Se strange clestele geopolitic

Autor: Dorin Popescu - lector dr.
Joi, 28 Noiembrie 2019, ora 09:40
12105 citiri

Tot mai clar fotografia analitica a vecinatatii Romaniei lasa sa se intrevada dintii colorati in gri hibrid ai unui posibil cleste geopolitic.

Odata cu inscaunarea guvernului pro-rus de consilieri personali ai presedintelui Dodon si cu alegerea primarului socialist Ion Ceban la Chisinau, Republica Moldova a redevenit geopolitic, asa cum anticipam, o enclava ruseasca, deasupra careia flutura biruitor steagul Kremlinului. Falimentul proiectului romanesc si european la Chisinau este plenar.

In antecamerele Kremlinului se scriu din nou scenarii si ukazuri pentru dezvoltarile noi gubernii, pe care socialistii de la Chisinau se grabesc sa le ridice voios prin dese voiajuri de fidelitate la Moscova. "Nunta in Basarabia" este si ea plenara. Ruseasca, de aceasta data.

Este adevarat ca ruleta care a adus la putere acolo o noua clasa de nomenklaturisti loiali de jure si de facto Moscovei poate comuta rapid raporturile de putere in directia schimbarii majoritatii politice in Parlament si Guvern, insa efectele geopolitice vor fi in acest caz minuscule - de facto, pas cu pas, peste Prut se va fi asternut deja celebra cortina gri (cortina geopolitica) de dupa care ocheanele Europei vor privi neputincios rasariturile si orizonturile rosii ale frontierei de vest a imperiului rus. Cineva trebuie totusi sa manuiasca ruleta, iar actorii principali par (cu o singura si notabila exceptie, care da chiar numele ei) obositi.

Scenariul rusesc va deveni perfect functional la Chisinau prin realegerea lui Dodon la butoane, in toamna anului viitor. Maia Sandu pare a-si fi epuizat resursa politica, trebuie sa se reinventeze pe un urias palier de asteptari sociale, politice, economice, identitare, geopolitice, de la cele pro-romanesti si pro-europene la cele autohtoniste (acaparate, astazi, de adversarii sai politici din Partidul Democrat, demonizat indelung in campaniile - igienice dar neproductive - de "dezoligarhizare").

Trebuie sa se reinventeze geopolitic in spatiu si Bruxellesul, ale carui solutii pentru Moldova, coroborate cu tezele "valoroase" de la Moscova si Washington, au impins Chisinaul spre haos. O reinventare onorabila nu se anticipeaza pentru urmatoarele luni, timp in care motoarele geopolitice rusesti se vor tura la maximum, spre a asigura permanentizarea lui Dodon la putere, in jiltul tricolor (alb-albastru-rosu).

In mod evident, urgenta de reinventare respira la Bucuresti, de unde se asteapta de trei decenii o solutie coerenta, sistemica, credibila si eficienta pentru viitorul Republicii Moldova.

Geopolitic, cortina gri se manifesta astfel: Uniunea Europeana se preface grijulie fata de viitorul european al Republicii Moldova, la supravietuirea pur retorica/teoretica a caruia contribuie conjunctural cu fonduri dedicate si foi de parcurs ipocrite, in timp ce Moscova tace, face si desface toate politicile, de la presa de pe taraba la solutiile pentru Transnistria si Gagauzia.

In timp ce la Kremlin se pregatesc scenariile pentru un viitor acord interstatal intre Republica Moldova si "Republica Moldoveneasca Transnistreana", sub forma unui "plan Kozak-n" - care va fi livrat in saloanele Europei drept "plan de solutionare a conflictului moldo-transnistrean si de pacificare a regiunii", scenaristii inspirati din Lubianka pregatesc "Summitul pentru Donbas" in "format Normandia" (Franta, Germania, Federatia Rusa, Ucraina) de la Paris ( 9 decembrie a.c.).

Partile au pregatit deja un document misterios, agreat la varf (Vladimir Putin, Volodimir Zelenski, Emmanuel Macron, Angela Merkel), pe care il vor adopta in marja reuniunii de la Paris - o foaie de parcurs care va fi botezata cu accent parizian. Cel mai probabil, acordul de la Paris privind conflictul deschis din Donbas va incendia geopolitic Kievul si va genera premisele unui al treilea Maidan. Indiferent de prevederile acestui acord (care, din ratiuni consensuale, va implica cedari si compromisuri considerabile ale presedintelui Zelenski) - "formula Stenmeier", "acordul Minsk Plus", "pacea de la Paris" etc., acesta va genera fara indoiala proteste de amploare in marile orase ale Ucrainei, sub sloganul "Nu capitularii!".

Moscova nu crede in lacrimi - si nici in egalitatea de compromis pe care i-o cere, cu voce slaba si izolata, Kievul. Se poate anticipa ca pretul pe care il va plati Ucraina pentru o iluzorie pace in Donbas va fi din nou prea mare. Conspirationistii vor pune din nou la indoiala valoarea beneficiilor obtinute printr-o pace care federalizeaza tara, iar Zelenski poate iesi sifonat din pacea de la Paris, unde menu-ul este - poate - parizian, dar muzica - ruseasca.

