Rusia a ramas la fel de hulpava de pamant strain Interviu

Miercuri, 19 Noiembrie 2014, ora 07:26
6499 citiri
Rusia a ramas la fel de hulpava de pamant strain Interviu
Foto: Facebook/Valeriu Munteanu

Odata finalizat procesul electoral din Romania, intreaga suflare unionista isi indreapta privirea catre scrutinul din cel de al doilea stat romanesc, Republica Moldova.

Intr-un interviu acordat Ziare.com, deputatul liberal Valeriu Munteanu vorbeste despre optiunile partidului din partea caruia va candida si despre orientarea strategica viitoare a statului de peste Prut.

Vorbind despre dezideratul R.Moldova de a se integra in NATO, deputatul PL ne-a declarat ca "Rusia, indiferent de forma de guvernamant avuta in istorie, a ramas la fel de hulpava de pamant strain".

Locul 4 pe lista de candidati a Partidului Liberal la alegerile din 30 noiembrie, Valeriu Munteanu are 34 de ani si si-a facut studiile la Targoviste.

In 2013 a fost decorat de catre presedintele Traian Basescu cu ordinul Steaua Romaniei in grad de Mare Cruce pentru meritele avute in decizia Curtii Constitutionale de a desemna ca denumirea corecta a limbii de stat in Republica Moldova - limba romana.

In Republica Moldova, avem o noua provocare electorala, una decisiva in conturarea viitorului a peste 3 milioane de persoane si importanta in calculul regional. Reprezentati Partidul Liberal, un partid care a iesit din Guvernul de la Chisinau. Credeti ca dupa alegeri va intra partidul dvs in calculele unei noi coalitii?

Iesirea de la guvernare n-a fost optiunea Partidului Liberal. Prin definitie, orice partid politic atunci cand se formeaza isi pune drept scop ajungerea in Parlament, ajungerea la guvernare, pentru atingerea acelor deziderate care stau la baza programului si statutului partidului.

Din pacate, sunt destule puncte si centre politice care incearca sa acrediteze aceasta idee care nu este adevarata: Partidul Liberal nu s-a retras de la guvernare, ci a fost scos de la guvernare. Noi din 2013 pana in 2014 nu am fost in Opozitie, ci in afara guvernarii, pentru ca nu am fost in opozitie fata de programul guvernarii, pentru ca noi am votat dezinteresat toate proiectele de integrare europeana a Republicii Moldova.

Da, am fost in opozitie fata de furtul banului public, fata de acele faradelegi precum instrainarea bancii de economii sau a aeroportului din Chisinau, bunuri care au ajuns pe mana rusilor.

Pentru aceasta campanie electorala suntem convinsi ca Partidul Liberal va inregistra un scor suficient pentru a asigura crearea unei majoritati democratice si pro-europene pentru ca astfel Republica Moldova sa-si continue parcursul european. In acelasi timp, dorinta noastra centrala si necesitatea pentru fiecare cetatean al Republicii Moldova este ca Partidul Liberal sa fie determinant in urmatorul arc guvernamental, astfel incat acele procese care au fost incepute sa fie definitivate si parcurgerea drumului nostru european si euro-atlantic sa fie o certitudine.

Or, in conditiile in care vor fi determinante alte partide, acest parcurs este incert.

Ce va face Partidul Liberal in cazul in care fortele pro-europene nu vor obtine o majoritate?

Cred cu tarie ca este practic imposibil ca sa nu fie creata o guvernare pro-europeana si pro-democratica. Excludem acest lucru si suntem absolut siguri ca Partidul Liberal, alaturi de alte partide democratice din fosta alianta pentru integrare europeana, va reusi sa convinga cetatenii ca acele procese incepute in Republica Moldova pentru apropierea cadrului legislativ si a conditiilor de trai de cele europene trebuie derulate in continuare.

Venim in aceasta campanie electorala pentru a ajunge la guvernare si pentru a atinge acele deziderate pe care le are fiecare din noi.

V-ati intalnit sambata trecuta cu studentii basarabeni din Bucuresti. Ce impresie v-au facut acestia?

