Romania si Ucraina au ales. Ce va face Moldova? (I) Rolul lui Iohannis peste Prut

Autor:
Joi, 20 Noiembrie 2014, ora 07:31
7380 citiri
Romania si Ucraina au ales. Ce va face Moldova? (I) Rolul lui Iohannis peste Prut
Foto: Facebook/Klaus Iohannis

Toamna fierbinte in regiune. E o toamna electorala, care decide soarta vectorului de dezvoltare pentru anii urmatori, ani importanti. Dupa ce Ucraina a obtinut un presedinte pro-european, in plin razboi cu Rusia, ucrainenii au obtinut si cea mai pro-euroatlantica componenta a Parlamentului de pana acum.

Romania a ales duminica un alt tip de presedinte, care vine sa cimenteze procesele de curatare a clasei politice romanesti de coruptie si sa faca ireversibila calea de reformare a Justitiei.

Klaus Iohannis a venit cu o campanie electorala laconica si a speculat pragmatic gafa Guvernului PSD cu sectiile de votare din diaspora. Noul presedinte vine sa asigure evitarea verticalei PSD la guvernarea Romaniei si totodata creeaza premise pentru o coabitare mai eficienta a presedintiei cu Guvernul USL 2.0, care este de natura sa dinamizeze proiectele de tara benefice romanilor.

Iohannis si voturile din Basarabia

Desi s-a simtit in campania electorala o usoara neglijare a Basarabiei de catre candidatul ACL, acesta a devenit presedinte inclusiv cu votul basarabenilor, care au venit in numar record la vot.

Din cei 35.630 alegatori basarabeni care s-au prezentat la urne, aproape 80% au votat pentru Iohannis.

Sustinerea electorala a moldovenilor il obliga moral pe Iohannis nu doar sa asigure continuitatea proiectelor Romaniei in desfasurare in Republica Moldova, dar si sa sprijine un numar maxim de alte initiative care urmeaza a fi lansate peste Prut.

Buna conlucrare si proiectele comune ale premierilor Ponta si Leanca nu trebuie in niciun caz obstructionate, ci invers, incurajate. O sa explic de ce. Trebuie sa luam in calcul ca in doua saptamani si in Moldova se va da marea batalie electorala, care vine sa intregeasca tabloul politic al regiunii.

Miza alegerilor din R.Moldova

Rezultatul votului din 30 noiembrie din Moldova este deosebit de important pentru regiune si implicit pentru Romania. Asigurarea continuitatii vectorului pro-european de dezvoltare a celui de-al doilea stat romanesc este un obiectiv cheie pentru rolul pe care il are de jucat Romania in regiune, dar si la nivel european.

Nu este vorba doar de securitatea frontierelor, politica de vecinatate si proiectele transfontaliere, deosebit de importante pentru UE. Comunitatea identitara a natiunii din cele doua state romanesti, ambele de vocatie europeana, trebuie sustinuta cu incredere si nu poate fi neglijata nici de Bruxelles, nici de Berlin si nici de alte capitale europene. Aceasta idee trebuie sa fie respectata de statele europene si promovarea ei trebuie sa fie o preocupare permanenta a Bucurestiului.

Este obligatoriu ca Republica Moldova sa fie prioritatea numarul unu a Romaniei pentru presedintia Consiliului UE din iulie-decembrie 2019. Acest termen poate si trebuie sa fie un deadline pentru pregatirea Moldovei de aderarea la Uniunea Europeana.

De soarta votului din Moldova depinde si eficienta guvernarii pro-europene de la Kiev, Moldova avand o amplasare geografica strategic importanta. Trebuie sa fie constientizata nu doar calitatea Moldovei de liant terestru intre Ucraina si un segment important al frontierei romanesti a UE, dar si pericolul regimului separatist de la Tiraspol, care ameninta tot mai mult si Chisinaul, si Kievul.

Doar impreuna Moldova si Ucraina pot asigura controlul zonei transnistrene si aceasta chestiune este una pe cat de obiectiva, pe atat si de importanta pentru securitatea din regiune.

Respectiv, miza alegerilor pentru Parlamentul de la Chisinau este una foarte mare. Ca si in Ucraina, in Republica Moldova batalia electorala este una categorica si radicala, care se da intre fortele politice care sustin vectorul pro-european si cele pro-ruse, sprijinite si finantate direct de la Moscova.

