Tomac: Sper ca Prutul nu va mai fi o frontiera la care sa prezentam pasaportul

Marti, 27 Martie 2012, ora 09:27
1616 citiri
Tomac: Sper ca Prutul nu va mai fi o frontiera la care sa prezentam pasaportul
Foto: Arhiva

Secretarul de stat Eugen Tomac si-a exprimat, luni, speranta ca, la un moment dat, "vom retrai momente in care Prutul nu va mai fi o frontiera pe care o traversam prezentandu-se pasaportul".

Declaratia a fost facuta la lansarea volumului "Istoria Basarabiei" a lui Stefan Purici, profesor la Universitatea Stefan cel Mare din Suceava, lansare organizata de Organizatia Studentilor Basarabeni din Bucuresti, in cadrul festivalului "Zilele Basarabiei" (24 - 31 martie).

"Cunoastem foarte putin despre istoria noastra nationala, despre o etapa extrem de importanta din istoria Basarabiei. Discutam foarte putin despre faptul ca Basarabia a fost prima provincie romana care s-a dezlipit de Imperiul Tarist si a decis, prin votul dat de Sfatul tarii, sa se uneasca cu tara mama, Romania. Nu trebuie sa ne temem de aceste cuvinte, nu trebuie sa le transformam nici in ceva legendar", le-a spus studentilor prezenti Eugen Tomac, adaugand ca "oamenii politici de la Bucuresti si de la Chisinau au inca o viziune destul de ingusta, sunt ezitanti, oameni care fug de adevar".

Secretarul de stat care conduce Departamentul pentru romanii de pretutindeni le-a vorbit studentilor de modele si de faptul ca mai sunt "foarte multe lucruri de facut", "chiar daca partial limba romana a revenit in casele romanilor din Basarabia, chiar daca astazi avem aceasta libertate de a opta intre adevar si aceasta stare de confuzie sadita puternic in mintile oamenilor timp de mai bine 60 de ani -cei din partea transnistreana in continuare sunt prada acestei politici diabolice de a supune unui proces continuu de asimilare o populatie vorbitoare de limba romana".

"Sa fiti extrem de atenti si sa nu lasati timpul sa ne mai pacaleasca si sa ne mai tina in starea aceasta de incertitudine. Avem in fata o alta perspectiva. Trebuie sa aveti curajul sa luptati pentru adevar. Pe umerii vostri apasa o responsabilitate enorma, trebuie sa aveti in primul rand curajul sa-i convingeti si pe cei de acasa care inca isi mai pun semne de intrebare 'cine suntem?'", i-a sfatuit Eugen Tomac pe tineri.

"Eu sunt un optimist si am convingerea ca vom retrai momente in care Prutul nu va mai fi o frontiera pe care o traversam prezentandu-se pasaportul. Speram ca solutia pe care o incurajam, accea de a sustine aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeana sa fie calea cea mai scurta pentru reintregirea natiunii romane", a mai spus oficialul.

Eugen Tomac a subliniat ca exista politicieni care abordeaza gresit unirea.

Astazi nu se poate vorbi de unire ca in trecut, "suntem intr-o alta perioada, nu spun ca nu trebuie sa nadajduim, insa ma deranjeaza profund cand oameni cu viziune politica ingusta pun sub semnul egal acest ideal national cu o platforma politica ce nu are nicio sansa. Exista o formatiune politica la Chisinau care vine cu aceasta sperietoare, care pur si simplu alimenteaza o parte a societatii basarabene care inca priveste mai mult spre est decat spre vest", a punctat secretarul de stat, adaugand ca "subiectul unirii trebuie tratat cu responsabilitate. Si trebuie mai putin vorbit si mai mult facut".

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Kelemen Hunor, atac la PSD și PNL: "Cu chiu cu vai, au găsit un candidat comun şi acum îl abandonează. O bâlbâială politică de neiertat"
Kelemen Hunor, atac la PSD și PNL: "Cu chiu cu vai, au găsit un candidat comun şi acum îl abandonează. O bâlbâială politică de neiertat"
Retragerea candidatului coaliţiei PSD - PNL pentru Primăria Capitalei reprezintă o "bâlbâială politică de neiertat", consideră Kelemen Hunor, preşedintele UDMR. "Este o situaţie din...
Justificarea la care nimeni nu se aștepta: ”Desemnarea lui Cîrstoiu, legată de tendința de a visa”
Justificarea la care nimeni nu se aștepta: ”Desemnarea lui Cîrstoiu, legată de tendința de a visa”
Senatorul PSD Vasile Dîncu a declarat că renunţarea la varianta unui candidat comun PSD-PNL la Primăria Capitalei şi susţinerea unui candidat propriu denotă ”mai multă flexibilitate”....
#Eugen Tomac granita Prut, #Departamentul pentru romanii de pretutindeni , #Moldova