Rezultatele alegerilor din R.Moldova, in presa straina: Chisinaul alege Europa

Marti, 02 Decembrie 2014, ora 17:14
4497 citiri
Rezultatele alegerilor din R.Moldova, in presa straina: Chisinaul alege Europa
Foto: Digi 24

Presa straina saluta in unanimitate rezultatul alegerilor parlamentare din Republica Moldova, subliniind victoria la limita a partidelor prooccidentale.

Partidele care privesc catre vest au un avans la limita in urma votului din Moldova, scrie The New York Times, care noteaza ca trei partide proeuropene par sa fi castigat suficiente voturi in alegerile din weekend pentru a controla Parlamentul Moldovei, in ciuda unui loc intai surprinzator al socialistilor prorusi.

In umbra violentelor continue din Ucraina vecina, alegerile din Moldova, una dintre cele mai mici si mai sarace tari din Europa, s-au transformat intr-o alta confruntare apriga intre Occident si Rusia, pentru influenta in Moldova.

De asemenea, si The Economist titreaza "Moldova alege Europa", notand ca alegerile au fost ambigue, intr-o mica tara blocata intre Rusia si Uniunea Europeana.

Prin toate mijloacele posibile, trei partide care sunt pentru integrarea in Uniunea Europeana par sa formeze noul guvern al Moldovei, dupa alegerile parlamentare, proeuropenii parand sa fi obtinut 55 din cele 101 de locuri ale Parlamentului, mai scrie sursa citata.

R. Moldova i-a spus "nu" lui Putin. Va asculta presedintele Rusiei?

In perioada campaniei electorale, cele trei formatiuni proeuropene au trambitat recentul Acord de Asociere al Moldovei la UE, in timp ce tabara prorusa si-a aratat dragostea eterna fata de Moscova, continua The Economist.

Deutsche Welle scrie, intr-un articol semnat de Robert Schwartz, ca "Europa trebuie sa ajute Moldova sa impiedice o criza in tara", dupa victoria partidelor proeuropene la alegerile parlamentare.

De asemenea, The Wall Street Journalsubliniaza ca partidele moldovene prooccidentale promit intarirea legaturilor cu Europa, dupa victoria la limita din alegerile parlamentare. Astfel, aceste formatiuni au respins incercarile Rusiei de a pastra fosta republica sovietica pe orbita sa.

Totodata, subiectul este atins si de Euronews, care subliniaza discutiile dure ce vor urma in Moldova privind construirea unei coalitii de guvernare a proeuropenilor, argumentand ca, in ciuda voturilor primite de partidele prooccidentale, din cauza imprejurarilor interne si externe actorii ce doresc apropierea de UE sunt nevoiti sa caute sprijin parlamentar din partea unui partid de stanga.

Moldova va insista pe directia proeuropeana dupa alegerile parlamentare, titreaza si The Telegraph, care aminteste si ca presedintii din Romania, Polonia si Ucraina, precum si cancelarul german Angela Merkel au sustinut campania proeuropeana a Moldovei. Publicatia britanica noteaza si ca 78 la suta dintre cetateni moldoveni sunt etnici romani, in timp ce 14 la suta reprezinta etnici ucraineni si rusi.

De asemenea, potrivit The Telegraph, Moscova nu vrea sa se desparta de Moldova, in ciuda optiunilor catre Uniunea Europeana ale alegatorilor din tara vecina.

Rezultatele alegerilor din R.Moldova, in presa rusa: Putin a batut-o pe Merkel. O palma pentru Europa

In schimb, agentia Itar-Tass citeaza un expert politic rus care afirma ca alegerile din Moldova reprezinta un succes major al fortelor proruse, in timp ce The Moscow Times subliniaza ca tara vecina va continua pe cursul sau proeuropean, dupa alegeri.

"Un alt vecin al Rusiei se intoarce spre vest, coalitia proeuropeana triumfand in alegerile moldovene", titreaza The Independent, care numeste rezultatul alegerilor o lovitura pentru ambitiile Rusiei.

De asemenea, Irish Times scrie ca Rusia pune la indoiala parcursul european al Moldovei, dupa alegerile parlamentare stranse. Vicepremierul rus Dmitri Rogozin a spus ca Chisinaul ar trebui sa-si regandeasca drumul proeuropean.

"Chisinaul ar trebui sa se gandesca: sunteti pe drumul corect, tovarasi?", intreaba liderul de la Moscova.

Rezultate alegeri R. Moldova: Lupta stransa intre socialisti si liberali. Partidele pro-europene au majoritatea

Nu in ultimul rand The Conversation noteaza ca viitorul Moldovei este in balanta, dupa un rezultat nesigur al alegerilor parlamentare, iar Radio Europa Libera scrie ca partidele proeuropene ale Moldovei vor incepe consultarile cu privire la formarea coalitiei.

Spatii ample acorda rezultatului alegerilor si publicatiile Irish Independent, The Globe and Mail si Daily Times.

Candidații PSD din București strâng din nou semnături. Firea: Este o situație nouă. Avem alte protocoale
Candidații PSD din București strâng din nou semnături. Firea: Este o situație nouă. Avem alte protocoale
Candidatul PSD pentru Primăria Capitalei, Gabriela Firea, a afirmat, joi, 25 aprilie, că protocoalele semnate de PSD cu PNL pentru candidaturi comune la primăriile de sector şi la Primăria...
Lovitură pentru Clotilde Armand. Primărița Sectorului 1, trimisă în judecată în ziua în care și-a depus candidatura pentru un nou mandat
Lovitură pentru Clotilde Armand. Primărița Sectorului 1, trimisă în judecată în ziua în care și-a depus candidatura pentru un nou mandat
Procurorii au anunțat joi, 25 aprilie, trimiterea în judecată a primăriței Sectorului 1, Clotilde Armand, pe care o acuză de ”folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane”. Ea...
#rezultate alegeri parlamentare Moldova, #presa straina alegeri Moldova, #presa externa alegeri Moldova , #Moldova