Visul micului Napoleon de la Paris de a crea o Europa de la Lisabona la Vladivostok trece peste cadavrele de la Ilovaisk, Tighina, Tinvali etc., iar "noua Europa" va vorbi franceza si germana din Madeira pana la Prut, rusa intre Prut si Urali si chineza in "Extremul Orient" european.

Singura surpriza care poate bloca malaxorul geopolitic rusesc cu piese de schimb si service periodic la Paris sau Berlin poate veni din mirajul pentru Europa al popoarelor de la frontiera de est a ei, care au gustat amar beneficiile in soia si libertate in dungi ale Sovietelor pana acum trei decenii. Acest miraj poate produce inca permutari, cutremure chiar, cel putin la Kiev, Chisinau si Tbilisi, un triunghi al aspiratiei catre libertate care merita sa aiba o voce mai puternica si aliati mai loiali in marile capitale europene.

Sigur ca pentru un dans e nevoie de doi, iar reformele sistemice despre care tot vorbesc, ipocrit, falsele elite pro-europene de la Kiev, Chisinau si Tbilisi trebuie sa faca pasul decisiv de la design la executie. In absenta acestor reforme, aspiratiile europene vor crea perceptia unor etaje superioare construite fara fundatii.

Clestele geopolitic se strange tot mai harnic in jurul Romaniei. Turcia pregateste noi actiuni unilaterale in diferite teatre de operatiuni, de la frontul din Siria la negocierile cu Bruxellesul; bateriile rusesti anti-racheta S-400 vor pazi la Ankara noua ordine regionala; Bulgaria si Serbia isi reinnoiesc periodic angajamentele de iubire si credinta fata de centrul lumii slave; Serbia viseaza libertati europene pe piete de marfuri controlate de Moscova; Ungaria isi continua netulburata marsul triumfal si languros spre iliberalismul postmodern de sorginte rusa; "noua Europa" isi pregateste clivaje cronice intre motorul franco-german si "estul rebel"; odata cu Summitul NATO de la Londra (3-4 decembrie a.c.), teza "autonomiei strategice" a Uniunii Europene (care submineaza fundatiile Aliantei) va intra in viteza a doua, iar coeziunea transatlantica, exprimata metaforic si militar prin NATO, traieste dramatic proba perceptiva a "comei cerebrale" induse de cei care nu vor sa mai creada in ea.

Potrivit celui mai sumbru scenariu, in 2020 se poate inchide, cu efecte pe termen mediu si lung catastrofice pentru Romania, actualul cleste geopolitic: in 2020 va fi devenit clar scenariul ruso-europeano-american privind transformarea vecinatatii estice a Europei in zona-tampon; va fi implementata solutia consensuala a "pacii de la Paris" in Donbas; va fi reales la Chisinau omul plenar al Moscovei; va fi activat sistemul rusesc anti-racheta din Turcia; se va incheia - cel mai probabil - mandatul cancelarului german Angela Merkel; se va produce Brexitul; NATO si UE isi vor consuma noi resurse geopolitice in divorturi si batalii interne cu mize antagoniste pe termen lung; avansul geopolitic rusesc va continua spre vest, iar America va deveni tot mai ocupata cu agenda interna pre-electorala, tot mai mareata, insa tot mai singura in Europa, tot mai departe de ea.

Vom iesi oare teferi din clestii geopolitici care se deschid deasupra noastra? Vom iesi din clesti precum plaiesii din celebra Cetate a Neamtului sau precum ucrainenii, in 2014, din la fel de celebra incercuire de la Ilovaisk?

Pe culoarul de iesire pazit de omuletii verzi vom putea pastra macar pasaportul fara vize spre taramurile fagaduintei - aceleasi pe care le visau romanii exact in urma cu treizeci de ani? Sau din nou ne vor lasa mutarile imprevizibile ale cortinei in jumatatea tragica a lumii - fara libertate, dar cu soia si nechezol?

Dorin Popescu este presedinte al Asociatiei Casa Marii Negre / Black Sea House - Constanta, singurul think-tank geopolitic din Dobrogea si singurul din Romania destinat geopoliticii spatiului extins al Marii Negre, si coordonator al filialei ICDE Constanta. Este analist politic, expert in geopolitica, fost diplomat, publicist, cadru universitar si doctor in Filologie.

Autorii care semnează materialele din secțiunea Invitații – Ziare.Com își asumă în totalitate responsabilitatea pentru conținut.



Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
Deputata AUR Gianina Şerban acuză că, de patru luni, Birourile permanente reunite al Camerei şi Senatului refuză, fără nicio justificare, să numească un membru al partidului în comisia...
Florin Cîțu iese la atac după tensiunile din coaliție privind candidatura lui Cătălin Cîrstoiu la Capitală. Variantele propuse de fostul premier
Florin Cîțu iese la atac după tensiunile din coaliție privind candidatura lui Cătălin Cîrstoiu la Capitală. Variantele propuse de fostul premier
Florin Cîţu, fost premier și fost lider PNL, a anunțat că sunt probleme privind „candidatura coaliţiei toxice” în persoana medicului Cătălin Cîrstoiu la Primăria Capitalei. El a...
#Maia Sandu Dodon Moldova Rusia, #Uniunea Europeana Moldova Macron Rusia, #Romania Moldova Ucraina Rusia , #Moldova