura supravietuirea unei natii extrem de sarace, vitregite de istorie.

Burduja îl atacă pe Nicușor Dan: "Nepăsarea şi incompetenţa au lăsat zeci de mii de oameni fără căldură şi apă caldă"
Burduja îl atacă pe Nicușor Dan: "Nepăsarea şi incompetenţa au lăsat zeci de mii de oameni fără căldură şi apă caldă"
Administraţia actuală a realizat investiţii "prea puţine şi prea lente" pentru a reabilita reţeaua de termoficare a Capitalei, a declarat miercuri, 24 aprilie, liderul PNL Bucureşti,...
Ciolacu vrea reducerea atribuțiilor primarului general: Dependența edililor de sector nu trebuie să fie atât de mare VIDEO
Ciolacu vrea reducerea atribuțiilor primarului general: Dependența edililor de sector nu trebuie să fie atât de mare VIDEO
Premierul Marcel Ciolacu a declarat miercuri că este nevoie de o lege specială a Capitalei şi că "este evident" că dependenţa primarilor de sector "nu trebuie să fie atât de mare de...
#alegeri Moldova, #alegeri Republica Moldova, #alegeri Chisinau noiembrie, #analiza Stratfor Moldova , #Moldova