Rusia, la ultimul pas de un control total in Republica Moldova

Autor:
Sambata, 25 Aprilie 2015, ora 09:55
13338 citiri
Rusia, la ultimul pas de un control total in Republica Moldova

Pe 14 iunie vor avea loc in Republica Moldova alegeri locale.

Miza principala a acestora o reprezinta controlul asupra orasului Chisinau, singura unitate administrativ-economica, ce conteaza cu adevarat in al doilea stat romanesc.

Capitala Republicii Moldova a intrat sub asediul fortelor pro-ruse, cu banii trimisi fara menajamente de Moscova finantandu-se ilegal campania principalului lor candidat, Zinaida Greceanii. Trecerea acesteia din tabara comunistilor in cea a socialistilor nu vine decat sa confirme legatura subterana a celor doua partide, realizata cu ata fina adusa direct de la Kremlin.

Chisinaul reprezinta ultima reduta de romanitate la nivel de administratie, fiind condus in acest moment de catre Dorin Chirtoaca. Membru al Partidului Liberal, sustinator declarat al unirii cu Romania, acesta are in dezavantaj guvernarea locala a ultimilor ani, cu uzura specifica, dar mai ales distrugerea imaginii de ansamblu a fortelor pro-europene prin acceptarea unei aliante tacite cu Partidul Comunist din Republica Moldova si excluderea PL de la guvernare.

Batalia va fi una extrem de grea, deoarece fortele declarat pro-europene nu vor merge in alegeri cu un singur candidat, in timp ce fortele pro-ruse au conturat si au dictat in clar cine sa fie alesul.

Chisinaul, tinta Moscovei

Controlul administrativ asupra Chisinaului este extrem de important pentru Rusia, deoarece capata astfel puterea asupra principalelor orase din Republica Moldova, deci vorbim in consecinta de un control total, pe toate palierele, asupra celui de al doilea stat romanesc.

Nu a fost nevoie de tancuri, nu a fost nevoie de soldati, banii sunt cei care au rezolvat totul si armata de televiziuni care modifica realitatea si dezinformeaza in mod grosolan si la comanda.

Romania, in schimb, asista pasiva, desi mai sunt doar cateva zile pana intram in campania electorala. Ar fi trebuit in aceasta perioada o actiune sustinuta pentru candidatul roman la Primaria Capitalei. Or, de la nivelul Presedintiei si Guvernului este o liniste totala.

Schimbarea de la Cotroceni nu pare de bun augur, ba mai mult, tacerea lasa loc de interpretari.

De ce nu face nimic Romania?

Romania a castigat alegerile generale din Republica Moldova, insa actualul presedinte al Romaniei a stat in limitele constitutionale, atat de comode, si nu a intervenit in procesul de negociere. Nu acelasi lucru l-a facut Rusia, care a indicat in clar ceea ce este de facut.

E o batalie asimetrica in care Europa si Romania raman blocate in niste valori improprii timpurilor conflictuale in care traim si in care Rusia face pasi rapizi si pe toate planurile pentru a dobandi controlul pe granitele estice ale Romaniei.

Pentru a putea avea un termen de comparatie: fostul presedinte Traian Basescu si premierul Victor Ponta au pus repede mana pe telefon atunci cand, acum vreo doi ani, alianta era pe cale sa se destrame prin iesirea PL de la guvernare. Cu ajutorul si presiunea exercitata de cei doi s-a restabilit un echilibru in interesul european al Republicii Moldova.

Interventia lui Klaus Johannis in procesul de negociere la nivel inalt ar fi determinat cu siguranta introducerea PL la guvernare, dar apropierea dintre acest partid si Traian Basescu probabil nu a convenit politic celui ce ar fi trebuit sa fie presedintele tuturor romanilor.

Greselile continua si in acest moment. Presedintele ar fi trebuit sa iasa public cu un discurs clar de sustinere a candidatului roman la Primaria Chisinaului si sa prezinte riscurile ce apar daca se pierde controlul asupra singurului oras care conteaza in al doilea stat romanesc.

Degeaba investim bani in Republica Moldova, daca nu intelegem ca acolo e o batalie geopolitica ce tine de siguranta noastra nationala, fie ca vorbim de perspectiva reunirii celor doua state, fie de necesitatea ca Rusia sa nu se afle la granita estica a Romaniei.

Batalia va fi una foarte stransa, deoarece Rusia dispune de o armata de televiziuni in Republica Moldova si care intoxica opinia publica. Pe de cealalta parte, Romania sta deoparte, ca de, asa spune dreptul international, iar fortele aparent europene sunt dezbinate de interese personale ale liderilor.

Scandalurile de coruptie din interiorul aliantei de guvernare, declarat europeana, in realitate sub controlul Moscovei prin sustinerea comunistilor, delapidarea sistemului bancar cu peste 1 miliard de euro, adica peste 15% din PIB-ul Republicii Moldova, sunt lucruri peste care cu greu electoratul va putea trece.

Acest lucru nu se poate face decat pe principiul raului cel mai mic, or asta inseamna constientizarea pericolului ca Rusia sa obtina un control total asupra Republicii Moldova, in cazul de fata Primaria Chisinaului din multe puncte de vedere este mai importanta chiar decat guvernarea Republicii Moldova.

Romania ar fi trebuit sa investeasca constant in imaginea edilului, sa il ajute cu finantari nerambursabile pe proiecte care sa ii ofere sustinere civica, ori mi se pare ca de la Bucuresti nimic nu mai pare important.

Rusia nu se va da in laturi pentru a castiga alegerile din Republica Moldova, iar de luna viitoare va incepe un adevarat pelerinaj de oficialitati ruse prin Chisinau, asa cum s-a intamplat si cu ocazia alegerilor din Gagauzia.

Foto: Wikipedia

Practic dupa cum se poate vedea mai sus, in afara de Capitala, toate orasele cu peste 50.000 de locuitori se afla fie sub controlul total militar al Rusiei, fie sub cel politic.

Daca vom asista la pierderea controlului asupra Chisinaului, atunci cineva ar trebui grav tras la raspundere.

Lulea Marius Dorin

Centrul pentru Cultura, Istorie si Educatie,

Platforma Unionista Actiunea 2012

Gabriela Firea, acuzată că joacă ”la două capete”. Candidat AUR: ”Nu se decide dacă îşi doreşte să fie primar sau europarlamentar”
Gabriela Firea, acuzată că joacă ”la două capete”. Candidat AUR: ”Nu se decide dacă îşi doreşte să fie primar sau europarlamentar”
Mihai Enache, candidatul AUR la Primăria Capitalei, îi cere Gabrielei Firea să oprească jocul politic "la două capete" şi să se retragă de pe lista PSD - PNL pentru alegerile...
Mai mult de jumătate dintre români votează la europarlamentare cu candidatul preferat la primărie. Ce procente ar putea obține partidele SONDAJ
Mai mult de jumătate dintre români votează la europarlamentare cu candidatul preferat la primărie. Ce procente ar putea obține partidele SONDAJ
PSD este creditat cu 28,4% din intenţiile de vot la alegerile pentru consiliile locale, PNL cu 26,7%, AUR cu 14,4%, conform unui sondaj realizat de INSCOP la comanda News.ro, în luna aprilie,...
#alegeri locale Republica Moldova, #Moldova alegeri Chisinau , #Moldova