Transnistria cere ONU recunoasterea independentei, dupa modelul Kosovo

Marti, 27 Iulie 2010, ora 14:23
3877 citiri
Transnistria cere ONU recunoasterea independentei, dupa modelul Kosovo

La doar cateva zile dupa ce Curtea Internationala de Justitie a decis ca declararea independentei Kosovo nu contravine dreptului international, separatistii din Transnistria s-au adresat Natiunilor Unite, solicitand recunoasterea independentei.

Ministerul de Externe de la Tiraspol cere Organizatiei Natiunilor Unite recunoasterea independentei, intr-o scrisoare transmisa la 26 iulie, in care saluta avizul Curtii Internationale de Justitie privind Kosovo, relateaza agentia Regnum, preluata de Unimedia.

"Republica moldoveneasca nistreana constata inca o data si atrage atentia ONU ca republica corespunde tuturor criteriilor internationale de stat independent si intruneste toate conditiile necesare pentru a putea fi recunoscuta pe plan international", se spune intr-o scrisoare oficiala a Ministerului de Externe separatist.

Independenta Kosovo nu incalca dreptul international, a decis Curtea de la Haga

Documentul face referire la recunoasterea independentei Kosovo, care inseamna acordarea statutului legitim principiului de autodeterminare a poporului.

"Ministerul de Externe al Transnistriei indeamna Organizatia Natiunilor Unite impreuna cu alte structuri internationale sa participe activ la elborarea unor criterii unice de recunoastere a statelor, care si-au demonstrat de-a lungul anilor viabilitatea", se mai spune in declaratie.

Recunoasterea independentei Kosovo de catre mai multe state nu poate fi un precedent si pentru Transnistria, declara, dupa recunoasterea independentei Kosovo, presedintele interimar al Republicii Moldova, Mihai Ghimpu. Potrivit lui Mihai Ghimpu, Kosovo este un conflict etnic, Transnitria este, insa, unul politic.

Respect, d-le Cîrstoiu: "un medic nu abandonează niciodată"! Câți antreprenori gândesc la fel?
Respect, d-le Cîrstoiu: "un medic nu abandonează niciodată"! Câți antreprenori gândesc la fel?
Nu l-am cunoscut niciodata pe medicul Cirstoiu, nu am avut nicio legatura ce el. In schimb, ca si voi, am avut ocazia sa-l vad la lucru pe scena politica damboviteana. Dupa parerea mea, responsabil...
Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Se anunță o prezență-record la alegerile europarlamentare, programate pentru 9 iunie 2024. Fenomenul a fost explicat de către politologul Andrei Țăranu, într-un interviu pentru Ziare.com....
#Transnistria independenta, #Kosovo independenta, #precedent Kosovo , #Moldova