A fost o intalnire planificata in cadrul campaniei electorale. Studentii basarabeni din Bucuresti au intalniri prestabilite cu concurentii electorali cu viziuni democratice si pro-europene. Ma bucura acest lucru, pentru ca studentii incearca astfel sa se informeze, incearca sa compare conduita si viziunea partidelor legate de cele mai importante probleme din Republica Moldova.

Ma bucura ca tinerii studiosi nu sunt indiferenti la problemele care exista si incearca sa puna umarul ca lucrurile sa mearga mult mai repede. Nu am gasit niciun tanar basarabean nici la Bucuresti, nici la Iasi, nici la Constanta care ar admite ideea ca Republica Moldova ar putea sa-si schimbe vectorul european pe cel euro-asiatic, pe acea uniune dintre votca si manz, pe acea uniune a raului, a razboiului, a saraciei, a jumatatilor de masura.

Fiecare dintre ei constientizeaza ca RM trebuie sa se apropie de UE si, in mod implicit de Romania, pentru ca cei ramasi acasa, parintii si bunicii lor, nu constientizeaza pe deplin aceste adevaruri. De aceea, rugamintea catre ei a fost sa propage mai departe aceste adevaruri si sa ne ajute sa facem ceea ce trebuie

Imperialismului velicorus care este tot mai agresiv si vedem ca victima a acestui imperialism a cazut Ucraina, care si-a dorit sa traiasca in libertate, sa ajunga in Uniunea Europeana. Sa-si hraneasca poporul, iar acesta sa traiasca in libertate si prosperitate, cum traiesc si alte popoare europene.

Sunteti de acord cu ideea reunirii statale dintre Romania si Republica Moldova?

Noi suntem romani, vorbim romana, avem istorie si din pacate suntem jetfele pactului Ribentrop-Molotov, acestei intelegeri sangeroase care a rupt Basarabia de la trupul Romaniei. Cazul celor doua state romanesti este unica situatie similara din Europa si poate din lume, alaturi de cele doua Corei.

Au existat si alte exemple, dar istoria le-a corectat pe toate. Indiferent de dorinta marilor puteri sau a altora care doresc sa aiba o ingerinta in acest proces, liberalii, Partidul Liberal are ca singur scop suprem reintregirea neamului romanesc si a Tarii romanesti.

Nu este doar optiunea mea, ci a intregului partid. Si noi nu doar o spunem, ci si facem actiuni concrete, inclusiv pe dimensiunea parlamentara si guvernamentala, astfel incat sa fie constientizat acest lucru nu doar de catre membrii partidului, ci si de catre intreaga societate, pentru ca acest deziderat national sa se poata infaptui.

Din pacate, optiunea pro-romaneasca va fi reprezentanta in Guvern doar de Partidul Liberal, astfel incat ca aceasta componenta sa fie dominanta trebuie ca PL sa fie cel mai important partid de guvernare si pe aceasta cale invit cetatenii sa aleaga graul de neghina, sa faca un vot sigur pentru parcursul nostru european si demnitatea noastra romaneasca.

De asemenea, unul din principalele puncte cu care mergeti in aceasta campanie este aderarea Republicii Moldova la NATO. Cat de important este acest punct pentru partidul pe care il reprezentati?

Este un deziderat care primeaza pentru noi pentru ca noi consideram ca doar integrarea in NATO va stabili acel scut de securitate de care avem nevoie pentru a ne apara impotriva imperialismului rusesc.

Rusia, indiferent de forma de guvernamant avuta in istorie, a ramas la fel de hulpava de pamant strain. Cel mai recent caz, si cel mai convingator, cel al Ucrainei, se datoreaza doar faptului ca ucrainenii au dorit sa traiasca in libertate.

Sunt convins ca acum cetatenii Republicii Moldova au devenit constienti de acest pericol. Noi ca partid avem acest deziderat inca din 1999, dar acum consideram mai mult ca niciodata ca fiecare cetatean sau politician trebuie sa devina constient de acest deziderat.

In acest sens, in luna mai a anului curent, am facut o sesizare catre Curtea Constititionala, acceptata spre a fi discutata pe fond de catre Curte, de a respinge articolul 11 din Constitutie (care se refera la neutralitate - n.red.), intrucat era nul ab-initio: in momentul adoptarii, in 1994, 8% din teritoriul statului era sub ocupatie ruseasca.

