Transnistria, atac la R. Moldova si Ucraina: Rusia e singurul aliat

Joi, 14 August 2014, ora 18:54
3436 citiri
Transnistria, atac la R. Moldova si Ucraina: Rusia e singurul aliat
Foto: Timpul

Ministrul de Externe al regimului separatist de la Tiraspol, Nina Stanski (foto), a denuntat, joi, presiunile economice ale Chisinaului si Kievului asupra regiunii transnistrene, afirmand ca noile reguli vamale decise de Ucraina reprezinta o "blocada economica".

Tiraspolul considera "blocada economica" noile reguli impuse de Ucraina pentru produsele din regiunea Transnistria. "Aceasta blocada reprezinta o incalcare a memorandumului din 1997 privind normalizarea relatiilor dintre Chisinau si Tiraspol, prin care a fost stabilit dreptul Transnistriei de a desfasura activitati economice externe", a mai declarat ministrul de Externe al regimului separatist de la Tiraspol, relateaza Itar-Tass, in pagina online.

Moldova cere Rusiei sa-si retraga trupele din Transnistria

Tiraspolul si Moscova au denuntat in mai multe randuri "blocada economica" impusa de Republica Moldova si Ucraina regiunii separatiste dupa ce Kievul a decis consolidarea masurilor de securitate si control la frontiera cu Republica Moldova in regiunea transnistreana.

Stanski a amintit ca "in martie 2006, Republica Moldova si Ucraina au impus in comun un regim vamal, care a paralizat activitatea economica externa a Transnistriei". Ea a adaugat ca situatia in regiunea separatista transnistreana s-a deteriorat constant de atunci.

"Pierderile agentilor economici s-au ridicat doar in cursul anului trecut la 250 de milioane de dolari", a mai afirmat ministrul de Externe al regimului separatist de la Tiraspol.

De asemenea, Nina Stanski a acuzat Chisinaul pentru blocarea activitatii bancare in regiunea separatista transnistreana. "Rusia este singura tara care ne ofera posibilitatea sa avem legaturi cu lumea", a mai afirmat Stanski.

In replica, Ucraina si R. Moldova au respins acuzatiile privind impunerea unei "blocade" asupra regiunii separatiste. Ministerul de Externe de la Chisinau a mentionat, recent, ca, in ultimele sase luni, volumul exporturilor din regiune a crescut cu peste 70%, in comparatie cu aceeasi perioada a anului trecut.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Kelemen Hunor, atac la PSD și PNL: "Cu chiu cu vai, au găsit un candidat comun şi acum îl abandonează. O bâlbâială politică de neiertat"
Kelemen Hunor, atac la PSD și PNL: "Cu chiu cu vai, au găsit un candidat comun şi acum îl abandonează. O bâlbâială politică de neiertat"
Retragerea candidatului coaliţiei PSD - PNL pentru Primăria Capitalei reprezintă o "bâlbâială politică de neiertat", consideră Kelemen Hunor, preşedintele UDMR. "Este o situaţie din...
Justificarea la care nimeni nu se aștepta: ”Desemnarea lui Cîrstoiu, legată de tendința de a visa”
Justificarea la care nimeni nu se aștepta: ”Desemnarea lui Cîrstoiu, legată de tendința de a visa”
Senatorul PSD Vasile Dîncu a declarat că renunţarea la varianta unui candidat comun PSD-PNL la Primăria Capitalei şi susţinerea unui candidat propriu denotă ”mai multă flexibilitate”....
#Tiraspol blocada economica Chisinau, #Transnistria presiuni economice Ucraina , #Moldova