Pasii facuti de Moldova pe calea integrarii europene, prin semnarea si recenta ratificare in Parlamentul European a acordului de asociere, desi raman a fi inca firavi, deranjeaza foarte tare Rusia.

Dupa conservarea conflictului militar cu Ucraina in spatiul izolat al celor doua regiuni separatiste si declararea proiectelor geopolitice pro-UE si pro-NATO ale noii guvernari de la Kiev, Putin joaca ultima carte in regiune si incearca tot mai insistent sa se implice in campania electorala din Moldova.

Occidentul a inchis ochii la coruptie

Viciile actualei guvernari de la Chisinau, reglarile de conturi permanente intre partidele de dreapta, esuarea majoritatii proiectelor de reforma initiate si scandalurile de coruptie in care este implicata guvernarea cauzeaza dezamagirea electoratului si predispunerea moldovenilor pentru un vot masiv de protest la 30 noiembrie.

Concesionarea Aeroportului Chisinau si cedarea Bancii de Economii rusilor, care au avut loc in plina guvernare pro-europeana, au dezorientat definitiv alegatorul cu viziuni pro-occidentale. A fost in mare parte si greseala Washingtonului si Bruxelles-ului sa sustina neconditionat actuala guvernare de la Chisinau.

Cred ca Occidentul a inchis pe alocuri ochii la schemele de contrabanda, delapidare de fonduri si coruptie pe care partidele din coalitia pro-europeana le-au preluat de la fosta guvernare comunista. Europenii au vrut astfel sa minimalizeze riscul revenirii comunistilor la guvernare, care in opinia lor putea creste daca guvernarea pro-europeana era sa fie criticata de Bruxelles, fapt care in final a fost de natura sa dezamageasca alegatorii pro-europeni de la Chisinau.

In rezultat, o parte din basarabeni acum au perceptia eronata ca insasi ideea integrarii europene se identifica cu aceste vicii care caracterizeaza partidele pro-europene de la Chisinau.

Este solul fertil in care cresc la moment dezamagirea si predispunerea pentru votul de protest ale alegatorilor si care se incearca a fi speculate de fortele pro-ruse. Pro-rusii incearca sa momeasca moldovenii cu proiectul utopic al lui Putin, Uniunea Euroasiatica, format de Rusia, Belarus si Kazahstan.

Saptamana trecuta Serviciul de Informatii si Securitate si procuratura au retinut la Chisinau un grup de cetateni rusi si ucraineni, cu experienta de activitate subversiva in Ucraina, care impreuna cu activisti ai Partidului Socialistilor pregateau dezordini in masa inainte si dupa alegerile din 30 noiembrie.

E putin probabil ca gruparea neutralizata este unica, riscul ca rusii incearca sa puna in aplicare un plan de destabilizare a situatiei post-electorale din Moldova fiind unul foarte mare.

Veaceslav Balacci

analist politic

Platforma Unionista ACTIUNEA 2012

Citeste maine pe Ziare.com a doua parte a materialului "Romania si Ucraina au ales. Ce va face Moldova?" care dezvaluie planul Rusiei de a provoca miscari de strada la Chisinau.

Decizia BEC de a respinge protocolul Alianței Dreapta Unită, trasă la indigo cu cea dată pentru Alianța USR-PLUS în 2019. Excepția pentru PSD și precedentul Vadim Tudor
Decizia BEC de a respinge protocolul Alianței Dreapta Unită, trasă la indigo cu cea dată pentru Alianța USR-PLUS în 2019. Excepția pentru PSD și precedentul Vadim Tudor
Alianța Dreapta Unită, formată din USR, PMP și partidul Forța Dreptei se găsește în imposibilitatea de a avea liste comune de candidați pentru alegerile din 9 iunie, după ce Biroul...
Cătălin Drulă acuză PSD că i-a ”momit” sau șantajat pe primarii USR: ”Ai zece milioane, dacă treci la noi”
Cătălin Drulă acuză PSD că i-a ”momit” sau șantajat pe primarii USR: ”Ai zece milioane, dacă treci la noi”
Preşedintele USR, Cătălin Drulă, susţine că unii primari USR ar fi fost ”şantajaţi” sau ”momiţi” să treacă la PSD, în condiţiile în care de faţă era şi liderul social...
#Iohannis presedinte Republica Moldova, #moldova alegeri parlamentare , #Moldova