Romania si fratii de peste Prut - care sunt solutiile

Autor: Eugen Tomac - deputat MP
Miercuri, 14 Octombrie 2015, ora 13:57
4457 citiri

Marti a fost adoptata in unanimitate in plenul Senatului Initiativa legislativa privind instituirea Zilei de 27 martie drept Zi Nationala a Unirii Basarabiei cu Romania.

Este un act de transparenta a devotamentului pe care il avem fata de istoria noastra comuna cu romanii din Basarabia.

In realitatea geopolitica de astazi, comunicarea simbolica si asumarea unei identitati comune sunt elemente ce nu trebuie ignorate.

Ziua de 27 martie 1918 este una dintre cele mai semnificative din istoria poporului roman, cand Basarabia a revenit la granitele ei firesti, fiind prima provincie romaneasca care s-a unit cu Romania.

In urma pactului Ribbentrop-Molotov, semnat de cei doi criminali, Hitler si Stalin, la 23 august 1939 si a ultimatului sovietic de la 26-28 iunie 1940, Basarabia a fost din nou ocupata, impreuna cu Nordul Bucovinei si Tinutul Herta.

Astazi, Moscova sta din nou la panda; adeptii sai din Republica Moldova, finantati si sprijiniti de tara mama, confisca proteste si defileaza cu mesaje populare pe strazile din Chisinau. Nu au uitat totusi de vechile metehne si insista pe deznationalizare, propaganda si rusificare.

Cat despre noi, daca am putea renunta macar la ipocrizie, am face pasi in directia potrivita. Deputatii din Romania au aprobat in unanimitate Acordul privind asistenta financiara rambursabila intre Romania si Republica Moldova, in valoare de maximum 150 de milioane de euro. Premierul Romaniei considera acest act un gest de implicare fara precedent. Eu il consider un minim exercitiu de sustinere, avand in vedere ca in anul 2010, Guvernul Romaniei a acordat asistenta tehnica si financiara Republicii Moldova printr-un ajutor financiar nerambursabil in valoare de 100 milioane de euro.

Dimensiunea financiara nu este singurul aspect de luat in calcul. Nu putem investi pur si simplu bani, iar misiunea noastra se incheie. Discutam de transmiterea in egala masura a unor valori si a unor directii mari de actiune.

Romana trebuie sa fie constanta in dialogul pe care il poarta cu romanii de peste Prut, cu atat mai mult cu cat episoadele prin care Republica Moldova trece astazi sunt relevante pentru a observa diviziunile interne care macina societatea. Sunt relevante pentru ca prorusii duc totul la un nivel de competitie.

Liderii celor doua partide proruse, Igor Dodon si Renato Usatii, au declarat ca pregatesc implementarea "planului B" al protestelor, Dodon chiar insistand sa scrie in limba rusa, pe pagina sa de Facebook ca "acesta este doar inceputul. Mai departe si mai mult".

Trist este ca, in anumite aspecte, lupta pentru romanism a devenit foarte redusa din cauza presiunilor pe care Rusia le exercita si din cauza absentei unei elite politice competente (ignorand dezideratul integritatii). Spre exemplu, la mai mult de doua decenii dupa dezmembrarea URSS, este cel mai probabil sa treci prin tot sistemul educational stiind doar limba rusa.

In zone precum cea din nordul Republicii Moldova, exista enclave rusificate cu totul, unde se vorbeste numai limba rusa, iar partidele tentacul ale Rusiei se bucura de rezultate electorale demne de imensitatea raului pe care il pricinuiesc.

Prin urmare, interventiile haotice pe care statul roman le practica in Republica Moldova nu reprezinta o solutie. Solutia cea mai corecta este un angajament concret si sincer; pasivitatea noastra fata de romanii de peste Prut este inca o forma de tradare a propriei noastre istorii.

Nu in ultimul rand, sa ne reamintim ca astazi, 14 octombrie, romanii din Chisinau sarbatoresc Hramul Orasului si merita sa le transmitem un istoric "La multi ani"!

Eugen Tomac este un politician, istoric si jurnalist roman, deputat in Parlamentul Romaniei din anul 2012 si presedinte al Partidului Miscarea Populara.

Autorii care semnează materialele din secțiunea Invitații – Ziare.Com își asumă în totalitate responsabilitatea pentru conținut.



Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Moldova Romania Chsiinau, #unire Moldova Romania , #Moldova
Comentarii
Poza TZUTZU
TZUTZU
rank 5
Solutia este simpla ! Un referendum pentru regalitate care sa ne...
Poza Doresc disparitia PSD
Doresc disparitia PSD
rank 5
Noi,PNL,vrem unirea cu Rep.Moldova,dar lasam pe Ponta si PMP lui