Ziare.com

Socialistii din R. Moldova vor repetarea alegerilor: Prea putine sectii in Rusia, prea multe in UE si SUA

Marti, 09 Decembrie 2014, ora 10:58

   

Socialistii din R. Moldova vor repetarea alegerilor: Prea putine sectii in Rusia, prea multe in UE si SUA
Partidul Socialistilor din Republica Moldova (PSRM), care a obtinut cele mai multe din voturile alegatorilor, respectiv 20,51%, la alegerile parlamentare din 30 noiembrie, a contestat luni rezultatul la Curtea Constitutionala (CC).

Mai mult, socialistii moldoveni au cerut organizarea unui nou scrutin, acuzand ca, "in cadrul alegerilor ordinare pentru Parlamentul R. Moldova, au fost comise incalcari grave ale legislatiei", dupa cum se precizeaza intr-un comunicat al formatiunii politice.

"Guvernarea a interzis unui numar de peste 700 de mii de cetateni ai RM, aflati pe teritoriul Rusiei, sa participe la alegeri. In ziua alegerilor, la sectiile de votare din Moscova si Sankt-Petersburg s-au format cozi enorme din mii de cetateni, dornici de a-si exprima votul.

Guvernarea, insa, a facut tot posibilul ca cetatenii sa nu poata vota, deschizind doar 5 sectii de votare in Rusia. In acelasi timp, in tarile UE si SUA au fost deschise 90 de sectii pentru circa 200 mii de cetateni", s-au plans reprezentantii PSRM.

Acestia au precizat ca Guvernul condus de premierul Iurie Leanca a incalcat prevederile Constitutiei si ale altor legi, lasand "fara posibilitatea de a vota pe cei 150 mii de detinatori de pasapoarte de tip sovietic".

De asemenea, socialistii au mentionat ca, in ziua alegerilor, s-a incercat coruperea votantilor, au existat presiuni din partea autoritatilor asupra organelor subordonate, precum si incalcari de alta natura, "datorita carora alegerile in cauza nu pot fi calificate drept legale, iar rezultatele - drept veridice".

"Prin incalcarea legislatiei internationale si nationale, cu cateva zile inainte de alegeri, guvernarea a exclus din cursa electorala un partid politic incomod - formatiunea Patria", au mai acuzat membrii PSRM.

"In acest context, Partidul Socialistilor isi exprima dezacordul fata de modul de desfasurare al alegerilor parlamentare si cere organizarea unor alegeri repetate. PSRM atentioneaza toate structurile internationale acreditate in Moldova asupra faptului ca alegerile parlamentare ordinare din RM s-au desfasurat cu grave incalcari ale legislatiei nationale si internationale, motiv pentru care nu pot fi calificate drept democratice si libere", se incheie comunicatul citat.

Cum s-a votat in Romania, cum in Rusia

Potrivit rezultatelor finale anuntate de Comisia Electorala Centrala (CEC) din Republica Moldova, Partidul Socialistilor (PSRM) a obtinut cele mai multe din voturile alegatorilor, respectiv 20,51%, in timp ce pro-europenii de la Partidul Liberal Democrat din Moldova (PLDM) au obtinut un scor de 20,16%, Partidul Comunistilor (PCRM) - 17,48%, Partidul Democrat (PDM) - 15,80%, iar Partidul Liberal (PL) - 9,67%.

Rezultate finale alegeri R.Moldova: Cum au votat cetatenii din Romania si Rusia

In Romania au fost deschise 11 sectii pentru alegerile legislative din R.Moldova, unde s-au prezentat peste 10.000 de votanti, care au optat preponderent pentru partidele proeuropene, cu toate ca formatiunile de stanga au reusit sa atraga cateva sute de voturi.

In schimb, moldovenii din Rusia, unde au fost deschise cinci sectii, au votat in special partidele de stanga. In Rusia si-au exprimat optiunea politica in jur de 9.000 de cetateni ai Republicii Moldova.

D.T.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 907 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
3 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Sa se repete alegerile pana iese Putin.

Dodon este singurul care ii apara pe basarabeni de fascistii romani si occidentali ce vor sa-i ocupe si sa le suga sangele :)

 

Putin e de vina.....

...daca era interesat ca ei sa caștige organiza mai multe secții de votare!!! A deschis una ca sa le inchidă gura!!!

 

Acest Dodon, rusofon convins, este un dusman de moarte al Moldovei

Scopul lui principal nu este altul decat transformarea R.Moldova in Gubernie ruseasca.Ucrainienii, georgienii si moldovenii au luat exemlul Tarilor Baltice si nu mai vor nici in ruptul capului sa mai fie cu muscali, alaturandu-se unei lumii civilizate din Occident. Shalom

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor