Sedinta comuna a guvernelor roman si moldovean: Ce e cerut Grindeanu si ce i-a promis Filip

Joi, 23 Martie 2017, ora 19:24
3724 citiri
Sedinta comuna a guvernelor roman si moldovean: Ce e cerut Grindeanu si ce i-a promis Filip
Foto: Guvernul Romaniei

Premierul Sorin Grindeanu si omologul sau moldovean, Pavel Filip, s-au intalnit joi intr-o sedinta comuna de guvern. Printre subiectele de discutie s-au numarat parcursul european al Republicii Moldova, dar si declaratiile presedintelui Igor Dodon.

"Este timpul actiunilor concrete, trebuie accelerate procesele de reforma si consolidat parcursul european al Republicii Moldova. Romania asteapta din partea Republicii Moldova consecventa si seriozitate si reiterez ca doar optiunea europeana poate aduce raspunsuri durabile la asteptarile de prosperitate, siguranta si stabilitate ale cetatenilor din Republica Moldova", a declarat Sorin Grindeanu.

Pavel Filip a afirmat, la randu-i, ca relatiile bilaterale dintre cele doua state sunt excelente si a multumit autoritatilor romane pentru sprijinirea parcursului european al Republicii Moldova.

"Am constatat ca relatiile sunt marcate de o cooperare excelenta in toate domeniile. (...) L-am asigurat pe primul-ministru ca Moldova ramane ferm angajata in proiectul nostru strategic de implementare a reformelor prevazute de Acordul de Asociere cu UE", a spus Filip.

El a spus ca cele doua tari isi propun sa lanseze proiecte noi de cooperare, pe langa cele aflate in derulare. "Ne-am exprimat disponibilitatea sa gazduim, in urmatoarele luni, urmatoarea sedinta comuna la Chisinau", a spus Filip.

"Acesta nu este inceputul unei frumoase prietenii. Este mai mult decat atat, este continuarea unei mari fratii europene", a mai spus premierul Moldovei.

Filip: Relatiile noastre vor deveni tot mai bune, chiar daca unora nu le convine

Acesta a precizat ca declaratiile presedintelui Igor Dodon privind modul in care Republica Moldova ar trebui sa se pozitioneze fata de Romania nu vor duce la schimbari in relatiile romano-moldovene intrucat atributiile sefului statului sunt limitate.

"Indiferent de pozitionarile prezidentiale de la Chisinau, Constitutia da mai multa putere de decizie Parlamentului si Guvernului si in relatia cu Romania nu se va schimba nimic, precum nu se va schimba nimic in optiunea noastra europeana care este, de fapt, si proiectul nostru de tara", a declarat Pavel Filip, la finele sedintei comune a guvernelor roman si moldovean.

Pavel Filip a subliniat ca orientarea proeuropeana a Moldovei si pentru relatii cat mai strane cu Romania este una clara si fara echivoc. "Relatiile noastre vor deveni tot mai bune, chiar daca unora nu le convine", a mai spus primul-ministru al Moldovei.

Pe de alta parte, premierul roman Sorin Grindeanu a amintit ca 800 de militari moldoveni au fost pana acum instruiti cu ajutor romanesc si a afirmat ca Moldova ar trebui sa valorifice toate oportunitatile oferite de NATO.

"Subliniez inca o data ca partenerul nostru principal de dialog la Chisinau este guvernul Republicii Moldova", a mai spus Grindeanu.

Noi masuri pentru fluidizarea traficului la frontiera comuna

Acesta a mentionat si ca Romania si Moldova intentioneaza sa ia un set de masuri prin care traficul marfurilor si circulatia persoanelor la frontiera comuna sa fie mai facile, printre aceste masuri fiind si suplimentarea personalului de la vami si politia de frontiera.

"A fost punct pe ordinea de zi de astazi de la intalnirea noastra. Stim de aceste probleme. Atat Ministerul Finantelor - pentru ca vorbim si de vami, cat si Ministerul de Interne - pentru ca vorbim si de Politia de Frontiera, si-au spus punctul de vedere si au anuntat masurile pe care le vor lua in perioada imediat urmatoare, impreuna cu omologii de la Chisinau, astfel incat aspectele semnalate sa poata fi inlaturate", a spus Sorin Grindeanu, raspunzand unei intrebari legate de problemele de la granita cu care se confrunta cetatenii moldoveni care vor sa intre in Romania.

Pe de alta parte, Grindeanu a invocat faptul ca autoritatile romane trebuie sa respecte anumite proceduri care le sunt impuse de statutul de tara membra a Uniunii Europene. Totusi, Romania poate suplimenta personalul de la granita pentru ca fluxurile de marfuri si persoane sa fie mai rapide.

"Complexitatea controalelor pe care noi trebuie sa le facem, noi - Romania, la punctele de frontiera este data de standarde, iar masura imediata pe care si cei de la Vama si cei de la Politia de Frontiera o vor lua este de marire a personalului in punctele de trecere a frontierei, astfel incat fluxul sa fie mult mai rapid", a precizat Grindeanu, la conferinta de presa ce a urmat sedintei comune a guvernelor moldovean si roman.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
Deputata AUR Gianina Şerban acuză că, de patru luni, Birourile permanente reunite al Camerei şi Senatului refuză, fără nicio justificare, să numească un membru al partidului în comisia...
Florin Cîțu iese la atac după tensiunile din coaliție privind candidatura lui Cătălin Cîrstoiu la Capitală. Variantele propuse de fostul premier
Florin Cîțu iese la atac după tensiunile din coaliție privind candidatura lui Cătălin Cîrstoiu la Capitală. Variantele propuse de fostul premier
Florin Cîţu, fost premier și fost lider PNL, a anunțat că sunt probleme privind „candidatura coaliţiei toxice” în persoana medicului Cătălin Cîrstoiu la Primăria Capitalei. El a...
#Sorin Grindeanu intalnire Pavel Filip, #Grindeanu Moldova parcurs european, #discutii Grindeanu Filip, #Filip relatii Romania Dodon, #fluidizare trafic frontiera Romania Moldova , #Moldova