Suntem constienti ca Republica Moldova trebuie sa-si fortifice capacitatea militara, cheltuielile pentru armata, sa modernizeze armata, pentru ca aceasta sa fie una moderna, compatibila cu standardele NATO. Doar fortele pro-estice nu au dorit niciodata sa fortifice capacitatea militara, si-au dorit ca armata noastra sa fie una de mamaliga, pentru a nu-i supara pe cei de la Moscova.

Din pacate, aceasta denumire, de NATO, a fost demonizata timp de 50 de ani de catre URSS, si acum de Federatia Rusa. Cetatenii trebuie sa inteleaga ca in spatele acestor 4 litere, NATO, sta protectia asigurata de armata SUA, armata franceza, armata romana si a altor state importante.

In Romania cu ce partid aveti un acord de colaborare?

- Aceasta este o tema foarte dureroasa pentru noi in Republica Moldova. Lupta intestina a politicii din Romania s-a extins peste Prut. Romania, din pacate, nu a reusit sa aiba un pact precum cel de la Snagov, cum a fost cel din 1995, cand toate fortele politice au fost de acord cu integrarea euro-atlantica si pentru Basarabia. Ne dorim o viziune asumata si integrata.

Avem declaratii pestrite, stangace si unele din ele dezamagitoare. Unii politicieni cauta sa exploateze subiectul electoral, chiar daca nu au viziune si cunostinte.

Un fost prim-ministru a declarat nu va avea loc unirea nici in 150 de ani, Romania fiind saraca si Republica Moldova fiind saraca (Calin Popescu Tariceanu a facut declaratiile in timpul unei intalniri electorale de luna trecuta - n.red.).

Sunt declaratii descurajatoare pentru noi si va dati seama cat de greu ne e noua, liberalilor, unionistilor, fortelor romanesti. Dusmanii nostri ne spun: Daca nici Romania nu vrea acest lucru, de ce ati vrea voi? Ne dorim ca fiecare functionar, parlamentar, institutie sa-si asume un document, o strategie, un plan de actiune cu viziunea asupra reintregirii tarii.

Noi, liberalii, stim ca suntem romani si de o parte si de alta a Prutului, in momentul in care PL ar semna un acord cu vreun partid din Romania, am invrajbi alte partide.

De aceea, n-am avut niciodata un document scris nici la nivel de liberalism, cu partidele similare din Romania. Chiar daca am fost pusi in buzunarul unui politician din Romania, noi am avut o relatie cu Romania, nu cu vreun politician sau altul, si in continuare vom avea aceeasi atitudine.

Avem acorduri semnate cu partide din Estonia, Lituania, Marea Britanie, nu si din Romania, noi cu fratii suntem frati, cu toti romanii, pentru ca unionisti exista in toate partidele din tara.

Intre frati nu exista cuvinte precum prietenie, ci este vorba de alti termeni precum datorie, sange, care primeaza!

Interviu realizat pentru Ziare.com de Platforma Unionista ACTIUNEA 2012

Ultimul mesaj al lui Piedone despre posibila retragere din cursa pentru Capitală: ”Îi las pe contracandidaţi să facă campanie când cerurile sunt deschise”
Ultimul mesaj al lui Piedone despre posibila retragere din cursa pentru Capitală: ”Îi las pe contracandidaţi să facă campanie când cerurile sunt deschise”
Cristian Popescu Piedone a anunțat joi, 25 aprilie, că rămâne în cursa pentru Primăria Bucureștiului, în ciuda tuturor zvonurilor. "Haideţi să închidem odată... Retragere, mesaje,...
Orban acuză Biroul Electoral Central că favorizează alianța PSD-PNL: ”Le-a dat voie să desfacă alianţa împotriva firii”
Orban acuză Biroul Electoral Central că favorizează alianța PSD-PNL: ”Le-a dat voie să desfacă alianţa împotriva firii”
Liderul Forţa Dreptei, Ludovic Orban, a acuzat joi, 25 aprilie, Biroul Electoral Central că ar fi modificat „în mod ilegal” o hotărâre de guvern şi că instituţia ar fi...
#Valeriu Munteanu interviu Moldova, #Rusia Moldova UE NATO , #Moldova