Socialistii din Moldova cer declararea lui Basescu persona non-grata

Vineri, 13 Octombrie 2017, ora 20:57
3127 citiri
Socialistii din Moldova cer declararea lui Basescu persona non-grata
Foto: Arhiva Pixabay

Partidul Socialistilor din Republica Moldova (PSRM) condamna incercarile regimului de la guvernare de a schimba in Constitutie denumirea limbii de stat a tarii si cere declararea lui Traian Basescu - persona non-grata pe teritoriul Republicii Moldova.

PSRM sustine ca initiativa privind schimbarea limbii de stat este o noua actiune de ofensiva a elitei de la conducere fata de statalitatea Republicii Moldova.

"Astazi, nimeni nu are nicio indoiala ca scopul final al acestei initiative este lichidarea Moldovei in anul 2018. Desi a devenit evident ca Republica Moldova nu poate adera la UE chiar si in viitorul indepartat, proiectul de unificare cu Romania, care prevede 'euro-integrarea prin usa din spate', a devenit planul de baza al grupului de la guvernare.

In special, este ofensatoare promovarea acestei initiative anume astazi, in ajunul aniversarii a 100 de ani a Republicii Democratice Moldovenesti, care a fost nimicita in mod barbar de trupele ocupante romane.

PSRM isi exprima sustinerea deplina pentru statalitatea si identitatea moldoveneasca. Reamintim, ca mai mult de 75% din populatia Republicii Moldova se identifica moldoveni si numesc limba - moldoveneasca, asa cum pe timpuri stravechi isi numeau limba buneii si strabuneii lor", se arata intr-un comunicat al PSRM, citat de Tribuna.

PSRM anunta ca se va opune initiativei de eliminare a denumirii "limba moldoveneasca" din Constitutie, folosind in acest scop "toate mijloacele legale - de la tribuna parlamentara pana la protestele la nivel national".

In context, "PSRM solicita declararea ex-presedintelui Romaniei, Traian Basescu, care intervine in treburile interne ale unei tari suverane, persona non-grata pe teritoriul Republicii Moldova", mai spun socialistii din Republica Moldova, care indeamna toate fortele patriotice ale tarii sa creeze un Front Comun al Societatii Civile pentru apararea statalitatii Moldovei si identitatea poporului moldovenesc.

Initiativa privind schimbarea limbii de stat la care se refera PSRM a fost lansata de Partidul Liberal Democrat din Moldova, care a strans semnaturile necesare pentru a initia modificarea Constitutiei, astfel incat in cuprinsul articolului referitor la limba oficiala sintagma "limba moldoveneasca cu grafie latina" sa fie inlocuita de "limba romana".

Presedintele PLDM, Tudor Deliu, a anuntat joi ca are numarul minim necesar de 34 de semnaturi pentru initierea procedurii de modificare a Constitutiei in ceea ce priveste limba oficiala a Republicii Moldova.

Proiectul de lege urma sa fie expediat Curtii Constitutionale spre avizare, anunta presa moldoveana.

Optimismul lui Rareș Bogdan pentru europarlamentare: „Obţinem 20 de mandate. SOS-ul doamnei Şoşoacă nu va intra în PE”
Optimismul lui Rareș Bogdan pentru europarlamentare: „Obţinem 20 de mandate. SOS-ul doamnei Şoşoacă nu va intra în PE”
Prim-vicepreşedintele PNL Rareş Bogdan a declarat vineri, 29 martie, că alianţa PSD-PNL poate lua la redistribuire 20 de mandate de europarlamentari. Europarlamentarul susține că AUR va...
Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Primele zboruri din spaţiul Schengen care vor ateriza duminică pe aeroportul Henri Coandă vor fi cele care vin de la Paris, Viena, Hamburg, Roma, Zurich, Munchen, Amsterdam şi Geneva,...
#Basescu persona non grata Moldova, #socialisti Moldova limba oficiala, #schimbare Constitutie Moldova limba oficiala , #Moldova